Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonomik güçlük çekenler ikiye katlandı

Ekonomik güçlük çekenler ikiye katlandı
Gallup adlı araştırma şirketi tarafından yapılan araştırma, 2013 yılında Türkiye'de, ekonomik açıdan zorluk çekenlerin sayısında ciddi bir artış olduğunu ortaya çıkardı.

Gallup, Türkiye'de "gezi" olaylarının en yoğun olduğu dönemde uyguladığı anketler neticesinde bir rapor hazırladı.

2013 yılına ilişkin verilerin ortaya konduğu araştırmaya göre, Türkiye'de insanların yüzde 33’ü  (her 3 kişiden 1'i ) fakirlikle mücadele ediyor.

1 YILDA 2 KATINA ÇIKTI

2012 yılına bakıldığında yüzde 18 olan bu oranın 1 yıl içerisinde neredeyse iki katına çıktığı göze çarpıyor.

Gallup raporda, anket katılımcılarını verdikleri cevaplara göre "gelişenler", "çabalayanlar" ve "güçlük çekenler" şeklinde 3 grup altında değerlendirmiş.

Raporda, katılımcıların hangi gruba ait oldukları 0 ile 10 arasında verdikleri puana göre belirleniyor.

7 puan ve üzeri “ gelişenler”, 4 puan ve altı “ güçlük çekenler” arada kalan grup ise "çabalayanlar" olarak nitelendiriliyor.

Raporda, 2013 yılında 4 ve altında puan alarak " güçlük çekenler " grubuna giren kişilerin sayısında büyük bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Söz konusu bu artışı en yoğun olarak büyük şehirlerde ikamet edenler kişiler oluşturuyor.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE GÜÇLÜK ÇEKENLER YÜZDE 17'DEN 40'A ÇIKTI

2012 yılında yüzde 17 olan "güçlük çekenler "in, 2013 yılına gelindiğinde büyük bir artışla yüzde 40 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.

Ancak raporda,  anketin "gezi" müdahalelerinin ve protestolarının en yoğun olduğu dönemde uygulanmış olmasının katılımcıların normalden daha umutsuz cevaplar vermiş olmasına sebep olmuş olabileceğine de vurgu yapılıyor.

Raporda altı çizilen bir diğer ilginç nokta da " güçlük çekenler " olarak adlandırılan grubun, hükümet yanlısı ve karşıtı olanlar şeklinde ikiye ayrılması.

Araştırmaya göre hükümet karşıtı “güçlük çekenler ”in oranı yüzde 25'ten 41'e çıkarken, destekçilerin oranı yüzde 12'den yüzde 30'a yükseldi.

10 KİŞİDEN 6'SI  FİNANSAL SIKINTI YAŞIYOR

Raporda, vatandaşların karşı karşıya olduğu finansal zorluklardan da söz ediliyor. 2012 yılında kişilerin yüzde 40'ı finansal zorluklarla mücadele ederken bu oranın 2013 yılında yüzde 60'a çıktığının görüldüğü ifade ediliyor. Bu durum güçlük çeken ve hayatından memnun olmayanların sayısında yaşanan ciddi artışı da büyük ölçüde açıklar nitelikte.

Kısacası rapor sonuçları, gerek büyük şehir gerekse kırsal bölgelerde ikamet eden kişilerin büyük bir bölümünün, başta finansal açıdan olmak üzere, yaşam koşullarından memnun olmadığını ortaya koyuyor.

Hürriyet, 23.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.