Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 600 bin işletme, iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştıracak

600 bin işletme, iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştıracak

30 Haziran’da yürürlüğe girecek yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, Türkiye genelinde 600 bin işyeri, hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Bunlardan 1 ila 9 işçi çalıştıran 400 bin işletmenin yapacağı harcamayı devlet karşılayacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile 30 Haziran 2013 itibarıyla 600 bin işverene işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma şartı geliyor. Düzenleme ile 600 bin işveren ilk kez bu yükümlülükle karşı karşıya kalacak. Bu zorunluluğa uymayan işveren, her ay için 5.390 lira ceza ödeyecek. İşyerleri, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimini doğrudan istihdam edebileceği gibi hizmet alımı yöntemiyle bu ihtiyaç karşılanabilecek.

Yılbaşında yürürlüğe giren kanunun bazı maddeleri ise peyderpey uygulamaya alınıyor. Ocak ayında 50’den fazla çalışanı bulunan işyerleri için başlayan işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı şartı, 30 Haziran’dan itibaren, 50’den az çalışanı olsa da çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfında yer alan işyerleri için de başlayacak. Bu kapsamda Türkiye’de 600 bin işyeri bulunuyor. Düzenleme yürürlüğe tam olarak girdikten sonra ise istisnasız tüm işyerleri iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracak. Yasanın tamamı 2014 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren bakkal, manav, berber ve kapıcı çalıştıran apartman dahil bütün işverenler, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olacak.

Türkiye’de ilk kez bütün işletmeler için uygulamaya konulan işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanı şartının küçük işletmelere ekonomik yük getirmemesi için ise önlem alındı. 1 ile 9 kişi arasında çalışanı bulunan işyerlerinin iş sağlığı uzmanı ve işyeri hekimi için yapacağı harcama, devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulama için 300 milyon lira bütçe ayrıldı. 30 Haziran itibarıyla yasa kapsamına alınacak 600 bin işletmeden 400 bini 1 ila 9 işçi çalıştıran firmalardan oluşuyor. Bu 400 bin işletmenin yapacağı harcama devlet tarafından ödenecek. Geriye kalan 200 bin işletme ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için yapacağı harcamayı kendi kaynaklarından karşılayacak.

Yasa, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının yanı sıra diğer sağlık personeli olarak ifade edilen hemşire ve sağlık memuru çalıştırılmasını da zorunlu kılıyor. Bu düzenleme ile işyeri hekimine olan ihtiyacın azaltılması ve kimi prosedürlerin diğer sağlık personeli aracılığıyla verilmesi hedefleniyor. İşverenler, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanında olduğu gibi diğer sağlık personelini de kendileri istihdam edebileceği gibi bu hizmeti Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’nden de satın alabilecek. Bu hizmeti satın almayan ya da personel çalıştırmayan işveren, her ay için 2 bin 695 TL ceza ödeyecek. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu olmayacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte bütün işyerlerine risk değerlendirmesi yapma veya yaptırma mecburiyeti de getirildi. Bu mecburiyeti yerine getirmeyen işveren 3.234 TL ceza ödeyecek. Eksiğin giderilmemesi halinde ceza 4.500 TL’ye çıkacak. Düzenleme kapıcı çalıştıran bina, apartman, site dahil bütün işyerlerini de kapsıyor. Bu maddenin uygulaması ise yılbaşında başladı. Kanunla birlikte risk değerlendirmesi yapacağını ileri süren pek çok ‘çantacı’ türedi. Ancak bu aşamada işveren, risk değerlendirmesini kendisi yapabiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, işverenleri çantacılara kanmaması konusunda uyarıyor. İşyeri sahiplerini ve apartman yöneticilerinin risk değerlendirmelerini kendilerinin yapabileceğini belirten Genel Müdür Özer, “Risk değerlendirmesi iddiasıyla kapınızı çalan kişilere prim vermeyin, para ödemeyin. Bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz.” dedi.

 

Zaman, 14.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.