Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 'Krizin yedi işareti'

'Krizin yedi işareti'

Morgan Stanley'in geçmiş krizlerden yola çıkarak hazırladığı raporda gelişen piyasalarda yeni bir krizin işaretlerine dikkat çekti.

Gelişen piyasalar, özellikle Fed'in varlık alımını azaltabileceğini duyurmasından bu yana büyük sermaye çıkışlarına tanık oldu. Gelişen ülkeler sermaye çıkışları ve kurları kontrol altına almaya çalışırken piyasalarda yeni bir kriz endişesi baş gösterdi. Morgan Stanley'den Manoj Pradhan, bu krizin işaretlerini ortaya koydu. Pradhan çalışmasında geçmiş krizleri baz aldı.

1. ANİ DURUŞ

Pradhan, 'ani duruş'u, "Piyasaya sermaye girişlerinin aşırı yavaşlaması ya da tamamen tersine dönmesi sonucu fon piyasalarına erişimin kesilerek ekonominin gerilemesi" olarak açıklıyor. Rapora göre bu olgunun nedenleri arasında yerel parada aşırı değer kaybı, batık kredilerin banka bilançolarını küçültmesi ve seçim belirsizliği gibi gerekçeler yer alıyor.

2. YAYILMA

Pradhan'ın raporunda, "'Ani duruş' hangi sektörde başlamış olursa olsun, diğer sektörlere doğru yayılır."sözlerine yer veriyor.

3. HIZLI SATIŞ

"Piyasa hareketleri ekonomik temellerin tepki veremeyeceği kadar hızlı gerçekleşir" ifadesine yer verilen raporda, "Yerli ve yabancı yatırımcıların sermayelerini korumak için harekete geçmesiyle düzensiz satışlar meydana gelir. Öte yandan piyasanın bu kadar hızlı hareket etmesi, krizin nedeni olan makroekonomik nedenlerin daha hızlı çözüme ulaştırılması için yöneticileri zorlar" deniyor.

 4. SATIŞ MİKTARI/DÜZELTME ORANI

Pradhan, "Meydana gelen satışın büyüklüğü, krizin giderilmesi için piyasaların görmesi gereken düzeltmeyle orantılıdır." diyor. Düzeltmenin sonunda krize yol açan gerekçenin çözüme kavuşup kavuşmayacağı ise Pradhan'ın ifade ettiğine göre "konuyla ilgisizdir." Pradhan buna örnek olarak krizin tepe noktasını geride bırakmasına rağmen hala belirsizlik içinde olan Avrupa'yı gösteriyor.

5. SATIŞ KURDA ZAYIFLIĞA YOL AÇABİLİR

"Satışların kurda zayıflığa yol açıp açmayacağı birkaç etkene bağlıdır" diyen Pradhan, bu etkenleri "Bankacılık sektörünün ne kadar zarar gördüğü ve yerel para birminin kriz öncesinde ne dereceye kadar aşırı değerlendiği" olarak sıralıyor.

6. BULAŞMA RİSKİ

Pradhan, krizlerin en zayıf halkadan başlayarak diğer savunmasız ekonomilere yayıldığına dikkat çekiyor.

 7. ÜLKELERİN FON PİYASASINA ERİŞİMİ KESİLEBİLİR

Pradhan raporunda, "Ani duruşun tüm gücünü göstermesi halinde gelişen ekonomilerin fon piyasalarına erişimi altı aydan fazla süreyle kesilebilir. Tamamen savunmasız durumda olmayıp sadece korunmasız olan ekonomiler bu süreci daha hızlı atlatabilir" ifadelerini kullandı.

cnbce.com, 17.09.2013

 

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.