Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İhale kanununa yine neşter

İhale kanununa yine neşter

Son olarak nisan ayında değiştirilen “Kamu İhale Genel Tebliği” 10’uncu kez değiştirilirken, idarenin takdir hakkı daha da genişletildi

Kamu ihalelerinde rekabete açık - yolsuzluğa kapalı, saydam, güvenilir ve denetlenebilir sistem kurma hedefinde bocalayan Türkiye, ilgili mevzuatla oynamaya devam ediyor... Kamu İhale Kanunu’nda ve ilgili yönetmeliklerde sayısız tartışmalı değişiklik dışında “Kamu İhale Genel Tebliği” de delik deşik edilmiş durumda. 2009 yılında çıkarılan ve son olarak daha geçen nisan ayında değiştirilen Tebliğ’de 10’uncu kez değişiklik yapıldı.

Düzenlemeyle, “ekonomik açıdan en avantajlı teklif”in tanımı ve kapsamının dahi değiştirilip, en avantajlı teklifi veren firmayı belirleme yöntemi konusunda idareye yeni ve tartışmalı takdir hakkı verilirken, Çevre ve Şehircilik başta olmak üzere ilgili bakanlıklara da yaptıracakları ihalelerde “sınır değer katsayıları” yerine farklı katsayılar belirleme yetkisi tanındı.

DELİK DEŞİK TEBLİĞ

Kamu İhale Genel Tebliği, 2009 yılı ağustos ayında çıkarılmıştı. Ancak geçen sürede Tebliğ ilk halini koruyamadığı gibi neredeyse değiştirilmedik hükmü kalmadı, bazı düzenlemeler birden çok kez değiştirildi. Kamu İhale Genel Tebliği, sırasıyla Mart 2010, Temmuz 2010, Aralık 2010, Şubat 2011, Nisan 2011, Ağustos 2011, Temmuz 2012, Ağustos 2012 tarihlerinde değiştirilmişti.

Tebliğ, son olarak da daha sadece dört ay önce, 13 Nisan 2013’te bir kez daha değiştirilmişti. Ancak, bunlar da yetmemiş olacak ki, Kamu İhale Kurumu (KİK) bu tebliğde dün onuncu kez değişiklik yaptı. İki başlıktaki önemli değişiklikler dün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GEREĞİNE GÖRE KATSAYI

Dünkü değişikliklerden ilki sınır değer katsayılarıyla ilgili oldu. Yeni değişikliğe göre, “gerekli görülmesi” durumunda tebliğin 45. maddesi uyarınca belirlenen sınır değer katsayıları yerine, işin niteliğine göre farklı katsayılar belirleyebilmeleri için ihale yaptıran bakanlıklara yetki verildi.

Buna göre, kendisine ihalesi yaptırma yetkisi verilen Bakanlıklar tarafından, bakanlığın merkez ve taşra teşkilatının yanı sıra “bağlı-ilgili-ilişkili” olan idareler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından (a) bendinde sayılan idareler dışındaki idareler için (1.00)’den küçük, (1.20)’den büyük olmamak üzere (N) sınır değer katsayıları belirlenebilecek.

Ayrıca Bakanlıklar tarafından, ön proje üzerinden ihalesi yapılacak olan üst yapı işleri için (0.90)’dan küçük, (1.10)’dan büyük olmamak kaydıyla farklı katsayılar belirlenmesi de mümkün olacak. Belirlenen katsayılar, Resmî Gazete’de ilan edilecek.

 

En ekonomik teklif böyle oldu

Kamu İhale Genel Tebliği’ndeki ikinci düzenleme “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif” kavramıyla ilgili yapıldı. Bu nitelikteki “teklif”lerin içeriği değiştirilirken, teklifi veren firmayı seçme konusunda idareye geniş bir takdir yetkisi verildi. Sistem şöyle işleyecek:

Avantaj sende: Ekonomik açıdan en avantajlı teklif; sadece fiyat esasına göre belirlenebileceği gibi fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebilecek.

Hükümet bilir: Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin hangi yöntem kullanılarak belirlenebileceği hususu tamamen idarenin takdirinde olacak.

İster nicelik, ister nitelik: Fiyat dışı unsur olarak yalnızca niceliksel unsurların belirlenmesi zorunlu olmayacak, bu kapsamda niteliksel belirlemeler de yapılabilecek.

Bu arada, Tebliğle, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışı unsurlar kullanılarak belirlenmesi durumunda “Fiyat dışı unsurların, Kanunun 5. maddesinde belirtilen ilkelere halel getirmeyecek bir biçimde idari şartnamede açık ve net olarak düzenlenmesi” şartı da getirildi.

 

Taraf, 24.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.