Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye, tarımsal ekonomik büyüklükte Avrupa birincisi

Türkiye, tarımsal ekonomik büyüklükte Avrupa birincisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Şanlıurfa’da, katıldığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) hibe programında Türkiye’nin tarımsal ekonomik büyüklüğünün Avrupa’da 4’üncü sıradan 1’inci sıraya yükseldiğini söyledi. Bu sayede Türkiye’nin dünya sıralaması da yükseldi.

Şelli’ye göre tarımsal ekonomik büyüklük bakımından dünyada 4 basamak birden yükselen Türkiye, 11’inci sıradan, 7’nci sıraya sıçradı. Bu sayede Türkiye Fransa, İtalya ve İspanya’yı geride bırakmış oldu. TKDK tarafından çeşitli sektörlere verilecek olan hibe programıyla ilgili 11’inci çağrı ilanının tanıtım toplantısında konuşan Şelli, bölgede yatırım düşüncesi ve fikri olan tüm yatırımcılara yüzde 50 ile 65 arasında hibe desteği verdiklerini söyledi.

Hibe destek çağrısına şu ana kadar 79 yatırımcının başvurduğuna değinen Şelli, “Bugün 11’inci çağrımız 31 Ekim’de bitiyor. Bu 79 yatırımcımız, tesisleri tamamlandığında yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlayacaktır. En düşük projelere verilen hibe miktarı 10 Euro, en yüksekte 3 milyon Euro’ya kadar yatırıma yüzde 50 ile 65 oranında hibe verilecektir. Bu fonu fırsat bir fona çevirmek gerekiyor. Tarım Bakanlığı’mız 2013 yılında Şanlıurfa’ya verilen tarımsal destekleme kredisi için 693 milyon lira ödeme yaptı.” dedi. Konuşmasında hayvancılığa da değinen Şelli, Şanlıurfa’nın kalkınmasında en önemli sektör olan tarım ve hayvancılıkla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. “Şanlıurfa’da yüzlerce mağarada yapılan hayvancılık sona erecek. Bütün hayvanları Organize Hayvancılık Bölgesi’ne taşıyacağız. Bu hayvancılığın yapıldığı mağaralar ise turizme kazandırılacaktır.” diyen Müsteşar Yardımcısı, 12 bin çiftçinin geçmiş yıllara dönük ödemelerini kasım ayında yapacaklarını söyledi. “Şanlıurfa’da 10 yıl önce 5 bin ton mısır üretimi varken, bu yıl 680 bin ton mısır üretimi yapıldı. Mısırın yanı sıra; bu yıl 962 bin ton pamuk üretimi bekliyoruz. Bu rakam Türkiye’nin pamuk üretiminin üçte biri demektir. Ege pamuğuyla Şanlıurfa pamuğu arasındaki makas zayıfladı.” diye konuştu. Toplantıda son olarak konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise, “Tarihin her döneminde bu ziraat işi önemini korumuştur. Önemini artırarak da gelişmeye devam etmektedir. Ana sektör olarak tarım ülkesi olan ülkemizde de tarımdan asla vazgeçemeyiz, tarımı sürekli konuşmalıyız, modern tarım yapmalıyız, kafa patlatmalıyız ve üstüne gitmeliyiz.” dedi. (DHA)

Yatırımcıya 513 milyon Euro’luk destek çağrısı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu (TKDK) 11. başvuru çağrı ilanını açıkladı. TKDK, 512 milyon 713 bin 338 Euro’luk hibe desteğinin verileceği çağrı dönemi için Şanlıurfa’da yatırım çağrısı yaptı. Bu desteğin yatırımcılar için önemli fırsatlar oluşturacağına değinen TKDK Şanlıurfa Koordinatörü Mehmet Ekinci, bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Zaman, 10.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.