Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > AB’nin Amerika ile serbest ticaretine Türkiye de dahil olsun

AB’nin Amerika ile serbest ticaretine Türkiye de dahil olsun
 

AB ile ABD arasında müzakere edilen Serbest Ticaret Anlaşması’ndan Türkiye’de aynı şartlarda yararlanmak istiyor. TUSKON’un ev sahipliğinde düzenlenen “Türk Amerikan Dostluk Yemeği’nde bu konuya değinen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, politik iradeyi her iki ülkenin de ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye ile Amerika arasında ticaretin serbestleşmesine yönelik hükümetin attığı adımlar iş dünyasından da destek buluyor. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) ev sahipliğinde düzenlenen Türk Amerikan Dostluk Yemeği’nde de serbest ticaret konusu gündeme geldi. Yemeğe konuk olarak katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’ndan Türkiye’nin de eşit haklarda yararlanması için her iki tarafın da siyasi iradeyi ortaya koyduğunu söyledi.

Zaman, 02.06.2013

Aralarında ABD’nin federal kongre üyeleri, eyalet senatör ve vekilleri, kongre danışmanları ve düşünce kuruluşu temsilcilerinin olduğu davetlilere seslenen Babacan “Türkiye, hâlihazırda AB ile Gümrük Birliği’nde olduğu için bizler de bunun bir parçası olmak isteriz.” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde de her iki tarafın da bu amacın geliştirilmesine yönelik siyasi iradeyi ortaya koyduğunu vurgulayan Babacan, “İki ülke arasındaki ilişkiler için tarihsel bir zamandan geçiyoruz. Bunu güçlendirmeliyiz.” şeklinde konuştu. Babacan, coğrafyası, tarihi ve içinde bulunduğu uluslararası oluşumların Türkiye’yi “yolların kesişiminde bir ülke” olarak tanımladığını söyleyerek uluslararası arenada varlığını daha da artıracağını ifade etti. Bununla ilgili çalışmalardan birinin de elçilikleri artırmak olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı, “Türkiye’nin Amerika kıtasında 2008 yılında 12 elçiliği varken geçen yılın sonunda bu sayıyı 34’e çıkardık. Peru, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika’da da elçilikler yakında açılacak.” sözlerine yer verdi. İki ülkenin politika ve savunma alanındaki ilişkilerinin son derece güçlü olduğunu ancak ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Babacan, bu nedenle iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin stratejik olarak geliştirilmesi hedefini koyduklarını belirtti. Konuşmasında Türkiye’nin gittikçe gelişmekte olan bağışçı bir ülke olduğunu belirten Babacan, “2004’te sadece 8 ülkeye bağışta bulunuyorduk. OECD ülkeleri arasında denizaşırı kalkınma yardımını en hızlı artıran ülkeyiz. Özel sektörümüz, hükümetin denizaşırı yardımları kadar hibede bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini söyleyen TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise ticaret ve yatırımların bu tarz etkinliklerle daha da geliştirilebileceğini belirtti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin diplomatik ilişkiler kadar güçlü olmadığını vurgulayan Meral, “Bunu geliştirmek için önümüzde daha yol var, biz de çeşitli etkinlikler ve düzenlenen ticaret heyetleriyle bunun için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Şimdilerde önemli bir konu ile uğraştıklarını belirten Meral, şöyle konuştu: “Bu ABD ile AB arasındaki Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması. Bu teknik bir konu ancak bizim ABD ile olan ticaretimize negatiflik getiriyor. Biz Amerika’nın Avrupa ile yaptığına paralel bir serbest ticaret anlaşması istiyoruz. Öbür türlü biz bundan ciddi zarar görürüz.” Türki Amerikan Birliği Genel Başkanı Dr. Faruk Taban da İstanbul’da ilk kez bu tarz bir organizasyon gerçekleştirdiklerini anlattı. Taban, Türk ve ABD’li işadamları ve iş kadınlarının iş ortaklıkları temin etmesini istediklerini söyledi.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.