Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yunan turizmi yüzleri güldürdü

Yunan turizmi yüzleri güldürdü
Kriz yorgunu Yunanistan’da yüzleri güldüren gelişmeler yaşanıyor. Ülkede turizm sektörü bu sene rekora imza atıyor.

Otel işletmecisi ve Yunanistan Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Andreas Andreadis, düşüncelerini açıkça söylemesi ile biliniyor. Yeri geliyor Atina'ya uyguladığı reform baskısı nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel'e teşekkür ediyor, yeri geliyor Yunan politikacıları topa tutuyor. Ancak Andreadis bu sene arkasına yaslanıp, rahat bir nefes alabilir. Mevcut rakamlara göre, Yunanistan hiç olmadığı kadar başarılı bir turizm sezonu geçiriyor.

Andreadis şunları söylüyor: “Bizim hedefimiz bu sene 17 milyon turist ağırlamaktı, şu ana kadarki göstergeler bu hedefe ulaşacağımıza, hatta onu da geride bırakacağımıza işaret ediyor. Geçen yıl 15 milyon turist geldi, yani 2012 ile kıyaslandığında yüzde 10'luk bir artış göze çarpıyor. Üstelik gemi seyahati yapanlar buna dâhil değil. Ayrıca Yunan Merkez Bankası'nın verilerine göre, turizm gelirleri yüzde 18 dolayında yükseldi. Bu da turist başına yüzde 5'lik bir artışa tekabül ediyor.”

Yunanistan'da malî krizin patlak vermesinden bu yana ilk kez Almanya'dan yapılan tatil rezervasyonlarında da artış görüldü. Ayrıca Yunanların yeni pazarlara açılma çabaları da başarıya ulaşmışa benziyor. Bu sene ülkeye gelen Rus turistlerin sayısı 1 milyonu aştı, Ukrayna'dan yapılan rezervasyonlar ise bir öneki yıla göre iki kat arttı. Ayrıca Türkiye'den Yunanistan'a giden turistlerin sayısı da ilk kez 800 binin üzerine çıktı.

Yunanlar tatili yazlıkta geçirdi

Diğer yandan ülkedeki mali krizden büyük darbe alan Yunanlar ise bu yıl otel masraflarını karşılayacak durumda değildi. Son kamuoyu araştırmalarına göre, Yunanların yüzde 60'ı mali sıkıntılar nedeniyle tatilini ya kendi yazlık evinde ya da tanıdıklarının yanında geçirdi. Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Andreas Andreadis, iç talepteki gerilemenin sorun olduğunu ifade ediyor: “2008 yılından bu yana Yunanların turizm gelirlerine yaptığı katkı yarı yarıya azaldı ve yılda 1,5 milyar euroya düştü. Diğer yandan yabancı turistlere baktığımızda ise çok farklı boyuttaki bir rakamdan bahsediyoruz, 11 milyar 500 milyon dolayında. 11 milyon euro olan tahminimizi yukarı çektik, böylece iç talepteki kaybımızı telafi edebiliyoruz. Ekonomik açıdan bakıldığında yabancı turistlerin gelmesi çok önemli, çünkü bu bizim cari işlemler dengemizi etkiliyor, ülkemizin buna ihtiyacı var.”

'Komşularımıza sorun olması bize iyi gelmez'

Turizmin ülke ekonomisinin motoru olup olmayacağı konusunda bir tahminde bulunmak içinse henüz erken. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, sonbahar aylarından itibaren Yunan ekonomisinin büyük bir çıkış yaşayacağı değerlendirmesinde bulundu. Fakat ekonomi analisti ve bir finans portalının yöneticisi Thanassis Mavridis biraz daha temkinli konuşuyor: “Bizim ekonomimizin, insanlara umut veren bir başarı öyküsüne ihtiyacı var, her şeyden önemlisi de ülke içinde. Turizmdeki yükseliş, doğru zamanda verilmiş doğru bir mesajdı. Turizmde büyüme oldu, fakat bu büyüme sevinç çığlıkları atmamızı gerektirecek ölçüde değil. Yunanistan hâlâ kendi olanaklarından yararlanamıyor ve hükümetin bu yöndeki vaatlerine rağmen potansiyelini tam olarak kullanamıyor.”

Uzmana göre, turizmin ekonominin motor olabilmesi için devletin çerçeve koşulları hazırlaması gerekiyor. Mavridis, herkesin turizmde sezonun uzatılmasını istediğini, ancak hiç kimsenin bir şey yapmadığını söylüyor. Fakat uzmanlara göre, Mısır'daki siyasi çalkantılar ve bölgedeki diğer turizm ülkelerindeki istikrarsızlıklar yüzünden bu sene Yunanistan'da sezon ister istemez uzayacak. Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Andreas Andreadis bir uyarıda bulunuyor: “Müttefiklerin Suriye'ye olası bir askeri müdahalesi bölgede istikrarsızlık anlamına gelir ve Yunan turizmine fayda sağlamaz, bilakis tehlike oluşturur. Özellikle de gemi seyahatleri için. Komşularımızda sorun olması bizim açımızdan iyi değil.”

dw.de, 03.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.