Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon iki yıl temyizde bekler

Ergenekon iki yıl temyizde bekler

19 sanığın müebbet aldığı Ergenekon davasının temyiz aşamasını Taraf, masaya yatırdı. Balyoz davasının seyrine bakıldığında temyiz sürecinin en az bir yıl sürmesi bekleniyor

Ergenekon davasının önceki günkü karar duruşmasında verilen ağır cezalar, Yargıtay tarafından onandığı taktirde kesinleşecek. Davanın Yargıtay’daki temyiz sürecinin bir yıldan önce tamamlanması zor görülürken, bu sürenin iki yıla yaklaşabileceği de öngörülüyor.

Mahkemenin dört yılı aşan yargılama sonunda bitirdiği Ergenekon davasında son sözün söylenmesi için daha uzun aşamaların kat edilmesi gerekecek. Bunun için öncelikle mahkeme verdiği kararların (mahkumiyet, beraat, yakalama ve tahliyeye gerekçelerini yazacak. Ardından bu gerekçeli karar taraflara tebliğ edilecek.

Sonra temyiz aşaması

Bu aşamada sanık avukatları, bu karara karşı temyiz gerekçelerini hazırlayarak mahkemeye iletecek. Mahkeme, tanınan sürede yapılacak bozma istemli temyiz başvurularını, gerekçeli karar ve on binlerce sayfa tutan eklerini temyiz incelemesi için Yargıtay’a gönderecek. Bu arada, mahkeme kararına savcılıkta belli yönlerden itiraz edip bozma isteyebilecek.

İlk görüş Başsavcıdan

Dosyaların Yargıtay’a ulaştığı aşamada temyiz incelemesi başlayacak, bunda ilk görev ise Yargıtay Başsavcılığı’nın olacak. Başsavcılık yerel mahkemenin kararı, sanıkların temyizleri ile muhtemel mahkeme savcılığının temyiz istemleri hakkındaki tebliğnamesini hazırlayacak.

Tüm kararların usül ve esastan incelemesini içeren Başsavcılık Tebliğnamesi daha sonra davayı görüşecek olan Yargıtay 9. Ceza Daresi’ne gönderilecek. Daire, öncelikle tebliğnameyi sanık ve avukatlarına tebliğ ederken kendisi de dosyayı incelemeye alacak. Ergenekon davasında verilen cezaların büyük bölümünün 10 yılın üstünde olması nedeniyle davanın temyiz incelemesi duruşmalı yapılacak. Bunun için Daire, duruşma günü belirleyecek.

Karar, 9.Cezanın

Yargıtay 9.Ceza Dairesi, haftalarca zaman alması beklenen duruşmaları tamamladıktan sonra, bu kez karar için dosyayı incelemeye alacak. Bunun için tarih belirleyecek olan daire, o tarihte kararı açıklayacak.

Bozma sil baştan

Yargıtay 9.Ceza Dairesi, mahkeme kararını usül ya da esastan bozarsa dava sil baştan yeniden ilk mahkemesine geri dönecek. Yargıtay, eksik soruşturma vb. gerekçelerle tüm kararları etkileyecek usuli yönden bozma verebileceği gibi, esas yönünden de bozma kararları verebilecek. Mahkeme, bozma kararına uyarsa dosya yeniden 9. Ceza Dairesi’ne, direnme halinde ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek.

Yargıtay’ın mahkemenin ürettiği kararları usül ve esas yönünden onaması halinde ise sanıkların ağırlaştırılmış müebbet dahil cezaları keninleşecek. Bu durumda cezasından yatması gereken süreler bulunan sanıklar yeniden tutuklanacak. O tarihte içeride olanlar ise tahliye olamayacak.


Balyoz’a bak, Ergenekon’u anla

ARALARINDA Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un da olduğu 19 kişiye müebbet hapis cezasının verildiği Ergenekon davasının Yargıtay’daki temyiz sürecinin en az bir yılı bulacağı Balyoz davasının seyrine bakıldığında ortaya çıkıyor. Çünkü, Balyoz davası 20 eylül 2012’de karara bağlanmıştı. Mahkeme gerekçeli kararını bundan 3.5 ay sonra 7 Ocak 2013’te bitirmişti. Balyoz davası ardından Yargıtay’a gelmişti. Yargıtay Başsavcılığı ise, davanın bitmesinden yaklaşık 9 ay sonra 18 Haziran 2013’te tebliğnamesini hazırlamış ve cezalara onama istemişti. Davada asıl kararı verecek olan 9. Ceza Dairesi de temyiz duruşması için karardan 10 ay sonraya 15 Temmuz’a gün vermişti. Balyoz davası üç haftalık savunmanın ardından bayram sonrası savunmalarla devam edecek. Karar daha sonra belirlenecek tarihte açıklanacak. Yani Balyoz davasında Yargıtay kararı 1 yılı bulmuş olacak. Bu nedenle Balyoz davasına kıyasla daha karmaşık ve kapsamlı olması nedeniyle (22 ek dava da Ergenekon ile birleştirilmişti) Ergenekon davasındaki Yargıtay kararının bir yıldan önce açıklanması zor olduğu gibi, bu sürenin iki yıla yaklaşması da sürpriz olmayacak. Bu süreyi, mahkemenin hızı ile Yargıtay Başsavcısı ve daire başkan-üyelerinin tutumu belirleyecek.

Taraf,07.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.