Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İyi ki doğdun Google

İyi ki doğdun Google
 
 

Google’ın teknoloji dünyasındaki önemini tekrar etmeye gerek yok. Birçok konuda eleştirilmeyi hak etse de Google, en ilgili arama sonucunu bulabilmemiz için tüm interneti bizim için tarıyor. Kim kime yapar bunu?

15 yıl önce iki öğrenci tarafından bir garajda (biliyorsunuz başka yerde kurulan sitelerin başarı şansı yok) kurulan Google bugün neredeyse internetin kendisi haline gelen devasa bir şirket. Öyle ki gitmek istediği siteyi adres satırı yerine Google arama kutusuna yazmayı tercih eden milyonlarca internet kullanıcısı mevcut. Analytics raporlarına bakıp “en çok hangi anahtar kelimeyle gelmişler?” diye merak edenlerin genelde ilk sırada kendi site isimlerini görmeleri boşuna değil.
Google’ın 15’inci doğumgününü biz de çarpıcı rakamlarla kutlayalım:
-  1998 yılında Google 26 milyon sayfayı indekslemişti. Bugün Google bot 60 trilyon sayfayı dolaşıyor.
-  Google üzerinden her ay 100 milyar arama yapılmakta.
-  2004 yılında 1907 çalışanı bulunan Google, 2013 yılı itibariyle 44 bin kişilik bir personel ordusuna sahip.
-  2004 Ağustos’unda halka açılan arama motorunun hisse değeri 85 dolardı. Geçtiğimiz Cuma günü Google hisseleri 874 dolardan işlem gördü.
-  Google’ın 2012 yılı yıllık geliri 50 milyar dolar olarak açıklandı.
-  Google kurucuları Larry Page ve Sergei Brin’in 23’er milyar dolarlık kişisel serveti bulunmakta.
-  Google Youtube’u satın aldığında video sitesinin aylık 20 milyon tekil ziyaretçisi vardı. Bu rakam 1 milyar ziyaretçiye ulaştı.
-  Google’ın 2013 online reklam geliri 38.6 milyar dolar. Facebook’un aynı alandaki geliri ise 6.4 milyar dolar.

Ctrl+Alt+Del gerçekten hata mıydı?
Ctrl+Alt+Del tuşlarının mucidi IBM mühendisi David Bradley hayranlarına imza veredursun, onu hiç affetmeyen çok zengin bir kişi var.  
Geçtiğimiz günlerde Microsoft kurucusu Bill Gates, Windows’un kilitlendiği zamanlar (ki mavi ekran 90’lı yıllarda kardeşimiz gibiydi) makineyi güvenli şekilde yeniden başlatan Ctrl+Alt+Del tuş kombinasyonunun bir hata olduğunu söyledi. Bu tabii ki bir tartışmayı da beraberinde getirdi.  
Gates, reset işlemi için tek bir tuşun yeterli olacağını söyleyip IBM’deki inatçı klavye mühendisine sitem ediyor. Ancak David Bradley’nin bırakın tek tuşu, yanlışlıkla makineler yeniden başlatılmasın diye tek elle basması mümkün olan Ctrl+Alt+Esc kombinasyonundan dahi vazgeçtiğini biliyoruz.
Her ne kadar üç tuşa basmak için elimdeki birayı masaya bırakmak zorunda kalsam da ben de bu mevzuda Bradley’ye katılmak zorundayım.
Şimdi David Bradley’den tek bir dileğim var: Hayatın içinde mavi ekran verdiğimizde bizi kurtaracak bir yeni bir Ctrl+Alt+Del icat etmesi.

Milliyet, 29.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.