Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yunanistan'a yeni yardım paketi tartışması

Yunanistan'a yeni yardım paketi tartışması

Almanya'da eylül ayında yapılacak genel seçimlere kısa bir süre kala Yunanistan'a verilmesi planlanan yeni yardım paketi eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Haftalık haber dergisi Spiegel'in Alman Merkez Bankası'nın kurum içi raporlarına dayanarak verdiği habere göre, Avrupalıların en geç 2014 yılı başlarında Yunanistan'a yeni bir kredi paketi için imza atması gerekecek. Bu durumda da Alman ekonomi dünyasında daha önce tartışmalara neden olan Yunanistan'ın borçlarının silinmesi gündeme gelecek.
2011 yılının ekim ayında Yunanistan'ın borçlarının silinmesi yönünde alınan kararla özel alacaklılar haklarının yüzde 50'sinden vazgeçmek zorunda kalmış ve bu tepkilere yol açmıştı. Sözü edilen yeni yardım paketi onaylanırsa, bu kez kamu alacaklılarının da taleplerinden vazgeçmesi gerekecek. Dolayısıyla vergi ödeyen vatandaşlar da yardım paketinden etkilenecek. Frankfurt Finans ve Yönetim Yüksekokulu'ndan Thorsten Polleit, bunun Almanya'ya olası etkilerini şöyle açıklıyor: "Eğer Yunanistan'ın borçlarının ödenebilir bir duruma getirilmesi gerekiyorsa, o zaman şu ana kadar ödenmemiş olan taahhütlerinin yüzde 60 ila 63'ünün kesilmesi gerekir. Ancak bu da sadece Almanya'dan giden kredilerin 30 milyar eurosunun kaybedilmesi anlamına gelir. Tabii böyle bir tartışmanın tam da seçimler öncesi gündeme gelmesi istenmediğinden kimse bu konuda konuşmayı tercih etmiyor."

'Reformlar uygulanıyor'
Bu yüzden de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble son aylarda Yunanistan'ın borçlarının ikinci kez silinmesine gerek olmadığını sık sık tekrarlıyor. Alman Maliye Bakanlığı da pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'nın temsilcilerinden oluşan troykanın bundan daha iki hafta önce reform programlarının Yunanistan'da başarılı bir biçimde uygulandığını tespit ettiğine dikkat çekti.
Ancak ekonomi uzmanı Thorsten Polleit, yapılan açıklamaların aksine borçların silinmesinin kaçınılmaz olarak yeniden gündeme geleceği kanısında olduğunu belirterek ekliyor: "Son yıllarda Avrupa Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikası çerçevesinde hem kamu borçlanması hem de bankaların borçlanmaları aşırı derecede genişletildi. Bu durumda da geri ödenmesi mümkün olmayan borç miktarları ortaya çıktı."

Yunanlar borç dağı altında
Bir borç dağının altında kalan Yunanistan yıllık yurtiçi hasılasının 1,6 katı fazlasında olan borçlarını geri ödemekte güçlük çekiyor. Yeni borç almadığı halde ülkenin ekonomik performansı gerilemeye devam ettiği için Atina hükümetinin üzerindeki yük de giderek artıyor. Yurtiçi hasılanın 2008'den bu yana beşte bir oranında gerileme gösterdi. Uzmanlar, 2013 yılı sonuna doğru Yunanistan'ın borçlarının gayri safi yurtiçi hasılanın 1,8 katına çıkacağını belirtiyor. Avrupa Yönetim ve Teknoloji Yüksekokulu öğretim üyelerinden Jan Hagen bu durumu şöyle değerlendirerek "Aslında şu anda mevcut borçların ödenmesini sürekli erteliyoruz. Eğer şimdi Yunanistan'ın borçlarının silinmesini kabul ederek kayıtlara geçirirsek, o zaman harcamaları da şeffaflaştırmamız gerekir. Ve bence şu anki durum göz önünde bulundurulduğunda bu gerekli bir önlem olacaktır" şeklinde konuşuyor.
Yunanistan'daki krizle ilgili tartışmalar devam ederken borçların silinmesine karşı çıkan uzmanlar da var. Sadece seçmenlerin seçimler öncesi hoş olmayan gerçeklerle meşgul edilmemesi savıyla değil, aynı zamanda siyasetçilerin diğer borçlu ülkeler üzerindeki reform baskısının azalmasından endişe etmesi nedeniyle de. Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü'nden Dorothea Schäfer, "Bu durumda diğer ülkeler de 'Biz de zor şartlar altındayız, bizim de borçlarımızın silinmesini istiyoruz' diyebilir" diyor.
Zira İtalya ve İspanya da eğer borçlarının yarısının silinmesini isterse bu durum Euro Bölgesi'nin sonu anlamına gelebilir.

dw.de, 13.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.