Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Resesyon sona erdi

Resesyon sona erdi
Euro Bölgesi'nin ekonomisi, yaklaşık 18 ay süren resesyonun ardından ilk kez büyüme kaydetti.

Artık resmî olarak da açıklandı: Euro Bölgesi’nde resesyon sona erdi! AB İstatistik Kurumu Eurostat, çarşamba günü yaptığı açıklamayla, haftalardır piyasalarda olumlu bir hava esmesine neden olan haberi, doğruladı. Euro Bölgesi’nin ekonomisi, nisan ayından hazirana kadar olan 2013 yılının ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğine oranla yüzde 0,3 oranında büyüdü. Bu oran, birçok uzmanının beklediğinden de iyi bir oran. Aslında normal bir seyirde bu rakam, çok büyük heyecan yaratmazdı. Fakat uzun süren, bir buçuk yıllık resesyonun ardından Avrupa, iyi bir habere hasret kalmıştı. Zira resesyon, Avrupa’da milyonlarca istihdam alanına mal olmuş ve genelde kamu borçlarını daha da artırmıştı. Şimdi bu düşüşün sona ermesinin ardından, işsizlik oranlarının da gerilemesi umut ediliyor.

Fransa ve Portekiz'den sürpriz

Ancak yüzde 0,3’lük büyüme, ortak para birliğindeki ülkelerin ekonomik büyümesinin bir ortalaması. Her Euro Bölgesi ülkesinin ulusal ekonomik büyümesi farklılık gösteriyor. O nedenle genel bir eğilimden bahsetmek mümkün değil. Büyüme oranına en büyük katkıyı Almanya yaptı. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğine oranla yüzde 0,7’lik büyüme kaydederek ortalamanın yükselmesini sağladı. Buna karşın İtalya ve İspanya ekonomilerinde küçülme, hız kesse de devam etti. En büyük sürprizi ise yüzde 0,5’lik büyüme oranı ile Fransa ekonomisi yaptı. Acil siyasi başarıya ihtiyacı olan Fransa hükümeti bile bu kadar olumlu bir rakam beklemiyordu. Zira Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi, uzun süredir Avrupa’da büyük endişe yaratıyor, hatta Avrupa’nın hasta adamı olarak görülüyordu.

Bir başka yüreklendirici büyüme oranı da Portekiz’e ait. AB’nin kurtarma paketleri ile ekonomisi desteklenen ve borç batağındaki ülkelerden biri olan Portekiz’de, ekonomi, geçtiğimiz çeyrekte yüzde 1,1 oranında büyüdü.

Krize en iyi reçete tartışması

Piyasaları rahatlatan bu rakamlar, Avrupa’da Euro krizi için en iyi reçetenin hangisi olduğuna yönelik tartışmaları alevlendirdi. AB Komisyonu'nun Para ve Mali İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn bu yöndeki tartışmalara karşı uyardı. Bu uyarıyı, Olli Rehn’in sözcüsü Chantal Hughes şöyle aktardı: "Kendi kendini beğenmek için ortada hiçbir sebep yok. 'Krizin sona erdiği' düşüncesi ile kendi kendini övmeye kalkmak yersiz olur. Ortada daha aşılacak büyük engeller var. Büyüme oranları ve büyüme işaretleri henüz çok zayıf. Avrupa genelinde önemli ve zorlu reformların hayata geçirilmesinde daha başlangıç aşamasındayız. Daha önümüzde uzun bir yol var."

Bu uyarının ucu, özellikle Almanya ve Fransa hükümetlerine dokunuyor. Zira Almanya hükümeti, krize en iyi reçetenin tasarruf ve reform politikaları olduğunu ve Portekiz örneğinin bunu kanıtladığını savunacak. Dolayısı ile bu istatistiğin, Almanya’daki seçim kampanyasında büyük rol oynaması bekleniyor. Buna karşın sosyalist Fransız hükümeti tam tersini savunacak, çok ihtiyatlı tasarruflar eşliğinde, daha ziyade ekonomik büyümeye odaklı politikaların meyvelerini verdiğini iddia edecek. Bu şekilde her hükümet rakamlardan kendi işine geleni okuyacak.

AB Komisyonu'nun Para ve Mali İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn ise büyüme ve tasarruf politikları arasında bir tezat görmüyor. Aksine Rehn’e göre, istihdam alanları yaratacak yeni bir ekonomik büyümenin yolu, yapısal reformlar eşliğinde borçların azaltılmasından geçiyor.

dw.de, 15.08.2013

Avrupa resesyondan çıktı

Avro Bölgesi ve AB ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.3 büyüyerek altı çeyrek sonra durgunluktan çıktı

Avro Bölgesi ve AB ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.3 büyüyerek altı çeyrek sonra durgunluktan çıktı. Ekonomistlerin beklentisi büyümenin yüzde 0.2 olacağı yönündeydi. 2011 yılının son çeyreğindeki yüzde 0.3’lük daralmayla birlikte altı çeyrektir küçülen Avro Bölgesi 2013 yılının ikinci çeyreğinde büyümeye geçerek durgunluktan çıktı. Avro Bölgesi ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 0.6 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 0.1 küçülmüştü. AB ise bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.1, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 0.5 küçülürken, üçüncü çeyrekte büyümede değişim yaşanmamıştı.

AB İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, ikinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre Avro Bölgesi yüzde 0.7 ve AB yüzde 0.2 daraldı. Yılın ilk çeyreğinde büyüme oranında değişim yaşamayan Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya, ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 ile beklentilerin biraz üzerinde büyüdü. Fransa da ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 büyüme gösterdi.

Taraf, 15.08.2013

Euro Bölgesi tekrar büyümeye mi başlıyor?

Euro Bölgesi altı çeyrektir devam eden daralmanın ardından nihayet büyümeye başladı mı? Görünüşe bakılırsa ekonomistler böyle düşünüyor. The Wall Street Journal tarafından yapılan bir ankete göre büyüme Nisan-Haziran döneminde devam etti.

Euro Bölgesi GSYH verisi Çarşamba günü TSİ 12:00'de açıklanacak. İşte aklınızda tutmanız ve GSYH raporunda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta.

Cansız Büyüme

WSJ tarafından yapılan ankete katılan 19 ekonomist, ikinci çeyrekte bölge ekonomisinin yüzde 0,2 oranında büyüdüğünü tahmin etti. Bu beklentinin gerçekleşmesi halinde Euro Bölgesi 2011'in üçüncü çeyreğinden itibaren ilk defa büyümüş olacak. GSYH, ilk çeyrekte yüzde 0,3 azalmıştı.

Ancak Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrekten sonra da toparlanmaya devam edecek momentuma sahip olup olmadığı henüz belli değil. Beklentiler birçok açıdan hala zayıf.

Bölgedeki birçok hükümet, kemer sıkma tedbirlerinin kamu harcamalarını kısıtlayarak büyüme üzerinde baskı yaratacağını düşünüyor. Tüketici ve iş dünyası güven endeksleri tarihi standartlara göre yükselmeye başlamış olsa da aslında hala çok düşük. Talep eksikliği, güçlü bir toparlanmanın hala uzak bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

Kırılgan bir toparlanma görülebileceğini düşünen RBC Capital ekonomistlerinden James Ashley, "Euro Bölgesi'nde toparlanma oldukça yavaş olacak ama yine de ilerleme kaydedileceğini düşünüyoruz," diye konuştu.

Dengesiz Toparlanma

Eurostat'tan gelecek ilk rakamlar, ekonominin hangi bölümlerinin büyüyüp hangi bölümlerinin daraldığını göstermeyecek. Şirketlerin, tüketicilerin ve hükümetlerin harcama ayrıntılarını, ithalat-ihracat rakamlarını ancak gelecek aylarda öğreneceğiz.

İlk rapordan, Euro Bölgesi'ndeki hangi ekonomilerin ikinci çeyrekte büyüdüğünü hangilerinde ise sorunların devam ettiğini görebileceğiz. Büyümenin büyük oranda bölgenin lokomotifi olan Almanya'dan gelmesi bekleniyor. WSJ anketine göre Almanya'nın ikinci çeyrekte yüzde 0,7 oranında büyüdüğü tahmin ediliyor. Öte yandan Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa'da ise daralmanın devam ettiği düşünülüyor. Hali hazırda açıklanmış olan veriler finans krizinin merkezinde yer alan İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın daraldığını gösterdi.

Para politikasının etkileri

Avrupa Merkez Bankası, büyümenin cansız olması durumunda faiz oranlarını 'bir süre daha' rekor düşük seviye olan yüzde 0,5'te ya da bu seviyenin altında tutacağına yatırımcıları temin etti. Büyüme; İspanya, Yunanistan ve Portekiz'i de içerek şekilde canlanmadığı sürece bankanın politika yapıcılarının bu planlarında değişiklik yapmaları olası değil.

wsj.com, 13.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.