Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Her 3 binadan 1’i yenilenecek

Her 3 binadan 1’i yenilenecek
 
 

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu kurucularından Prof. Dr. Gürsel Öngören, Türkiye’de 6 milyon bina bulunduğunu ve bunların 3’te 1’inin yenileneceğini ifade etti

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu kurucuları olan Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Prof. Dr. N. İlker Çolak tarafından, kentsel dönüşüm ve hukuk kurallarını açıklayarak kamu yöneticilerine ve uygulayıcılara yön göstermek için hazırlanan ‘Kentsel Dönüşüm Hukuku’ kitabı çıktı. Prof. Dr. Gürsel Öngören kitabı, kentsel dönüşüm paydaşlarını bilgilendirmek, uygulamalarda ortaya çıkabilecek hukuki sorunları önlemek, yasal altyapıyı yönlendirmek için ve davalarda kullanılacak akademik görüşleri oluşturmak amacıyla hazırladıklarını belirtti.
Bir yıldan bu yana süren kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgiler veren Öngören,  Türkiye’de toplam 6 milyon bina bulunduğunu ve bunların 3’te 1’inin yenileneceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bugüne kadar 40 dönüme yakın bir alanı riskli ilan ettiğini söyleyen Öngören, “Bu da yaklaşık 100 bin bina ve 700 bin nüfusa tekabül ediyor. İstanbul’da yılsonuna kadar ise 30 bin bina kentsel dönüşüme girecek” dedi.

400 milyar $’lık bütçe
Öngören, “Bugüne kadar İstanbul’da 20 bin bina yıkıldı. Bu işin yaklaşık 350-400 milyar dolarlık bir bütçesi olacak. Kentsel dönüşüm projesinin yaklaşık 20 içinde tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.
“Çarpık yapılaşmanın sorumlusu belediyeler”
Türkiye’de halihazırda yaşanan çarpık yapılaşmanın sorumlusunun belediyeler olduğunu dile getiren Öngören, bu nedenle Bakanlığın dönüşüm sürecinde belediyeleri denetlemesi gerektiğini belirtti.
Riskli alanlarda belediyelerin kapalı kapalı arkasında işler yapmak yerine şeffaf süreçler izlenmesi gerektiğini söyleyen Öngören, “Maalesef aksi yönde gelişmeler var. Belediyeler ortada hiçbir proje yokken vatandaşlara sözleşmeler ve bir takım belgeler imzalatıyor. Sonrasında ne çıkacağı belirsiz” dedi.

‘Binaları yıkıp yeniden yapmak dönüşüm değil’
Belediyelerin bu işi ‘kentsel tasarım’la yapması gerektiğine değinen Öngören, bu süreçte tek eksiğin parsel birleştirme ve ada birleştirmede imar artışı teşviki olduğuna dikkat çekti. Öngören, şöyle devam etti:
“Bakanlığın bunu geciktirmeden hayata geçirmesi gerekiyor. Bazı belediyelerin uygulamamaya çalıştığı birden çok arsayı birleştirip, nitelikli projeler yapılmasını hedefleyen imar artışı konusunu bakanlığın hızla uygulamaya koyması gerekiyor. Binayı yıkıp, yeniden aynı nitelikte bina yapmak kentsel dönüşüm değil.”

Milliyet, 07.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.