Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Küresel krizin en kötü anları

Küresel krizin en kötü anları

Krizin üzerinden 5 yıl geçti

Küresel ekonomide son yılların en büyük krizi 2008 yılının Eylül ayında patlak verdi ve tüm dünyayı bir anda resesyona sürükledi. İşte krizin en ürkütücü boyutlara ulaştığı bazı anlar:

8 Şubat 2007

HSBC bankası ABD'de geri ödenmemiş kredi oranlarının 2006 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 artacağını açıkladı. Neden olarak ise ABD konut piyasasındaki kötü gidişi gösterdi. İnsanlar ilk kez konut sektöründe riskli yüksek konut kredileriyle (suprime mortgage) bu şekilde tanıştı.

2 Nisan 2007

ABD'nin en büyük yüksek riskli konut kredileri sağlayan finans kuruluşlarından New Century, iflas koruma başvurusunda bulundu.

21 Haziran 2007

Merrill Lynch, ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Bear Stearns'ün yönettiği iki yatırım fonundaki varlıklarını sattı. Bear Stearns o sırada portföyünde milyarlarca dolarlık geri ödenmemiş krediyle uğraşıyordu.

9 Ağustos 2007

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, ABD'nin yüksek riskli konut kredisi pazarında işlerin kötüye gitmesinin ardından, üç yatırım bankasından para çıkışlarını yasakladı.

4 Eylül 2007

Bankaların birbirine kredi vermek için kullandığı bankalararası faiz oranı LIBOR, yüzde 6,7978 ile Aralık 1998'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.

24 Ekim 2007

ABD'nin en büyük bankalarından Merrill Lynch, 8,4 milyar dolar çeyreksel zarar açıkladı ve tarihin en büyük zararı olarak kayıtlara geçti. Zararda yüksek riskli konut kredilerinden elde edilemeyen geri ödemelerin etkisi çok büyük oldu.

31 Ekim 2007

Tatlı cadı olarak gösterilen ekonomistlerden Meredith Whitney, Citigroup'un temettülerini keseceğini tahmin etti. Banka sonrasında hissedarlarına dağıttığı temettüleri kestiğini açıkladı.

Ekim-Kasım 2007

Bu süreçte ABD'de banka CEO'ları arasında deyim yerindeyse bir yaprak dökümü yaşandı. Merrill Lynch'ten Stan O'Neal ve Citigroup'tan Chuck Prince istifa etti. Ancak CEO'lar giderken kendilerine bir ömür yetecek kadar serveti de beraberinde götürdü. O'Neal, 161 milyon doların üzerinde tazminatla görevinden ayrıldı.

11 Aralık 2007

ABD Merkez Bankası Fed, günümüze kadar devam edecek parasal genişlemenin ilk adımlarını attı. Banka Açık Piyasa Komitesi toplantısında, faiz oranlarını yüzde 4,25'e indirdiklerini açıkladı.

16 Mart 2008

JPMorgan Chase, büyük sıkıntı içindeki Bear Stearns bankasını hisse başı 2 dolar ödeyerek bünyesine geçirdi. Satış işlemi sonrasında 30 milyar dolara kavuşan Bear bu şekilde iflastan kurtulmuş oldu.

7 Eylül 2008

ABD'nin en büyük konut kredisi şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac efsanesi ABD hükümetinin bünyesine geçmeleriyle son buldu. Şirketler hükümet yardımıyla kurtarıldı ve son dönemde ABD'ye olan borçlarını ödeyerek yeniden bağımsız oldular.

14 Eylül 2008

Bank of America, Merrill Lynch'i 50 milyar dolara satın aldı.

14 Eylül 2008

Lehman Brothers bankası ise hiçbir alıcı bulamadığından istifa ettiğini açıkladı.

17 Eylül 2008

Fed, konut sektörü alanında önemli faaliyetler gerçekleştiren sigorta şirketi AIG'yi 85 milyar dolar vererek kurtardı.

2008 sonbaharı

Wachovia ve Washington Mutual gibi konut krizi öncesinde ABD'nin en büyük bankaları arasında yer alan finans kuruluşları yok pahasına satıldı ve ortadan kayboldu.

29 Eylül 2008

ABD Temsilciler Meclisi, ekonomiyi kurtarmak için gerekli olduğu öne sürülen 700 milyar dolarlık kurtarma paketine karşı çıktı. ABD borsaları çöktü.

13 Ekim 2008

ABD'nin o zamanki Hazine Bakanı Hank Paulson, ülkenin en büyük dokuz bankasının CEO'larıyla saatlerce süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrasında 700 milyar dolarlık kurtarma paketine karşı çıkan hükümete, 2,25 trilyon dolarlık bir kurtarma faturası çıkmıştı.

15 Ekim 2008

O günlerde çok kötü performanslara imza atan Wall Street borsaları yüzde 8'e yakın değer kaybederek rekor kırdı.

16 Ekim 2008

Ünlü yatırımcı Warren Buffett, New York Times'ta "ABD borsalarına yatırım yapın, ben öyle yapıyorum" temelinde bir yazı kaleme aldı ve eleştiri oklarını üzerine çekti.

Ekim 2008

Tüm ekonomi köşe yazarları tarihin en kötü krizi konulu yazılar kaleme almaya başladı. Yazılarda Büyük Buhran'dan sonraki en büyük kriz tanımı artık oturmaya başlamıştı.

Kasım 2008- 2009 baharı

Kriz artık tüm etkisiyle ABD ve küresel ekonomide hissedilmeye başlandı. İşsizlik artmaya başladı. Wall Street en dip seviyelerini görmeye başladı.

Bankalar bilançolarına milyarlarca dolarlık zararlar yazmaya devam etti.

Ancak Fed'den gelen olağanüstü çabalar ve ABD Kongresi'nin verdiği destekle ABD ekonomisi yeniden canlanmaya başladı ve Wall Street yeninden yükseldi.

cnbce.com, 13.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.