Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Cari açık, altın ithalatı ve düşen turizm gelirleri ile arttı

Cari açık, altın ithalatı ve düşen turizm gelirleri ile arttı

Cari işlemler açığı Temmuz ayında 5,8 milyar dolarla beklentilerin üzerinde kaldı. The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler açığın 5,3 milyar dolar olmasını bekliyordu.

Yılın 7 ayında cari açık 42 milyar doları aşarken, 12 aylık birikimli cari açık 55,7 milyar dolar ile 11 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Temmuz'da 14 milyar dolar ihracata karşılık, 22 milyar dolarlık ithalat yapılırken dış ticaret açığı 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Cari açıktaki artışta yüksek altın ithalatı ve turizm gelirlerindeki yavaşlama etkili oldu. Temmuz'da 1,4 milyar dolarlık altın ithalatı yapıldı. 7 aydaki toplam altın ithalatı 8,4 milyar dolar düzeyine ulaştı. Turizm gelirleri ise geçen yılki mevsim gelirlerinin altında kalıyor. Temmuz'da turizm gelirleri 2,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında 3 milyar doların üzerinde gelir elde edilmişti.

Cari açığın finansmanında ise net hata noksan kalemi ile rezervler etkili oldu. Buna karşın portföy çıkışlarındaki hızlanma dikkat çekti. Kaynağı tespit edilemeyen döviz giriş-çıkışlarını gösteren net hata noksan kalemi Temmuz'da 4,8 milyar dolar fazla verdi. Cari açık ayrıca 1,7 milyar dolar rezervlerdeki azalışla karşılandı.

Portföy çıkışlarındaki hızlanma ise devam ediyor. Temmuz'da 3,1 milyar dolarlık portföy çıkışı yaşandı. Bu rakam Ekim 2008'den bu yana en yüksek çıkışın yaşandığı anlamına geliyor. Yabancıları 2,5 milyar dolarlık tahvil satışı yaparken, hisse senetlerindeki çıkış 605 milyon dolar oldu.

Temmuz ödemeler dengesi verilerini yorumlayan Burgan Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, cari açığın beklentilerin üzerinde kalmasına rağmen, enerji dışı açığın sabit kaldığına dikkat çekti. Ancak iç talepteki ivmelenme ile önümüzdeki dönemde açığın artabileceğine dikkat çekti. Bürümcekçi, "Önümüzdeki dönemde, büyümede devam eden iç talep kaynaklı ivmelenme ile beraber, dış dengedeki açılmanın devam etmesini bekliyoruz. 2013 yılı sonunda cari işlemler açığının 60 milyar dolara doğru artacağı tahminini korumaya devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan altın ithalatındaki artışın cari açığı olumsuz etkilediğini, buna karşın yılın ikinci yarısında açığın ilk yarıya göre çok daha düşük kalacağını kaydetti. Çağlayan, yılın ilk yarısında açığın milli gelire oranının yüzde 8,8 olduğunu bu oranın yılsonunda yüzde 7'ye inmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Hükümet, Orta Vadeli Planı'nda (OVP) cari açığın milli gelire oranının 2013 sonunda yüzde 6,9 olmasını öngörmüştü.

wsj.com, 12.09.2013

Hanke: Büyükler liginde oynamaya çalışmak Türkiye'de kapasite problemi yaratıyor

John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Profesörü ve CATO Enstitüsü Sorunlu Para Birimleri Projesi Direktörü Steve H. Hanke, Türkiye'nin bölgede büyükler liginde oynamaya çalıştığını ve bunun hükümet için kapasite problemi yarattığını belirtirken, Merkez Bankası'nın da kredibilite sorunu yaşadığını belirtti. Ayrıca uygulanan para politikası sürerse cari açık için belirsizlikler olduğunu da ekledi.

The Wall Street Journal'ın sorularını yanıtlayan Prof. Hanke Türk lirasının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 15 değer kaybettiğini hatırlatarak eğer dolar mevcut seviyelerinde sabitlenirse, bunun enflasyona 2,25 – 3 puanlık bir artış getireceğini söyledi. "Sorun ekonominin potansiyelinin biraz üstünde seyretmesi, bu yüzden liradaki değer kaybı hemen enflasyon rakamlarına yansıyor" diyen Hanke, manşet enflasyonun yüzde 8,2'ye yükseldiğine dikkat çekti. Eğer liradaki değer kaybı devam ederse enflasyondaki artışın daha fazla olacağı konusunda da uyardı.

 

Sorunlu para birimleri hakkında yaptığı çalışmalarla ünlenen ve Virginia merkezli Richmond Optimus hedge fonunun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da yapan Prof. Steve Hanke, diğer veriler aynı kalırsa liradaki düşüşün 2-3 çeyrek gecikmeyle cari açıkta azalmaya yol açabileceğini belirtse de burada büyük bir "AMA" olduğunu söyledi. Bu büyük "AMA"nın da para politikasının yerel ekonomiye etkisi olduğunu ekledi.

"Türkiye'deki kredi büyümesi hala yüzde 30'la çok hızlı seyrediyor. Bunun sonucu olarak yerli talep aşırı yüksek, Gelen büyüme rakamında tüketim ikinci çeyrekte yüzde 5,3'e yükseldi. Kredi büyümesiyle beslenen yerli talep aşırı hızla büyürse, cari açığı azaltmak zor olacak" diyen Prof. Hanke, bunun nedeninin ülkeye yağan ithalat olduğunu da açıkladı.

 

wsj.com, 12.09.2013


 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.