Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Üç demokratik itiraz yükseldi

Üç demokratik itiraz yükseldi

Cemevine statü, Ruhban Okulu’nun açılması ve KCK tutukluları için TMK değişikliği pakette yok

Bozdağ: Alevi açılımına devam

DEMOKRATİKLEŞME Paketi’nin Alevilerin hiçbir beklentisini karşılamadığı yönündeki eleştirileri yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Alevilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da “Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam etmekte” dedi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hüseyin Çelik, şunları söyledi: “O konuda da son nokta konulmuş değil. Özellikle Alevi vatandaşlarımızla ilgili cemevlerimizle ilgili Sayın Bekir Bozdağ’ın başında bulunduğu Bakanlık tarafından bir çalışma yapılıyor. Bu devam eden bir süreçtir. Sayın Başbakan zaten paketi açıklarken ‘Bu ilk değil, son değil’ dedi. Hayat devam ediyor. Demokratikleşme de devam ediyor.”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Twitter üzerinden pakete ilişkin açıklama yaptı. Bozdağ, “Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam etmekte. Bu konu daha sonra kamuoyuna açıklanacak. Paket son değildir, yenileri gelecek” ifadelerini kullandı.

Alevilere yönelik adım yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi’nde Alevilerle ilgili beklenen düzenlemeler yer almadı. Başta cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını bekleyen Aleviler, paketten umduğunu bulamadı. Paketten Alevilere ilişkin olarak yalnızca Nevşehir Üniversitesi adının Hacı Bektaş-i Veli olarak değiştirilmesi kararı çıktı. Taraf’a konuşan Alevi temsilcileri paketi değerlendirdi.

Alevi Bektaş-i Federasyonu Başkanı Ali Balkız “Dağ fare bile doğurmadı” yorumunu yaptı.

DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI

Balkız, “Yıllardır tartışılan ve cami-cemevi konusuyla yine gündeme gelen cemevleriyle ilgili bir şey söylenmedi. ‘Dedelere maaş’ deniliyordu. Erdoğan onu da vermedi. Din derslerine, Diyanet’in yapısına, Madımak’ın müze olmasına yönelik bir şey yok. Mor Gabriel, Süryanilere verildi ama zaten onlarındı. Mor Gabriel gibi Osmanlı’dan kalma o kadar çok Alevi Bektaş-i dergahı var ki. Bunların gerçek sahibine yönelik hiçbir şey sağlanmadı. Herkesin bireysel ibadetinin önü açıldı. Yasak mı vardı?” dedi. Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu paketle ilgili beklentilerin yüksek olduğunu ama Aleviler açısından hiçbir demokratik adım atılmadığını ifade etti.

ALEVİLER İÇİN BİR ŞEY YOK

Hacı Bektaş-ı Veli dergâhının bir müze olarak ziyaret edilebildiğini hatırlatan Kenanoğlu, “İbadethane amacıyla kullanılmadığı sürece adını bir yere vermenin Aleviler açısından karşılığı yoktur. Alevilerin zaten böyle bir talebi yoktu” dedi. Kenanoğlu, “Yaşam tarzına saygı başlıklarının Alevileri kapsamayacağını biliyoruz. Zaten mevcut durumda da belli yasalar var. Alevilikle ilgili kin ve nefret söylemlerinin cezalandırıldığı görülmemiştir. Dolayısıyla bu yasa devletin kabul gördüğü inançlar ve dinler üzerinden işleyecek” şeklinde konuştu.

PAKETİ TANIMIYORUM

Hükümet kanadından gelen Alevilere ilişkin ayrı bir paketin hazırlandığı yönündeki açıklamalara da değinen Kenanoğlu, “Kendilerine göre hangi Alevi ve Alevilik makbulse onlarla görüşme yapıyorlar. Alevilerin tepkileri üzerine yapılmış bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Bizim ve birçok Alevi vakfının bu çalışmaların içeriğine dair bilgisi yok” dedi.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek ise şunları söyledi: “Bana seçim çalışması konuşması gibi geldi. Alevi sorunuyla ilgili pakette hiçbir şey yok. İnanç konusunda bir demokratikleşme söz konusu değil. Aleviler açısından bu paketi tanımak istemiyorum. Ama biz elimize silah almadan hukuk içersinde bu sorunu çözeceğiz. Hükümet, bu konuda adım atmayarak kendini tabanını memnun etmek, kendi kökten dinci tabanını tatmin etmek istiyor.”
 

Ruhban Okulu’na vize çıkmadı

Demokratikleşme paketine ilişkin Taraf’a konuşan azınlık temsilcilerinden Ekümenik Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Dositheos Anagnostopoulos, “Heybeliada Ruhban Okulu’yla ilgili hayal kırıklığına uğradık. Böyle beklemiyorduk. Bu okulun açılmasının elzem olduğuna inanıyoruz ve inanmaya devam edeceğiz” dedi.

BU HESAP NASIL YAPILDI

Anagnostopoulos “Andımızın kaldırılması realiteye uygundur. Ben bu antla büyüdüm yaşlandım. Bu ‘Azınlıkların Türklüğe antipatisi var’ anlamına gelmesin ama bir Rum bir Ermeni çocuğunun ‘Türk’üm’ demesi realiteye uymuyor. Başbakan ‘2,5 milyar dolarlık mal iadesi yaptık’ dedi. Bizim elimizde böyle bir rakam yok” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın “2,5 milyar dolarlık mal iadesi yaptık” sözlerine tepki gösteren Ermeni Patrikhanesi Emlak Komisyonu Üyesi Şahin Gezer, “Bu hesap neye göre yapılıyor. İade edilen yerlerin hesapları kitapları belli. Bize iade edilen yerlerin hepsini topladığımızda 500 milyonu bulmaz” dedi. Ruhban Okulu’na ilişkin de konuşan Gezer, “Başbakan’ın ‘Ruhban Okulu açılsın’, ‘Seçim barajını kaldırdık’ demesini çok isterdim ama olmadı. Ya da ‘Bundan sonra azınlıklar da memur olabilir, azınlıklar da artık asli unsurdur’ diyebilmesini çok isterdim. Bir tane Ermeni memur gösterin bana ya da Rum ya da Musevi. Bu demokrasinin neresinden tutacağız bilmiyorum. İran’da bile azınlıkların Meclis’te temsil hakkı var” ifadelerini kullandı.

Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, “İade edilen malların 2,5 milyar tuttuğuna ilişkin bir çalışma elimizde yok” dedi. Bursa Metropoliti ve Ayatriada Manastırı Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis da şunları söyledi: “Hayal kırıklığımız çok büyük. Patrikhane olarak bu kez gerçekten umutluyduk.”

Taraf, 01.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.