Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Gelişen piyasalar, küresel büyümeyi zayıflatabilir

OECD: Gelişen piyasalar, küresel büyümeyi zayıflatabilir
 
OPEC tarafından yayınlanan önde gelen ekonomilerin yakın vadedeki görünümü hakkındaki rapora göre gelişmekte olan piyasalarda son aylarda görülen sermaye çıkışının yoğunlaşması durumunda hali hazırda oldukça yavaş seyreden toparlanma daha da zayıflayabilir.

Gelişmiş ekonomilerin toparlanmaya başlandığının savunulduğu raporda, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama nedeniyle küresel büyümenin düşük kalabileceğine değinildi.

OECD'nin son yıllarda dikkat çektiği tehditlerin birçoğu gelişmiş ülkeler kaynaklıydı. Ancak gelişmiş ülkelerin sorunlarının yavaş yavaş çözülmeye başlaması ile 2008'den bu yana gelişmekte olan piyasalarda yaşanan sermaye girişleri tersine dönmeye başladı ki bu da küresel toparlanma için yeni bir tehdit anlamına geliyor.

OECD raporunda, son yıllarda borç seviyesinin yükselmiş olmasının da finansal şoklara karşı kırılganlığı artırdığının altı çizildi.

OECD'nin raporda yer verdiği tavsiyelerden biri de şu oldu: Son yıllarda para birimleri değer kazanan ve cari açıkları yüksek seviyelere ulaşan ülkeler, yeni koşullar altında para birimleri üzerinde oluşan aşağı yönlü baskıya karşı koymamalı.

Raporda, Çin zorlu köşeyi dönmüş ve yılın ikinci yarısında büyümeye hazır görünürken diğer büyük gelişmekte olan ülkelerin geleceğine ilişkin ise bu kadar parlak öngörülerde bulunulmadı.

OECD ayrıca büyümenin artmaya devam etmesine rağmen gelişmiş ülkelerin mevcut genişleme yanlısı politikalardan vazgeçmesi için henüz çok erken olduğunu belirtti.

OECD; ikinci çeyrekte yüzde 2.5 büyüyen ABD ekonomisinin yıl sonunda yıllık bazda yüzde 2.7 oranında büyümeye ulaşmış olacağı tahmininde bulundu. Kuruluşun tahminine göre yıl sonunda Japonya ekonomisi yüzde 2.4 büyürken, Fransa ile Almanya sırasıyla yüzde 2.4 ve 1.6 büyüme sağlayacak.

OECD raporunda Fed'in ve BOJ'un politikalarına da değinildi. Kurum, Fed'in faiz oranlarını düşük tutarken tahvil alımlarının hızını adım adım azaltması, BOJ'un ise yüzde 2 enflasyon hedefi tutturulana kadar mevcut para politikasına devam etmesi gerektiğini belirtti.

wsj.com, 03.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.