Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İhale yasası seçim öncesi yine değişti

İhale yasası seçim öncesi yine değişti

Seçim ekonomisinin önünü açıp, bürokratlara süper yetkiler tanıyan ihale yasası değişikliği torba teklifle Meclis’e sunuldu

Hükümet, seçim öncesi yatırımları hızlandırmak için Kamu İhale Yasası’nda radikal değişikliklere gidiyor. TBMM Başkanlığı’na dün gece sunulan ve engelliler ile şehit yakınlarına destek sağlanmasını öngören torba yasa tasarısında; kamu ihalelerini hızlandıracak, yargı sürecini kısaltacak ve bürokratlara ise olağanüstü yetkiler veren düzenlemeler yer aldı. Düzenlemeler ile bazı kurumlar da, ihale yasası kapsamı dışına çıkarıldı.

Hükümetin, son dönemde TBMM’ye sunduğu torba yasa tasarılarına bir yenisi daha eklendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın teşkilat yasasında değişiklik öngören yasa tasarısı adıyla TBMM’ye sunulan tasarıda, Kamu İhale Yasası başta olmak üzere birçok yasada değişiklik öngören düzenlemeye de yer verildi. Kamu İhale Yasası’nda yapılan değişiklikler ise kafaları karıştırdı.

İhale davaları Danıştay’da

Tasarıya göre, halen idare mahkemelerinde görülen kamu ihaleleri ile ilgili davalar artık Danıştay’da görülecek. Yürütmeyi durdurma kararlarında temyiz hakkı bulunmayacak. Ayrıca kamu kurumları ihalelerle ilgili tebligatları internet üzerinde de yapabilecek.

Yine tasarı ile yerli ürünlerin fiyatı yüzde 15 daha yüksek olabilecek. Bu konuda şartnamelere hüküm konulması zorunlu olacak. Yaklaşık maliyet ve sözleşme limiti de tasarıda yer alan düzenlemeler ile kaldırılıyor.

Resmi Gazete’de olmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşları kamu ihale yasası kapsamı dışında tutulacak. Mevcut sistemde, ihale yasaklısı firmalar Resmi Gazete’de ilan ediliyor. Tasarıda yer alan düzenleme ile bu zorunluluk kaldırılıyor. İhale yasaklısı firmalar sadece Kamu İhale Kurumu’nun bülteninde ilan edilecek.

Kamu ihalelerinde usulsüzlük yapıldığına yönelik iddialarla şikâyette bulunmak da yeni dönemde zorlaşacak. Tasarıda, şikâyet etmek için ödenmesi gereken bedeller yükseltildi. Buna göre, en düşük bedelli ihaleleri şikâyet etmek için öncelikle 2 bin lira ücret ödemek gerekiyor. Yine, bürokratlara da kamu ihaleleri konusunda olağanüstü yetkiler veriliyor.

Düzenlemelere göre, eşik değerin altındaki tekliflerin ihaleyi kazanması halinde, ihale komisyonu gerekçe göstermeden ihaleyi iptal edebilecek. Veya aynı kapsamdaki yüklenicilerden ilave teminat isteyebilecekler.

Kamu ihaleleri ile ilgili yapılan bazı düzenlemeler

» Usulsüzlük var diyerek şikâyet etmek için en az 2 bin lira bedel ödemek gerekecek.

» İhale komisyonu, eşik değerin altında olan tekliflerin kazandığı ihaleleri gerekçesiz olarak iptal edebilecek. Yani, ihaleyi en düşük bedel vermek, ihaleyi kazanmak anlamına gelmeyecek.

» İhale yasaklısı firmalar, artık Resmi Gazete’de ilan edilmeyecek.

» Elektrik, doğalgaz ve haberleşme hizmet alımları, özel sözleşmelere göre alınacak.

» Kamu ihalelerinde tebligatlar, internet ortamından yapılabilecek.

» Yerli ürünlerin fiyatı yüzde 15 daha yüksek olabilecek.

» Kamu ihaleleriyle ilgili davalar Danıştay’da açılacak.

» Yüksek maliyet ve sözleşme bedeli limiti kaldırılacak.

Taraf, 28.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.