Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Soykırım’dan sonra Türk sermayesi böyle doğdu

Soykırım’dan sonra Türk sermayesi böyle doğdu

Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıldönümü olan 2015 yaklaşırken, Türkiye’de aktivistlerin bu konuda nasıl adımlar atması gerektiğine ilişkin bir forum yapıldı

Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıldönümü olan 2015 yaklaşırken, Türkiye’de aktivistlerin bu konuda nasıl adımlar atması gerektiğine ilişkin bir forum yapıldı. Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu’nun girişimiyle önceki gün yapılan forumun ilk oturumunda, Taner Akçam’ın katkılarıyla yayımlanan Kanunların Ruhu, Emval-i Metruke Kanunlarında Soykırımın İzini Sürmek kitabının yazarlarından ve Clark Üniversitesi öğretim görevlisi Ümit Kurt, sunum yaptı. Kurt konuşmasında, 1915’te başlatılan sürecin, Ermeni mülkleri bağlamında Cumhuriyet döneminde de devam ettirildiğini belirterek, Emval-i Metruke ve Vatandaşlık Kanunu dahil olmak üzere, devletin yürürlüğe koyduğu yasalarla Ermeni ve Rumlara ait olan mülklerin, yasal kılıflar uydurularak nasıl Türkleştirildiğini ve böylelikle ‘Türk sermayesi’nin nasıl oluşturulduğunu anlattı.

İnkârın sebebi mülk

İnkârcılığın ve inkâr siyasetinin altında yatan en önemli nedenin mülk meselesi olduğunu vurgulayan Kurt şöyle konuştu: “Soykırımın gerçekleşme saiklerini anlamak istiyorsak genelde gayrımüslimlere, özelde de Ermenilere ait mallara yönelik ekonomik motivasyonu unutmamak gerek. Bu elbette ekonominin türkleştirilmesi ve Türk-Müslüman burjuva sınıfının yaratılma sürecidir. Yani ulus-devlet ve ulusal burjuvazi inşa sürecinden söz ediyoruz.”

Kurt, Emval-i Metruke kanunlarıyla 1915 ve sonrasında gasp edilen mülklerin aynı şekilde kitabına ve “hukukuna” uydurularak Ermenilerin elinden alındığını kaydetti.
 

Taraf, 08.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.