Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye’den büyüme rekoru

Türkiye’den büyüme rekoru

Çin ve Endonezya’dan sonra dünya üçüncüsü olan Türkiye, Avrupa’nın da en hızlı büyüyeni oldu

Başta Avrupa olmak üzere birçok gelişmiş ülke küçülme yaşarken, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4.4’lük kalkınma hızıyla parmak ısırttı. Türkiye yakaladığı performansla Avrupa’nın büyüme rekortmeni olurken; Çin ve Endonezya’nın ardından Hindistan’la birlikte dünya üçüncüsü oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu dün yılın ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla rakamlarını açıkladı. Nisan - haziran döneminde büyüme hızı yüzde 4.4’le son iki yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Piyasaların yüzde 3.5 beklediği büyüme oranı tüm beklentilerin üzerinde çıkarken, yılın ilk ayrısındaki büyüme oranı yüzde 3.7’ye çıktı. Bu sonuçların ardından, Orta Vadeli Program’da yüzde 4 olarak belirlenen yıllık büyüme hızının yakalanması umutları da arttı. Piyasalar ve ekonomi yönetiminde bu yıla ilişkin büyüme hızının yüzde 3.5’in altında çıkmayacağına ilişkin görüş ağırlık kazandı.

REKOR ‘FAİZ LOBİSİ’NDE

TÜİK verilerinden yapılan hesaplamalara göre, yılın ikinci çeyreğinde büyümeye en büyük katkıyı 3.4 puanla yurtiçi tüketim, 2.3 puanla stok artışı, 1.4 puanla devletin yatırım harcamaları ve 0.8 puanla devletin nihai tüketim harcamaları yaptı. Buna karşın net ihracat büyümeyi 3 puan aşağı çekerken, özel sektör yatırımlarının küçültücü etkisi ise 0.5 puan düşürdü.

Sektörler itibariyle bakıldığında ikinci çeyrekte imalat sanayiinde büyüme yüzde 3.4, inşaatta yüzde 7.6, ticaret yüzde 5, ulaştırma ve haberleşme yüzde 3.3 büyüdü. Başbakan Erdoğan’ın “Faiz lobisi sülük gibi kanımızı emiyor” sözleriyle suçladığı bankalar ise yüzde 8.5’lik büyümeyle en hızlı büyüyen sektör oldu.

Yıllık büyüme hâlâ yüzde 2.6

Büyümede yılın ikinci çeyreğinde gelen olumlu rakamlar umutları artırırken yıllıklandırılmış bazda bakıldığında istenilen seviyeye hala ulaşılamadığı görülüyor. Son dört çeyrek ile bir önceki dört çeyreğin rakamları karşılaştırıldığında, Türkiye’nin yıllık büyüme hızının hâlâ yüzde 2.6’yla, yılsonu yüzde 4’lük hedefin çok altında seyrettiği görülüyor. 2011 yılında yüzde 8.5 büyüme hızı yakalayarak, dünyada Çin’den sonra ikinci en hızlı büyüyen ekonomi ünvanını alan Türkiye, geçen yıl ekonomi yönetiminin cari açığı azaltma önlemleriyle büyüme hızını yüzde 2.2’ye kadar düşürmüştü.

Çağlayan: Yüzde 3.5 civarı büyürüz

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılki büyümenin yüzde 3,5 civarında olabileceğini belirterek, “Dış konjonktürdeki gelişmeler 3. çeyrekten itibaren büyümemizi etkileyebilir” ifadesini kullandı. Mevcut OVP hedefinin altında kalan bir oran görülebileceğini ifade eden Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak yüzde 3,5 civarında bir büyüme beklentilerinin bulunduğunu bildirdi.

Yıldız: Rakamlar istikrarı teyit etti

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ekonomisinin 2. çeyrek büyüme performasına ilişkin, “Bu büyüme rakamları çevremizdeki her türlü istikrarsızlığa rağmen siyasi istikrarın sürdürülebilir olduğuna inanan yapıyı teyit ediyor” dedi. Yıldız, Türkiye’nin hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşacağına inandığını dile getirdi.

Büyüme yüzde 4’ün altında kalabilir

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ikinci çeyreğinde, ekonominin ivme kazandığını ve iç talebin büyümeye katkısının artmaya devam ettiğini belirterek, “Küresel ve bölgesel tüm olumsuzluklara rağmen bu büyüme trendi önemli bir başarıdır” diye konuştu. Şimşek, küresel ekonomideki büyümenin zayıf seyretmesi ve piyasalardaki risk algısının yükselmesi nedeniyle büyümenin bu yıl OVP’de hedeflenen yüzde 4’ün altında kalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Rakamlar ekonomik dinamizmi gösterdi

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, küresel ve bölgesel olumsuz konjonktüre rağmen GSYH, sanayi üretimi ve istihdamda sağlanan büyümenin, Türkiye ekonomisinin kazanmış olduğu dayanıklılık, esneklik ve dinamizmi ortaya koyduğunu bildirdi. Babacan, on beş çeyrektir aralıksız büyüyen Türkiye ekonomisinde, ikinci çeyrekteki ilave istihdamın 848 bin kişiye, 2009’dan itibaren oluşturulan ilave istihdamın ise 4 milyon 635 bin kişiye ulaştığına dikkat çekti.

Yıl sonunda büyüme yüzde 4’ü geçebilir

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Orta Vadeli Program’daki yüzde 4’lük rakamın bir ortalama rakam olduğuna belirterek, “Bugün ortaya çıkan yüzde 4,4’lük tabloda OVP etrafında bir büyüme rakamına yılın sonu itibarıyla ulaşabileceğimizi bize göstermekte” dedi. Yıl sonu büyüme rakamının yüzde 4’ün altında ya da biraz üstünde de çıkabileceğine vurgulayan Ergün yüzde 4’ün üstündeki tablonun sürpriz olmayacağını söyledi.

Taraf, 11.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.