Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Halkbank’ta skandal büyüyor

Halkbank’ta skandal büyüyor

Türkiye Halk Bankası’nın, Yıldızlar Holding’e verdiği 450 milyon dolarlık kredide risk oranı artıyor. Yıldızlar Holding’e ait Osmangazi Dağıtım şirketine el koyan EPDK, şimdi de holdingin hâkim hissedarlarının mal varlıklarına yönelik de operasyon yapmaya hazırlanıyor. EPDK, Osmangazi’nden elde edilen gelir 180 milyon liralık borcu kapatmaya yetmezse, devletin alacağını tahsil etmek için hâkim hissedarlarının mal varlıklarına gidecek. Bu kapsamda öncelikle diğer grup şirketlerine gidilecek, grup şirketleri de yeterli olmazsa hakim hissedarlarının menkul ve gayrimenkullerinden alacak tahsil edilecek. EPDK’nın, el konulan Osmangazi şirketiyle ilgili yol haritası şöyle:

EPDK, enerji sektöründe büyük tartışmalara yol açan Osmangazi şirketiyle ilgili çalışmalarına başladı. Buna göre, şirket, kamu alacağı tahsil edilinceye kadar EPDK’nın kontrolünde kalacak. Tahsilâtın ardından ise özelleştirme süreci için tekrar ÖİB’ye devredilmesi söz konusu olacak. Bu sürecin ne kadar olacağını ise tahsilâtın tamamlanması belirlenecek. Mevcut durumda şirketin devlete olan 180 milyon liralık alacağı bulunuyor. Faizi ile birlikte ise bu alacağın daha da artacağı tahmin ediliyor.

Tahsil edilemezse ne olacak?

EPDK, devletin elektrik alacağını tahsil etmek için çalışmalara başladı. Ancak, şirket kaynaklarının yeterli olmaması halinde izlenecek yol ile ilgili de bir B planı oluşturuldu. Plana göre, şirket kaynaklarının yetersiz olduğuna yönelik bir görüş hakim olursa, holdingin diğer grup şirketlerine ve mal varlıklarına gidilecek. Yani, EPDK, hakim hissedarın tüm mal varlıklarına el konulmasını isteyebilecek. Bu süreçte, hakim hissedar borcunu öderse, mal varlığı üzerindeki işlemler de kaldırılacak.

Akbank satılmasını istiyor

EPDK, el konulan Osmangazi Dağıtım Şirketi’nin kamu alacağının tahsil edilmesinin ardından yeniden satışa çıkarılmasını planlıyor. Ancak, şirketin satın alınmasına finansman sağlayan Akbank ise şirketin biran önce satılarak, devlet alacağının satış bedelinden tahsil edilmesi görüşünü savunuyor. Bankanın önerdiği plana göre, Osmangazi Dağıtım Şirketi, 180 milyon liralık alacağın tahsil edilmesi beklenilmeden satışa sunulacak. Satıştan elde edilen gelirden ise önce devlet alacağı düşülecek, ardından da, bankaların alacakları ödenecek. Sayıştay raporuna göre Akbank’ın teminatları güçlü olduğu için krediden zarar görmesi beklenmiyor. Bu yöntemle, alacakların daha kısa sürede tahsil edileceği tahmin ediliyor. Satış konusunda ise henüz bir karar verilmedi.

Dedeli firması kullanılmış

OSMANGAZİ şirketinin hesaplarıyla ilgili yapılan inceleme de sona erdi. Yapılan incelemede, şirketin devlete olan borçlarının yapılandırmalarla sürekli ertelendiği ve sonuçta 180 milyon liraya kadar ulaştığı belirlendi. Yine yaklaşık iki yıldır şirketin devlete olan elektrik borçlarını ödemediği kaydedildi. Yapılan incelemelerde holdingin, Dedeli isimli yan şirket kurduğu ve Osmangazi’nin gelirlerini bu şirket üzerinden tahsil ettiği tespit edildi. Uzmanlar şimdi, Dedeli firması üzerinden elde edilen elektrik satış gelirlerinin, nerelere aktarıldığını araştırıyor.



Memur, zammı ‘pazarlıksız’ kabul etti

YAKLAŞIK 3 milyon memurun 2014 - 2015 yılında alacakları zamları belirleyen toplu sözleşme görüşmeleri Ankara’yı karıştırdı. Ağustos ayı sonuna kadar sürmesi planlanan toplu sözleşmeler, memurların bayram tatiline çıktığı gün jet hızıyla sona erdirildi. Yapılan görüşmeler sonucunda, memur sendikaları Maliye Bakanlığı’nın önerdiği teklifi aynen kabul etti. Toplu sözleşme kararlarını tatil yolunda öğrenen memurlar ise zam oranlarını anlamak için uzun süre muhatap bulamadı.

Toplu sözleşme uyanıklığı

Anayasa değişikliği paketinde yapılan düzenlemelerle, memur ve memur emeklilerinin maaşlarının toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi getirildi. Geçen yıl ilk kez yapılan toplu sözleşmelerin ikinci ise ağustos ayı başında başladı. Yasaya göre, toplu sözleşmelerin 1 ağustosta başlayıp 31 ağustosa kadar devam etmesi gerekiyor. Memurların, 2014 - 2015 yılında alacakları zamları belirleyecek olan toplu sözleşmeler de 1 ağustosta başladı. Maliye Bakanlığı, ilk toplantının ardından 6 ağustosta zam teklifini üç artı üç olarak sundu. Memurlar adına toplu sözleşmeyi yürüten Memur-Sen ise 7 ağustosta, yani tekliften bir gün sonra teklifi aynen kabul etti. Teklif üzerinde ise bir pazarlığın yapılmaması dikkat çekti. Bu durum, Ankara’da rahatsızlığa yol açtı. Özellikle memurların bayram iznine çıktığı gün teklifin jet hızıyla kabul edilmesi kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Kulislerde, memurların eylem yapmaması için, zam pazarlıklarının jet hızıyla sona erdirildiği konuşuluyor.


Taraf, 08.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.