Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dövize üçüncü müdahale

Dövize üçüncü müdahale

EKONOMİ SERVİSİ - Global risk iştahındaki azalmaya paralel gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar ve polisin Taksim’e yönelik sert müdahelesi ile kur sepetinin 2.22 seviyesini aşarak Ekim 2011’den, doların da 1.909 TL ile Aralık 2011’den bu yanaki en yüksek düzeye yükselmesi üzerine, Merkez Bankası dolara müdahale etti.

İlk olarak, bir yıl aradan sonra ilk kez politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak istisnai günlere geri dönüp ek parasal sıkılaştırma uygulamaya başlayan Merkez Bankası, kısa bir süre sonra da 24 Ocak 2012’den bu yana ilk kez döviz satım ihalesi açtı.

Merkez Bankası, 77 milyon dolarlık teklif gelen gün içi döviz satım ihalesinde 50 milyon dolar sattı. Merkez Bankası açıklaması öncesi 1.9035 TL’den işlem gören dolar, açıklama ile 1.8883’e kadar geriledi. Sepet bazında TL ise açıklama öncesindeki işlem gördüğü 2.2151 seviyesinden 2.1989’a kadar geriledi.

Fakat daha sonra doların tekrar 1.905 TL’ye çıkması üzerine Merkez Bankası saat 14’te yeni bir döviz satım ihalesi daha açtı.

Radikal, 11.06.2013

Merkez dolar satmaya başlıyor

Gün içerisinde zirveyi zorlayan dolara ikinci müdahele geldi.

EKONOMİ SERVİSİ- Bir yıl aradan sonra ilk kez politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak ek parasal sıkılaştırma uygulamaya başlayan Merkez Bankası dövize gün içerisinde ikinci müdahalesini yaptı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada “Kısa süreli ek parasal sıkılaştırmanın desteklenmesi amacıyla Merkez Bankası 11 Haziran 2013 tarihinden itibaren gerekli gördüğü günlerde gün içinde döviz satım ihaleleri açabilecektir. Gün içi ihalelerde satımı yapılacak tutar her bir ihalede 50 milyon ABD doları olacak, gelen tekliflerin ihale miktarına kadar olan kısmının tamamı karşılanacaktır” denildi. merkez’in bu açıklamasının ardından dolar 1.895 TL’ye indi.
 


 

Radikal, 11.06.2013

Merkez'den dolara müdahale

Merkez Bankası gerekirse doğrudan satım müdahalesinde bulunacak.

EKONOMİ SERVİSİ- Merkez Bankası, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.
Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, "Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır. Politika faizinden yapılan fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebilecektir" dedi.
Açıklama şöyle devam etti:
"Gerekli görülmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) gün içi döviz satım ihalelerinin veya doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki oynaklığın seyrine bağlı olarak değişebilecektir." 

Radikal, 11.06.2013

Merkez açıkladı dolar çakıldı
Merkez Bankası dövizdeki dalgalanmaya sözlü müdahale etti ve daha önce işaretini verdiği ek parasal sıkılaştırmaya başlanacağı açıklandı. Bu açıklamanın ardından dolar hızlı bir şekilde 1,90 TL'nin altına geriledi. Sözlü müdahale yeterli olmazsa Merkez doğrudan satımla piyasaya girecek.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiği belirtilerek, "Döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verilmiştir. Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, gerekli görülmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde gün içi döviz satım ihalelerinin veya doğrudan müdahalelerin kullanılmasının da söz konusu olabileceği kaydedildi.

Merkez Bankası bu müdahaleyi daha önce yapabileceğini açıklamıştı.

Merkez'in bu açıklamasının ardından dolar 1.90 TL'nin altına inerken, döviz sepeti de 2.20 TL'nin altına geriledi. Dolar müdahalenin ardından 1,8910 TL'ye kadar geriledi.

DOLARA KARŞI FAİZ HAMLESİ

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmaya gideceği açıklaması, Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmeden faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 6.5'e doğru fonlama yapacağı, yani gecelik faizlerin bir miktar yükseleceği anlamına geliyor. Merkez Bankası piyasaya daha az para verip yukarı çektiği faizlerle TL'nin dolar karşısında güçlenmesini sağlayacak.

"ETKİSİ SINIRLI OLUR"

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, müdahale nedeninin dövizde yukarı yönlü volatilitenin finansal istikrarı ve fiyat istikrarını tehdit etmesi oldupğuna dikkat çekti. Uskuay, şunları söyledi:

"2012’deki gibi istisnai günlere geri döndük. TCMB 2012’de gerçekleştirdiği gibi piyasaya ucuz fonlamayı kısacak. Bugün fonlama için repo ihalesi açmadı. Piyasaya para vermeyerek piyasadaki repo faizini yükseltecek. 2012 ile farkı şu; faiz koridoru o kadar geniş değil. Bu nedenle TCMB’nin fonlamayı kesmesinin sınırlı bir etkisi olacaktır."

Bu nedenle Merkez'in gerekirse doğrudan döviz satımı gerçekleştirerek piyasaya müdahale edebileceğinin altını çizenm Uskuay, "Faiz koridoru 2012’ye göre daha dar olduğu için piyasalara etkisi sınırlı olacak. TCMB’nin müdahalesi etkisiz olursa haftaya Salı günkü PPK toplantısında daha net sıkılaştırıcı adım atabilir. TCMB adımı net sıkılaştırıcı olacağı için borsa ve faiz tarafında ilk olumlu algılanmasına karşın bu ilk fiyatlamanın sınırlı kalması ve nette bankaların fonlaması yükseleceği için satış baskısının tekrar artabileceğini görebiliriz" dedi.

BORSA YÜKSELİŞLE AÇILDI

Dün 76 bin 386 puandan kapatan borsa güne polisin Taksim Meydanı'na müdahalesiyle ısınan siyasi gündemin etkisinde girdi. Ancak Merkez Bankası müdahalesi ve yüzde 3 olarak beklentilerin üzerinde gelen ilk çeyrek büyüme rakamları sayesinde borsa saat 11.00 itibariyle yüzde 1.62 artışla 77 bin 622 puana yükseldi.  

Bugün sabah saatlerinde polisin Taksim Meydanı'na müdahalesiyle ısınan siyasi gündem piyasaların yine birinci gündem maddesi. Saat 10.00'da açıklanan büyüme ve cari açık rakamlarının etkileri de izlenecek. Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın Çarşamba günü Gezi Parkı protestocularının bir kısmıyla görüşecek olması piyasaların yine beklediği gelişmelerden biri olacak.

ntvmsnbc.com, 11.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.