Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Borsaya Fitch darbesi, dolara müdahale

Borsaya Fitch darbesi, dolara müdahale
Dolar yine 1.95 TL'nin üstüne çıkınca Merkez Bankası'ndan dört müdahale geldi. 500 milyon dolarlık müdahalelerin ardından dolar 1.94 TL civarında seyrediyor. Borsaya ise Fitch darbesi geldi. Fitch'in açıklamalarının ardından borsada düşüş hızlandı. Gösterge faiz ise yüzde 9'a kadar yükseldi.

Piyasalar bugüne uluslararası gelişmelere paralel nispeten sakin bir gün beklentisiyle başladı. Ancak doların bir türlü düşmemesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye notunun riski üzerine yaptığı açıklamalarla yine dalgalı bir gün yaşandı.

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırma ve döviz satım ihaleleriyle sınırlı bir geri çekilme yaşayan dolar önce güne yatay bir seyirle başladı. 1.94'ün altında güne başlayan dolar gelen alımlarla 1.9410 TL'den işlem görüyordu. Daha sonra yükselişe geçen dolara Merkez Bankası bugünkü ilk müdahalesini 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle gerçekleştirdi. Ancak dolar yine de yükselişine devam edip 1.95 TL'ye kadar çıktı.

SAAT BAŞI MÜDAHALE GELDİ

İkinci müdahale ise saat 13:00'da geldi. Merkez Bankası 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Müdahale doların 1.9460 TL civarında seyrettiği sırada geldi. Üçüncü müdahale ise saat 14'te geldi. Merkez Bankası  150 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle dolara üçüncü kez müdahale etti. Dördüncü müdahale de yine saat başında bu sefer 15'te geldi. Dördüncü ihale 150 milyon dolarlık olarak gerçekleşti.

Böylece günlük toplam 500 milyon dolara çıktı. Bu müdahalelerin ardından ise dolar şu dakikalarda 1.9460 TL civarında seyrediyor.

Merkez Bankası toplam müdahaleleri ise bir ayda 5 milyar doları geçti.

REZERVLER AZALIYOR

Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar faiz koridorunun artık daha çok gündeme geleceğini belirtti. Salar "Merkez Bankası'nın satarak kullanabileceği rezerv miktarı sınırlı. Bu rezerv miktarını tüketiyorsa sonradan faiz artırımı gerekebilir. Bence faiz koridorunda genişleme gerekiyor. Piyasas fonlarının artırılması tek çare gibi gözüküyor. Müdahalenin çok yüksek miktarda caydırıcı olması lazım. Burada da 10 milyar dolarlık daha müdahale alanı gözüküyor. Bunu da kullandıktan sonra faiz koridoru adımını atmak zorunda gibi gözüküyor. " diye konuştu.

BORSAYA FITCH DARBESİ 

Piyasaların Ben Bernanke'nin merakla beklenen yeni konuşması öncesi son gününde uluslararası piyasalardaki gelişmelere paralel bir gelişme izlemesi bekleniyordu. Ancak Fitch'in not açıklaması Borsa İstanbul'da gidişatı tamamen değiştirdi. Dünya borsalarında hafif yükselişler gözlenirken Şangay borsası 1,60'lık artışla dikkat çekiyor. Bu artışların da etkisiyle BIST 100 güne yüzde 0,87 primle 72 bin 608 puandan başladı. İlk seansta yatay bir seyir izleyen yüzde 0,16 kayıpla 71 bin 863 puandan kapadı.

İkinci seans ise düşüşle başladı. İkinci seansa borsa yüzde 1'in üstünde kayıpla 71 bin 253 puandan başlangıç yaptı. Fitch'in Türkiye'nin notuyla ilgili açıklamalarının ardından borsada düşüşün sertleştiği gözlendi. Şu dakikalarda BIST 100 yüzde 1,49 kayıpla 70 bin 876 puandan seyrediyor.

'NOTA YÖNELİK AÇIKLAMA TEDİRGİNLİĞİ ARTIRIYOR'

Ata Yatırım Fon Direktörü Cem Tözge borsadaki düşüşün Fitch'in Türkiye'nin notu ile ilgili yaptığı açıklamadan kaynaklandığını belirtti. Tözge "Fitch ile ilgili bir satış bu. Özellikle bu hareketlilik faize yansıdıktan sonra hisse senedi cephesinde yoğun satış oldu. Seans başında 73 bin zorlandı ancak bu direnç seviyesi kırılamadı.Yurtdışı kaynaklı oluşan havayla birlikte bir kırılganlık vardı. Türkiye'nin notunun çok yeni artırılmış olduğunu düşünürsek notla ilgili her açıklama tedirginliği daha da artıracaktır. Öte yandan Merkaz Bankası da faiz silahını kullanmayacağı sinyalini verdi. Döviz ihaleleriyle müdahale edecek beklentisi de bir miktar piyasada negatif etki yarattı. Faizlerin bu kadar yükselmesi bankacılık endeksini de olumsuz etkiliyor." dedi.

TÜRKİYE CDS PUANINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Murat Salar ülkelerin risk primlerini gösteren CDS puanlarında Türkiye için artış olduğuna dikkat çekerken Fitch açıklamasının tetikleyici olduğunu belirtti. Salar "CDS oranları bugün 224'e kadar çıktı. Mayıs'ta 111 seviyelerine kadar gerilemişti. Gerilim zaten var. İçeride yüzde 9'a ulaşan gösterge faizler en büyük problem. Gösterge faiz uzun bir zaman sonra yüzde 9'a geldi. Fitch açıklaması tetikleyici oldu." dedi.

GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 9
Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmayı güçlü bir şekilde uyfgulaması son iki gün faizleri de yükseltti. Dün Merkez Bankası repo piyasasında piyasa yapıcı bankalara kullandırılan gecelik fon miktarı 19 milyar TL'nin üstüne çıktı. Bunun etkisiyle gösterge faiz son 13 ayın zirvesine çıkarak yüzde 8,60 olarak gerçekleşmişti. Bugün biraz daha yükselen faiz yüzde 9'a çıktı. 

Hürriyet, 10.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.