Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Havalimanı büyümeye bağlı

Havalimanı büyümeye bağlı

BETAM’ın yaptığı araştırmada, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanına, ancak yüksek büyüme oranları yakalandığında ihtiyaç duyulabileceği ortaya kondu

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının kaderinin büyümeye bağlı olduğunu bildirdi. BETAM’ın, “Mega Havalimanının Kaderi Büyümeye Bağlı” başlıklı araştırma notunda özetle şu bilgiler verildi:

“Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması hedeflenen yeni İstanbul havalimanı ihalesi 3 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı. Limak - Kolin - Cengiz - Mapa - Kalyon Ortak Girişim Gurubu, İstanbul’un üçüncü havalimanını inşa etme ve 25 yıl boyunca işletme hakkını KDV hariç 22 milyar 152 milyon avroluk bir teklifle aldı. Bu ihale, Cumhuriyet tarihinin en yüksek meblağlı ihalesi olarak kayıtlara geçerken, beraberinde bu kadar büyük havalimanına gerek olup olmadığı ve aynı zamanda havalimanın özel işletme olarak kârlı olup olamayacağı tartışmasını da gündeme getirdi.

İhaleyi kazanan şirketler grubu, yeni havalimanını üç aşamada yapmayı planlamaktadır. İlk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesiyle 2019 yılında faaliyete geçecek olan havalimanı, ardından yapılacak ek pistlerle ikinci aşamada 120 milyon ve üçüncü aşamada 150 milyon kapasiteye ulaşacaktır. Bu çalışmada amaçlanan, yolcu kapasitelerinin ne kadar gerçekçi olduğunu ve yeni havalimanının ihaleyi alan şirketler için ne kadar kârlı olacağını araştırmaktır.

İki farklı senaryo

Yolcu sayısını tahmin etmek için nüfus, ekonomik büyüme ve bilet fiyatları değişimlerini hesaba katan nicel bir yöntem kullanıyoruz. Ekonomik büyümeye ilişkin iki farklı senaryo çerçevesinde 2019’dan 2043’e kadar yolcu sayısı projeksiyonları gerçekleştiriyoruz.

Senaryo 1’de büyüme 2013 - 2019 dönemi için yüzde 5, 2020 - 2030 dönemi için yüzde 4 ve 2031 - 2043 dönemi için yüzde 2 kabul edildiğinde yolcu sayısı 2019 için 80 milyon, 2020’lerin ikinci yarısında 120 milyon, 2030’larda ise 150 milyon olarak tahmin ediyoruz. Buna karşılık, büyüme hızlarının aynı dönemlerde yüzde 4, yüzde 3 ve yüzde 1.5 kabul edildiği Senaryo 2’de 90 milyona ancak 2020’lerin ikinci yarısında ulaşılabiliyor. 120 milyonluk kapasiteye ise ancak 2050’lere doğru ihtiyaç duyulacağı görülüyor.

Bu tahminler ışığında, İstanbul’da bir mega havalimanına, Türkiye’nin kabul gören potansiyel büyüme hızı civarında bir ekonomik gelişmeyi başarması durumunda ihtiyaç duyulduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte, ekonomik büyüme tahmin edilen potansiyelin altında kaldığı takdirde yeni havalimanının 90 milyonluk yolcu kapasitesiyle sınırlı kalacağı söylenebilir.”

Taraf, 29.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.