Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dolarda hızlı yükseliş sürerse doğalgaz ve elektriğe zam gelecek

Dolarda hızlı yükseliş sürerse doğalgaz ve elektriğe zam gelecek
 
 
Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen bir türlü düşmeyen ve rekor seviyeleri gören dolar, enerjide de alarm zillerinin çalmasına neden oldu

 Bu ay içinde doğalgaz zammı olmayacağı  açıklanırken, önümüzdeki ay doların düşürülememesi halinde doğalgaza ve doğalgaz santralleri üzerinden elektriğe zam yapılması gündeme gelebilecek.
Dolar, FED’in yılsonunda para musluklarını kısabileceği yönündeki açıklamasının ardından 1.96 liranın üzerini test etmişti. Dizginlenemeyen dolar, enerjide de alarm çalmasına neden oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu ay için dogalgaza zam olmayacağını açıklarken, önümüzdeki ay için ise zam tehlikesi sürüyor. Dolar fiyatlarının önümüzdeki ay da düşmemesi halinde doğalgazda zam gündeme gelebilir. Böyle bir olasılık halinde, artan doğalgaz fiyatlarının özellikle elektriğe yansıması bekleniyor.
Yaz aylarında doğrudan kullanımı azalan doğalgaz, yaz aylarında elektrik üretiminde duyulan ihtiyacın geçen yıla göre artması ile birlikte daha çok fiyat baskısı hissedecek. Elektrik üretiminde yüzde 40’tan fazla doğalgaz santrallerinden yararlanılması, bu alandaki maliyetlerin doğrudan elektrik tüketicisine yansıtılması anlamına gelecek. Hükümet, 2012’de 42.4 milyar metreküpe yükselen doğalgaz ithalini kömür gibi alternatif kaynaklarla telafi etmeye çalışırken sektör yetkilileri, elektrik üretiminde doğalgaza ihtiyacın artabileceği uyarısında bulunuyor.

Yüzde 10-15 zam
Milliyet’e bilgi veren bir sektör yetkilisi, “Dolarla gaz alınıyor, lirayla satılıyor. Dolar böyle giderse doğalgaz santralleri 1 ay dayanamaz. 160-165 kuruşluk maliyetler şu anda bile 180 kuruşa dayandı. Ancak dolar 1.85’e kadar gerilerse zam olmaz. Ama bunun üzerinde zam olur. Elektriğe yansıması yüzde 10-15 kadar olur. Temmuz, ağustos, eylül üretimin zirve yaptığı aylar. Türkiye’nin bu harcamayı telafi edecek alternatif kaynağı yok” dedi.

 
Milliyet, 26.06.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.