Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD Türkiye raporunu açıkladı

OECD Türkiye raporunu açıkladı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) birçok ülkenin işsizlik sorunlarıyla boğuştuğu bir dönemde Türkiye, Şili, Almanya ve İsrail’de işsizliğin küresel finansal krizin başladığı dönemdeki rakamların altında olduğunu bildirdi

OECD 2013 İstihdam Raporu’na göre Türkiye, yüzde 4.6 GSYH artışıyla gelecek yıl üye ülkeler arasında Şili’den sonra en fazla büyüyecek ikinci ülke olacak. OECD’ye göre Türkiye bu yıl ve gelecek yıl en fazla “istihdam artışı” sağlayan üçüncü ülke konumuna gelecek.

OECD’nin 2013 İstihdam Raporu (Employment Report 2013) yayınlandı. Raporda yer alan bilgilere göre küresel finansal krizin başladığı 2008’den bu yana örgüt genelinde işsizlikteki en büyük artışlar Yunanistan ve İspanya’da oldu. İki ülkede işsizlik yüzde 18’lere dayandı. Bu ülkeleri İrlanda, İtalya, Slovenya ve Portekiz yüzde 5 ve 10 işsizlik rakamlarıyla izledi. Buna karşılık, Şili, Almanya, İsrail ve Türkiye’deki işsizlik oranları, krizin başlangıcındaki oranlardan düşük iken, Japonya ve Kore’de kriz öncesi düzeyden yüzde yarımın daha az yukarısında bulunuyor.

 

“... VE KALICI YÜKSEK İŞSİZLİK”

Raporun “...Ve kalıcı yüksek işsizlik” başlıklı bölümünde ekonomilerde toparlanmanın 2011’in ikinci yarısından sonra daha kararsız hale geldiği, kriz zirvesindeki işsizlik rakamlarında başlangıçta görülen düşüşün durduğu belirtildi. Raporda şu saptamalar yapıldı.

“-Nisan 2013 itibarıyla OECD’de ortalama işsizlik oranı yüzde 8 oldu. Rakam krizin başladığı dönemlerden; Ekim 2009’daki zirve işsizlik rakamından yüzde 0.5 puan daha düşük, 2007 Aralık rakamından ise yüzde 2.4 yüksek. OECD çapında 48 milyondan fazla kişi işsiz ve bu rakam kriz başlangıcındaki işsiz sayısından 16 milyon kişi fazla. Son OECD tahminlerine göre, işsizlik oranı 2014 yılı boyunca stabil kalacak. Fakat aynı şey bütün ülkelerin başına gelmedi ve OECD ülkelerindeki temel eğilimlerin yanı sıra, işsizlik oranları seviyesi konusunda da büyük farklılık bulunuyor. İşsizlik iki ülkede 25’i aşarken(Yunanistan ve İspanya), yüzde 5’in altında kaldığı beş ülke var (Avusturya, Kore, Japonya, Norveç ve İsviçre.) Küresel finansal krizin başlamasından bu yana işsizlikte en büyük yükselişler, yüzde 17’nin üzerinde artışla Yunanistan ve İspanya ile yüzde 5-10 arası artışla Estonya, İrlanda, İtalya ve Portekiz’de oldu. Buna karşılık, Şili, Almanya, İsrail ve Türkiye’de işsizlik oranları krizin başlangıcındaki oranlardan düşük iken; bir kısmı ekonomik krizden ağır darbe almasına rağmen, Avusturya, Japonya ve Kore’de işsizlik, kriz öncesi düzeyin yüzde yarımdan daha az yukarısında bulunuyor.”

TÜRKİYE 2014’TE OECD’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN İKİNCİ ÜLKESİ OLACAK

Raporda istihdam verilerinin yanı sıra büyüme tahminlerine de yer verildi. Türkiye için bu yıl yüzde 3.1 büyüme tahmininde bulunan OECD, 2014 için büyüme tahminini ise yüzde 4.6 olarak açıkladı. Öngörü gerçekleşirse Türkiye gelecek yıl OECD bünyesinde yüzde 5.3 büyüyecek Şili’den sonra en yüksek büyüme rakamına ulaşacak. Şili ve Türkiye’yi yüzde 4 büyüme ile Kore izleyecek. OECD bu yıl ortalama yüzde 1.2, gelecek yüzde 2.3 büyüyecek. Euro bölgesinin ise bu yıl yüzde 0.6 daralması, gelecek yıl yüzde 1.1 büyümesi bekleniyor.

TÜRKİYE İSTİHDAM ARTIŞINDA OECD 3’ÜNCÜSÜ”

Rapora göre Türkiye bu yıl OECD’de bir önceki yıla göre en fazla istihdam artışı görülecek üçüncü ülke olacak. Meksika’da yüzde 2.4, İsrail’de yüzde 2, Türkiye’de ise yüzde 1.9 istihdam artışı bekleniyor.

Gelecek yıl Türkiye, yüzde 2.7’şer artış sağlaması öngörülen Meksika ve İsrail’in ardından yüzde 2.2 istihdam artışıyla gelen yine üçüncü ülke olacak.

OECD genelinde istihdam bu yıl yüzde 0.5, gelecek yıl yüzde 1 artacak. Euro bölgesinde istihdamda bu yıl yüzde 1, gelecek yıl yüzde 0.2 gerileme öngörülüyor.

İSTİHDAMDA GENEL GÖRÜNÜM SORUNLU

Raporda AB’de gençlerin yüksek işsizlik oranının sıkıntısını yaşamaya devam edeceği uyarısında bulunulurken, ileri yaşlardaki çok sayıda işçinin de mali baskılarla karşı karşıya olduğu ve erken emeklilik hakkından yararlanamadığına dikkat çekildi. Vasıfsız işçilerin iş bulmada karşılaştıkları zorlukların vurgulandığı raporda, Euro Bölgesinde işsizlik oranının 2014 sonunda yüzde 12.3 olacağı, Almanya'da 5’in altına düşeceği, ekonomik güçlüklerin pençesindeki Yunanistan ve İspanya'da ise 28'e ulaşacağının tahmin edildiği belirtildi. OECD genelinde işsizlik ortalamasının ise yüzde 8,2 olacağı öngörüldü.

 

Milliyet, 17.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.