Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Hırvatistan aya Türkiye yaya...

Hırvatistan aya Türkiye yaya...

Biz Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda ilk imzayı 1963 yılında attık. “Oldu, olmadı” derken aradan yıllar geçti.
2005 yılında Hırvatistan’ın peşine Türkiye’yi de kattılar. “İki ülke için tam üyelik müzakeresi birlikte başlayacak. İki ülke birlikte tam üye olacak” dediler.
Hırvatistan ile müzakereler tamamlandı. Hırvatistan tam üye oldu. Biz müzakerelerin hâlâ başındayız. Bu durumda suç kimde? Yüzde elli-Yüzde elli... AB ülkeleri de suçlu, bizi de suçluyor. İki taraf da kıvırttı, kıvırtıyor. İki taraf birbirini suçlayarak gelişmenin önünü kapatıyor.
1958 yılında, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya arasındaki “Avrupa Topluluğu” anlaşması yürürlüğe girdi. 1959 yılında Türkiye ve Yunanistan üyelik başvurusu yaptı. Başvuru kabul edildi. 1963 yılında Ankara Anlaşması ile Türkiye topluluğa bağlandı. Geçiş dönemi tamamlanınca tam üyelik gerçekleşecekti. 1976 yılında Ecevit tek yanlı olarak ilişkileri dondurdu. 1979 yılında ilişkiler tekrar başladı. 1980 yılında ordu müdahalesi ile ilişkiler askıya alındı.
1981 yılında Yunanistan tam üyeliğe kabul edildi.

Dur kalk perişan olduk
1982 yılında askeri yönetim nedeniyle ilişkiler bir daha donduruldu. 1986 yılında tekrar başlatıldı. 1987 yılında “tam üyelik” için başvuru yaptık. 1994 yılında Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladık. 1999 yılında Helsinki’de aday üyeliğimiz kabul edildi. 2002 yılında Kopenhag zirvesinde, siyasi kriterleri yerine getirmemiz halinde müzakerelerin 2004 Aralık’ında başlatılması kararlaştırıldı. 2005 yılı sonunda Müzakere Çerçeve Belgesi kabul edildi. İki aday ülke olarak Türkiye ve Hırvatistan ile müzakereler başladı.
Müzakerelerin esasını, 31 başlık altında toplanan Avrupa Birliği Müktesebatı‘nın görüşülüp karara bağlanması teşkil ediyordu.
Avrupa Birliği Müktesebatı, üye ülkeleri Avrupa Birliği’ne bağlayan hukuki yapının tümüne verilen isimdir. Örneğin malların, kişilerin, sermayenin serbest dolaşımı, rekabet, tarım politikaları, şirketler hukuku gibi.
Her bir başlığın açılması ve geçici olarak kapatılması için tüm üyelerin mutabakatı gerekiyor. Bugüne kadar Türkiye için 13 başlığın açılmasına, sadece bir başlığın geçici olarak kapatılmasına izin verildi. Açılan başlıklar kapatılmıyor. Fransa ve Güney Kıbrıs’ın bloke etmesi nedeniyle yeni başlık açılamıyor. Son 3 yıldır başlık müzakereleri kesildi. Bu yıl başlayacak iken önce Almanya, sonra Hollanda ve Avusturya‘nın muhalefeti ile işler karıştı. Şimdilik geçici bir formül ile sonbaharda yeni bir başlığın açılmasından söz ediliyor.
Bu arada Hırvatistan’ın 31 başlığı açıldı, kapandı. Müzakereler tamamlandı. Tüm üye ülkeler onayladı. Hırvatistan tam üyeliğe kabul edildi.

Hırvatistan’ın özellikleri
Hırvatistan’ın Türkiye’den ayrıcalıkları nelerdir?
-  Avrupa’nın ortasında, eski bir Avrupa ülkesidir.
-  Nüfusunun tamamına yakını Hıristiyan’dır.
-  Nüfusu ve ekonomisi birlik içinde hazmedilebilecek ölçüde küçüktür. Birliğe uyumda sorun yaratmaz.
Hırvatlar 7’nci yüzyıldan bu yana bu yörede oturur. 1526’da yapılan Mohaç savaşından sonra Habsburg krallığınca yönetildi. 1918 yılında Sloven, Hırvat ve Sırpların oluşturduğu Yugoslavya krallığı içinde yer aldı. 1991’de bağımsızlığını ilan etti. 4 yıl süren savaştan sonra cumhuriyet rejimini benimsedi.
Milli geliri 58 milyar dolar, kişi başı geliri 13 bin dolar dolayındadır. İthalatı 20.7 milyar dolar, ihracatı 12.3 milyar dolar olduğu için cari açığı milli gelirinin yüzde 5.2’si dolayına ulaşmıştır.

Güngör Uras, Milliyet

02.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.