Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > S&P: Kurda 1,92 imkansız değil

S&P: Kurda 1,92 imkansız değil
 
 
Standard & Poor's EMEA Bölgesi Başekonomisti Jean Michel Six, "Fed'in açıklamaları sonrasında gelişmekte olan ekonomilerin TL dahil para birimlerinde baskının azaldığını gördük. Bu anlamda kurda bu hedefe (1,92 TL) yıl sonunda ulaşılması imkansız görünmüyor" dedi.

 S&P semineri sonrasında AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Six, Merkez Bankası'nın mesajlarının bilinçli bir öngörülemezliğin parçası olabileceğine dikkati çekti.

İngiltere Merkez Bankası tarafından bu durumun "Yaratıcı belirsizlik" olarak nitelendiğini belirten Six, "Fakat şu anda Merkez Bankası için asıl mesele piyasalarda yeniden güven sağlanması ve somut rehberlik yapılması,,. Bazı durumlarda merkez bankaları muğlak olabilir. Fakat piyasalarda oynaklık varken, sermaye girişi ve çıkışı hızla olurken, para biriminizin istikrarı tutturması için belki biraz daha açık olmanız gerekebilir" dedi.

Türkiye'nin ekonomik verilerinin, küresel piyasalardaki oynaklığa karşın halen güçlü olduğunu, Türkiye'nin cari açığını finanse edemeyeceğini düşünmek için hiçbir sebep olmadığını dile getiren Six, "Fakat burada mesele bu finansmanın hangi bedelle yapılacağıdır. (Küresel) Faiz oranları er ya da geç artacak. Büyük ihtimalle gelecek yıldan itibaren uzun vadeli faizlerde yeni bir artış göreceğiz. Bu da demek ki Türk şirketlerinin ve bankalarının finansmanı daha pahalı olacak. Küresel piyasalarda er ya da geç daha az likidite olacak" tespitini yaptı. Fed'in politikaları sonrasında Türkiye'nin yapısal temellerini güçlendirmesinin önem taşıdığını, Türkiye'nin cari açığını diğer gelişmekte olan ekonomilerle daha uyumlu bir seviyeye çekmesinin temel nokta olduğunu ve Türkiye'nin gelişmekte olan ekonomilere oranla görece yüksek olan enflasyonunu da düşürmesi gerektiğini vurgulayan Six, "Tabii, Türkiye'nin cari açığını ve enflasyon oranını azaltması bir gecede olamaz" dedi.

Jean Michel Six, Fed'in eylül ayında 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımında azaltmaya gitmemiş olmasının gelişmekte olan piyasalarda olumlu algıladığını anımsatarak, "Borsa İstanbul'da yaşanan son yükseliş sürpriz değil. Yatırımcılarda Fed sonrası, 'yatırım için daha vakitleri olduğu' algısı oluştu. Fakat bu durumun geçici olduğunu hatırlayalım, bu durum yeniden değişecektir. Batı'da ve gelişmekte olan ekonomilerde para politikalarının yeniden sıkılaştığını göreceğiz" diye konuştu. Six, Fed'in son açıklamaları sonrasında gelişmekte olan ekonomilerin TL dahil para birimlerinde baskının azaldığını ifade ederek, "Bu anlamda bu hedefe (1.92 TL) yıl sonunda ulaşılması imkansız görünmüyor. Bu bir tahmin değil sadece gözlemimizdir. Yeni yıla doğru yaklaşırken ABD para politikasında yeni değişiklikleri göreceğimizi unutmamak lazım" dedi.

Türkiye ekonomisi için büyük fırsatların söz konusu olduğunu, kadın işgücü katılımının artmasınin Türkiye'nin potansiyel büyümesini artırabileceğini, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yavaşlamasını beklediklerini vurgulayan Six, "Ama ekonomideki olası yavaşlama Merkez Bankası'na yeni riskler oluşturacak seviyede gerçekleşmeyecektir. Uluslararası enerji fiyatlarının değişimini izlemeliyiz. Olası değişim Türkiye için enflasyon görünümünü doğrudan etkileyecektir" öngörüsünde bulundu. - "Türkiye küresel ekonomik krizden pozitif ayrıştı"

Türkiye'nin daha önceki deneyimlerinin kriz ortamına adapte olma konusunda olumlu bir etki yarattığını belirten Six, şunları kaydetti: "Türkiye küresel ekonomik krizden pozitif bir şekilde ayrıştı. Türkiye'nin ihracatı küresel olarak çeşitlendirildi, bu kayda değer bir başarıdır. Türkiye'nin ihracatı Avrupa'dan belli bir ölçüde MENA bölgesine doğru kaydı. Ülkenin Körfez ve Asya ülkelerindeki ihracat pazarının payı arttı. Türkiye'de daha yavaş ekonomik büyümeye hazırlıklı olmalıyız. Gelecek yıl Türkiye'nin yüzde 3-4 oranında büyümesini bekliyoruz. (Büyüme) Bu oran halen kabul edilebilir bir politika ve performansı yansıtacaktır."

Suriye kaynaklı politik risklerin Türkiye'nin kredi notuna direk bir yansıması olmadığını belirten Six, "Mevcut bölgesel politik riskler Türkiye'nin mevcut kredi notu içerisinde yer almaktadır. Türkiye politika olarak oldukça istikrarsız bir bölgede yer alıyor. Fakat bunun Türkiye'nin kısa vadeli kredi notuna etkisi olmayacak. Türkiye bölgesindeki istikrarsızlığa rağmen politik istikrara sahip" şeklinde konuştu.

 
Milliyet, 24.09.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.