Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kazanan hemen kazmayı vuramaz

Kazanan hemen kazmayı vuramaz

Haliç Yat Limanı Projesi için teklif verenlerden ilki üçüncü havaalanı ihalesinde Kolin- Limak ile birlikte kazanan Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz İnşaat. Cengiz İnşaat’ın birlikte teklif verdiği firmalardan Taca İnşaat, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) restorasyon işini yapan firmalar arasında. AKM’nin restorasyonu bir süre önce durdurulmuştu.

Diğer teklif sahibi ise Fine Otelcilik yani Rixos’un sahibi Fettah Tamince. Tamince’nin birlikte teklif verdiği firmalarda ortaklığı var. Ayrıca Cengiz İnşaat ile birlikte teklif veren Taca İnşaat ile Tamince’nin şirketi Sembol, 2008’de ihalesi yapılan Harbiye Kongre Merkezi’ni birlikte yapmışlardı. Bu kongre merkezi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yerine inşa edilmişti. Taca İnşaat ayrıca bazı Rixos otellerini de yaptı. İhalenin; komisyonun yapacağı değerlendirmelerin ardından 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.

Restorasyon için onay şartı

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan ihaleyi alan firmanın gerek tarihi binalara kesinlikle zarar vermeden, dokunmadan gerek buradaki gezi ve yol çalışmalarını da çok iyi düzenlemek suretiyle yapacakları projeleri değerlendirdikten sonra ancak inşaata başlayabileceğini vurguladı. Şu anda hemen ihaleyi alan firmanın Haliç’e kazmayı vuramayacağını söyleyen Tahan, projenin ayrıntılarının nasıl olacağı sorusuna, ihaleyi alacak firmanın, belirlenen sınırlar içinde imar planını ve tarihi binaların restorasyonlarının ilgili kurulların onayını aldıktan sonra çalışmalara başlayacağını anlattı. İlgili kurulların onayı alınmadan tarihi binaların onarımını yapmanın mümkün olmadığını vurgulayan Tahan, gezi alanları, parklar, dinlenme tesisleri, marina şeklinde yat limanı, kafeler, kongre ve sosyal merkezlerin bulunacağını bildirdi. Projenin yapılacağı alanda tarihi Çorlulu Ali Paşa Camii’nin restorasyonunun yapılacağını söyleyen Tahan, söz konusu caminin küçük olduğunu, 252 bin metrekarelik alana uygun, insanların gelip ibadet edebilecekleri bir caminin yapılıp yapılmayacağının projeyle belirleneceğini söyledi.

Tahan, 916 adada bulunan Haliç Tersanesi ile 1045 adada bulunan İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi arasında yaklaşık 600 metrelik mesafenin bulunduğuna dikkat çekerek, projenin, Camialtı ile Taşkızak tersaneleri ve benzeri birkaç askeri yapının da bulunduğu yaklaşık 252 bin metrekarelik alanı kapsadığını kaydetti.

Haliç Tersanesi kapsam dışı

Tahan, şöyle konuştu: “Haliç Tersanesi’nin, dizayn edileceği veya yok edileceği gibi bir şey yok. Biz, 10 Nisan’da YPK’yı almak için 252 bin metrekarelik alan içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, TDİ’nin, Hasköy Polis Karakolu’nun, Kıyı Emniyeti’nin kullanmadığı tahsisli alanları belirledik ve bakanlığımız aldı. Sonra YPK kararını aldı. 13 Mayıs’ta ilana çıktık. Resmi Gazete ’de, ulusal gazetelerde de ilan yayımlandı. Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil.”

Tarihi Fatih'e uzanıyor

Bölgenin temelleri Fatih Sultan Mehmet dönemine uzanıyor. İstanbul’un fethinin ardından Fatih’in talimatıyla 1455’te kurulan Haliç, Yavuz döneminde 100 birimli, Kanuni döneminde inşa birimli dev bir tersane haline geldi.

Projede ne olacak

Her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı.
Her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel.
Dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri.
1000 kişilik cami ve otopark.


HAVADA KALAN SORULAR

Kentsel ve tarihi sit alanı içinde kalan projeye dair imar planı tadilatları koruma kurulu tarafından onaylandı ve askıya çıktı mı?

Tersanelerin içinde yer alan, başta kuru havuzlar ve kızaklar olmak üzere 30’un üzerinde korunması zorunlu kültür varlığı ne olacak?

Bunlar için koruma kurulundan izin alındı mı?

Proje kapsamında olmadığı açıklanan Haliç Tersanesi ne olacak? Tersaneler bölgesi için bütüncül bir yönetim planı hazırlığı bulunuyor mu?

Bölgenin ihaleye çıkarılmasına tepki sürüyor.Tersanelerin geleceği kamuoyunda tartışılacak mı?

Proje ihaleye çıkartılırken üst ölçekli planlara uyumluluk gözetildi mi? Taşkızak ve Camialtı tersaneleri yolcu vapurlarının üretim, bakım tersane işlevini sürdürecek mi?

2005’te Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın talebi üzerine İBB, Taşkızak Tersanesi’nin rampalarının “Doğal afet durumlarında kurtarma birliklerinin ulaştırma faaliyetlerinin yürütülmesinde katkı sağlayacağı” gerekçesiyle “mevcut durumu ile muhafaza edilerek, ana arterle bağlantısının kopmamasına” karar vermişti. Bu projede gözetildi mi?

Danıştay 13. Dairesi, Camialtı Tersanesi’nin İl Özel İdaresi’ne devredilmesine ilişkin 2000 tarihli ÖYK (Özelleştirme Yüksek Kurulu) kararını, “tersanelerin mevcut kapasitelerini kaybetmelerinin TSK’yı zaafa uğratacağı” gerekçesiyle reddetmişti. Danıştay görüşü projede göz önüne alındı mı?

Galata ve Unkapanı köprülerinin altından yat geçer mi?

 

Radikal, 02.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.