Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kışanak: Paket Kürt'e Kürt, Alevi'ye Alevi diyemedi

Kışanak: Beklentimizi karşılamadı
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinin partisinin beklentisini karşılamadığını söyledi.

ANKARA - BDP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini değerlendirmek için toplandı.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, demokratikleşme paketiyle ilgili açıklama yaptı.

BDP Eşbaşkanı Kışanak, paketin BDP’nin beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

Paketi “malumun ilamı” olarak nitelendiren Kışanak, “Demokratikleşme paketinin beklentilerin hiçbirine yanıt vermediğini açıkça belirtiyoruz. Türkiye’nin demokratikleşme ihtiyacına yanıt veren bir paket değildir. Sorun çözen, yurttaşını olduğu gibi kabul eden bir paket değildir” diye konuştu.

Paketin sorunları çözme kapasitesi olmadığını savunan Gültan Kışanak, “Çözüm sürecindeki tıkanıklığa bir çare olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Seçim barajıyla ilgili öneri için “vehamet” kelimesini kullanan Kışanak, “Kabul edilmesi mümkün değildir. Darbe yasasına karşıysanız, yüzde 10 barajını kaldırmalısınız” dedi.

BDP Eşbaşkanı Kışanak, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimi öngören düzenlemeyi yeterli bulmadıklarını da ifade etti.

Kışanak, “x, w, q” harflerinin kullanılmasının önünü açan düzenlemeye ilişkin “Alfabede düzenleme yapılması lazım” dedi.

Paketle ilgili eleştirilerde bulunan Gültan Kışanak, ilkokullarda andımızın kaldırılması ve eşbaşkanlık sistemi getirilmesini olumlu bulduklarını da dile getirdi.

Kışanak, “Başbakan Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Hakların mücadeleyle alınacağını bir kez daha görmüş olduk” dedi.

ntvmsnbc.com, 30.09.2013

Kışanak: Paket Kürt'e Kürt, Alevi'ye Alevi diyemedi
Demokratikleşme paketinin açıklanmasından sonra BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Genel Merkezi'nde bir açıklama yaptı. Toplantıya katılan BDP'li siyasetçiler de Radikal'e değerlendirmelerini anlattı.

ANKARA - BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak Demokratikleşme paketini eleştirdi. Parti Genel Merkezi'nde bir açıklama yapan Kışanak, "Demokratikleşme Paketi'nin beklentileri karşılamadığını, Kürt'e Kürt, Alevilere Alevi demediğini" dile getirdi. Kışanak, paketin halkın sıkıntıları dikkate alınarak hazırlanmadığını söyledi.

"Demokratikleşme paketi, Türkiye'nin demokratikleşme ihtiyacına yanıt veren bir paket değildir" diyen Kışanak'ın açıklamaları şöyle: "Çok beklemeye değer bir paket miydi? Tüm Türkiye gördü. Bizler Barış ve Demokrasi Partisi olarak, Kürt sorununda demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi konusunda büyük emek ve çaba sarf etmiş bir geleneğin temsilcisi bir partisiyiz. Kürtler, Kürt sorununun çözülmesini, Aleviler inanç özgürlüğü sorununun çözülmesini, ülkenin ötekileştirilen tüm kesimleri, kendilerini yönetime katabilme fırsatını yakalayabilmeyi arzu ediyordu. Yıllarca bunun mücadelesini verdiler. Bu paketin, bu beklentilerin hiç birine yanıt vermediğini çok açık ifade ediyoruz. Türkiye'nin demokratikleşme ihtiyacına yanıt veren bir paket değildir."

'Dar bölge feodalizmi canlandırır'
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine, siyasi partiler ve bölgedeki sivil toplum örgütlerinden temkinli bir destek gelirken, seçim sistemi ile ilgili öneriler destek bulmadı. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, yüzde 10 seçim barajının değiştirilmemesi gerektiğini belirtirken, BDP’li Adil Zozani, “Dar ve daraltılmış bölgeler ortadan kaldırdığımız feodal sistemi canlandırır” dedi.
BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, BDP Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantı sonrası Radikal’e yaptığı değerlendirmede, “Bu demokratikleşme ve barış sürecine yanıt niteliğinde bir paket değil. Bu çerçevede değerlendirmiyoruz. Yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili kanun tekliflerimiz var. Kanun tekliflerimizi reddedecek durumda değiliz. Bunca beklenti yaratıldıktan sonra kadük bir paketin açıklanması, Türkiye’de demokratikleşme yolunda yeşeren umutları kısmen zedeledi. Sayın Başbakan’ın, paket başlıkları arasında ifade ettiği ‘eşbaşkanlık’ sistemi yıllardır bizde var. Yasal güvenceyi önemsiyoruz ama bu yenilik olmaz. Yenilenmeden söz edilecekse, Ak Parti eşbaşkanlığa geçerse yenilik olur. Sayın Başbakan kendi partisinde uygulayacaksa yenilik sayarız. Ama diğer düzenlemeler genel olarak yaratılan beklentilere yanıt vermedi” dedi.

'FEODALİZM CANLANIR'
Zozani, seçim sistemi ile ilgili önerileri ise, “Sormak istiyoruz. Gerçekten üç seçenekten Ak Parti'nin fikrini anlayan varsa söylesin. Bunlar zaten tartışılıyor. Hele yüzde 10 seçim barajının seçenek olarak sunulması çok garip. Dar ve daraltılmış bölge ise seçenek bile değil. Dar bölge sistemi veya beşli gruplaştırma üzerine geliştirilen yüzde beş seçim barajı, sosyolojik dokuyu zedeleyecek bir öneri. Bu öneri kabul görür ve dar bölge Meclis'e gelirse, artık parlamento aşiret temsilcilerini ağırlamak durumunda kalacak. Tamamıyla uzun süredir çaba sarf edip, mücadele ettiğimiz feodal sistemin yaşatılması, hayat bulmasına neden olur ki çok tehlikeli. Diğer bölgelerde de, gettoların oluşmasına neden olacak bir tutumdur. Halklar, topluluklar bu sistemde asla entegre olmaz, uzaklaşır. Doğru bir öneri olarak değerlendirmiyoruz. Yapılacak tek şey seçim barajının indirilmesi olur” sözleriyle değerlendirdi. 

'DAR BÖLGE FEDERALİZMİ GEREKTİRİR'
Kürt sorununun akil insanlarından Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar ise pakette yer alan düzenlemelerin tek tek ele alındığında olumlu olmasına rağmen beklentileri karşılamadığını söyledi. Aktar, “Her şeyden önce TMK ve TCK’ya dokunmuyor. Kürtçe harflerle ilgili yasak kalkıyor ama cezai yaptırım kalkıyor. Kullanılabilir hale getirileceğine ilişkin bir ifade yok. Ben çocuğumun ismini ‘Welat’ yazamayacağım. Anadilde eğitimde atılan adım olumlu ama parası olan okuyacak. Tek fark var 60 yıl önce Kürtçe konuştuğunuzda para cezası veriyordunuz, şimdi para verip eğitim alabileceksiniz” dedi. Aktar, seçim barajının kaldırılmaması halinde Hazine yardımının bir anlamının olmayacağını belirterek, pakette seçim sistemi ile ilgili öngörülen üç seçeneği, “Dar veya daraltılmış bölge sisteminin uygulanması için federatif veya yarı federatif bölgeye geçmek gerekir. Bununla birlikte olmazsa olumlu bir yanı da olmaz. Bir tür yerelleşme de gerekiyor. Dar bölge sistemi doğrudan demokrasi için daha uygun bir sistem. Dar bir bölgede yüzde 50’den fazla oranla seçilmeyi getirecek ama bunun için öz yönetime geçmek gerekir” dedi.

'DÜZENLEMELER YETERSİZ'

Diyarbakır Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise ‘farklı dillerin kamusal alanda kullanılmasına ilişkin bir düzenleme olmamasının hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti. Demirbaş, “Anadilde eğitimi de bekliyorduk ama özel okullara devredildi. Tabi olumlu yönleri var ama eksik yönleri de var. Andımızın kaldırılması olumlu, alfabe ile ilgili düzenleme olumlu. Ama beklentileri de karşılamıyor. Umarız Meclis sürecinde istediğimiz şekle, halkın beklentisine uygun bir hale dönüşür” dedi. Demirbaş, seçim sistemi ile ilgili üç öneriyi de değerlendirerek, “Üç öneri getirilmesi iyi bir şey değil. Barajın kaldırılması gerekir. Dar bölge veya daraltılmış bölgeye olumlu bakmıyorum” dedi. 

'ŞİDDETİN BİTMESİNE ZEMİN SUNMUYOR'

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ise, bazı iyileştirici düzenlemelerin anlamlı olduğunu ancak paketin çok ciddi bir reforma işaret etmediğini belirterek ‘mütevazi bir adım’ dedi. Elçi, “Şiddetin sona erdirilmesine zemin oluşturacak bir düzenlemenin ön görülmemesi temel handikap. ‘x, w, q” harflerinin kullanımı ile ilgili olarak da sadece cezai yaptırım ortadan kaldırılıyor. Zaten bu TRT 6’da bile kullanılıyor ve savcılar işlem yapmıyordu. Köy isimlerinin değiştirilmesinin Bakanlığın tasarrufunda olması öngörülüyor ancak il ve ilçe ile ilgili net bir ifade yok. Alevilerle ilgili net bir düzenlemenin olmaması, sembolik bir adım olması eksiklik. TMY, TCK’nın bazı maddeleri ile ilgili değişiklik bekleniyordu ama yok. Yine anadilde eğitimin özel okul kapsamında ele alınması da rahatsız edici ve eksik. Hayal kırıklığı içinde değilim. Zaten önceki paketlerden tecrübe sahibiydik ve abartılı beklentilere girmeyin diye çevremizi uyarmıştık” dedi.

Radikal, 30.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.