Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > '3. köprüde hata' iddiasına açıklama

'3. köprüde hata' iddiasına açıklama
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un 3. Boğaz Köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu uygulama imar planında gerçekleştirilen revizyonun, herhangi bir inşaat hatasından kaynaklanmadığını, bağlantı yollarıyla ilgili revizyonlar olduğunu söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, IC İçtaş-Astaldi ortaklığının gerçekleştireceği İstanbul'a 3. köprünün inşaatında hata yapıldığı iddialarını yanıtladı.

'KAMULAŞTIRMA MALİYETİNİ AZALTMAK AMAÇLI'
TRT Haber'in canlı yayınına katılan Yıldırım, proje gerçekleşirken bağlantı yolları için önce bir imar planı yapıldığını ve ardından bunun ilgili belediyelerin planlarına işlenip kesinlik kazandığını söyledi ve şöyle konuştu:

"Ancak uygulama esnasında, uygulamayla ilgili, yollarla ilgili biraz sağa biraz sola almak gerekiyor; kamulaştırma maliyetini azaltmak amaçlı, yeraltı suları, havzalar, korunması gereken alanlar amaçlı küçük güzergâh değişiklikleri oluyor. Bunun da tekrar planlara işlenmesi lazım; yapılan aynen budur... Köprü ve yolları yapıyoruz ama bu 400 hektar yeşil alanın dengesine de dikkat ediyoruz. Biz, yükleniciye 1,400 hektarlık alanı yeşillendirme için mecbur tuttuk ve daha şimdiden yeşillendirmeye başladılar."

Bugün bir internet sitesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 11 Haziran'da, Kuzey Marmara Otoyol projesinin imar planında değişiklik yapılması gerektiği gerekçesiyle mevcut imar planlarının iptal edildiğine yönelik karar yayımlanmış; karar, yüklenicinin yanlış noktalarda inşaatı gerçekleştirdiği şeklinde yorumlanmıştı.

'KAMULAŞTIRMA MALİYETİNİ AZALTMAK AMAÇLI'

TRT Haber'in canlı yayınına katılan Yıldırım, proje gerçekleşirken bağlantı yolları için önce bir imar planı yapıldığını ve ardından bunun ilgili belediyelerin planlarına işlenip kesinlik kazandığını söyledi ve şöyle konuştu: "Ancak uygulama esnasında, uygulamayla ilgili, yollarla ilgili biraz sağa biraz sola almak gerekiyor; kamulaştırma maliyetini azaltmak amaçlı, yeraltı suları, havzalar, korunması
gereken alanlar amaçlı küçük güzergâh değişiklikleri oluyor. 

Bunun da tekrar planlara işlenmesi lazım; yapılan aynen budur... "Köprü ve yolları yapıyoruz ama bu 400 hektar yeşil alanın dengesine de dikkat ediyoruz. Biz, yükleniciye 1,400 hektarlık alanı yeşillendirme için mecbur tuttuk ve daha şimdiden yeşillendirmeye başladılar." 

Reuters'a bilgi veren Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri de, projelerin önce 1/25000 ölçek büyüklüğünde başladığını, ardından 1/5000 ve 1/1000 ölçeğe küçülüp detaylanınca, proje güzergahındaki yollarda eğim, zemin koşulları, kavşakların metreler bazında kaydırılmaları gibi mühendislik detaylarının gerektirdiği konular için uygulamaya geçerken revizyon yapıldığını belirttiler.

Yetkililer, söz konusu revizyonun toplam projenin yüzde 5'inden az olduğunu ve şimdiye kadar yapılan köprü ayak temelleri gibi gerçekleşmiş işleri içermediğini kaydettiler.

cnbce.com, 13.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.