Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Tasarruf sahibi bizden koptu, parasını toprağa gömüyor

Tasarruf sahibi bizden koptu, parasını toprağa gömüyor

İş Bankası YKB Ersin Özince, bankacılık sektörü için en büyük sorunun negatif reel faiz olduğunu belirterek, "Tasarruf sahibi ile temasımız azaldı. İnsanlar parayı toprağa gömüyor" dedi

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, negatif reel faiz nedeniyle tasarruf iştahının köreldiğini ve bankacılık sektörün tasarruf sahibi ile olan bağlantısının koptuğunu belirtti. Özince, tasarruf sahiplerinin bu nedenle gayrimenkule yöneldiğini kaydederek, "Kaynaklar verimsiz alanlara gidiyor. Para toprağa gömülüyor" uyarısında bulundu.

"Türk bankacılığı ile ilgili en büyük kaybım budur" diyen Özince, "Bankacılığın barutu, kaynağı tasarruftur. Bugünkü en büyük kaygım, reel getirinin negatif olmasıdır. Tasarruf sahibi ile sıcak temasımız azaldı. Tasarruf sahibi yanlış yerlere gidiyor. Verimsiz yatırımlara gidiyor. İnsanlar parasını toprağa gömüyor" diye konuştu.

Özince, tasarruf isteğinin kalmadığını, mevduata ilgisi azalan tasarruf sahiplerinin sermaye piyasalarına da ilgisiz olduğunu belirtti. Özince şöyle konuştu: Tasarrufçunun eğilimi artık tüketim oldu. Bu çok büyük sorun. Bununla neden ilgilenilmediği, iktisadi açıdan izah edilebilir değil. Bu çok büyük bir yanlış. Faizde ifrat ne kadar yanlışsa, tefrit de o kadar yanlıştır. Siyasiler dahil herkes faizlerin düşmesini istiyorsa, ben de 'vatandaşı tasarrufa yöneltecek bir yol bulmalıyız' diyorum. O yolun ne olduğunu ben bilmiyorum.

Mevduat artış hızı yavaşladı

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin etkisiyle Türk Lirası mevduatlara ödenen yıllık mevduat faizleri yüzde 6 düzeyine kadar inmiş durumda. Nisan'dan enflasyon yüzde 6.13 olarak açıklandı. Faiz oranlarındaki düşüşün etkisi ile mevduat artışının son yıllarda yavaşladığı görülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre Mayıs ayı itibariyle toplam mevduatlar 847.4 milyar lira düzeyine ulaştı. 2010'da ortalama yüzde 20,3 artan mevduatlar, 2011'de yüzde 19,6, 2012'de yüzde 10,3 artabildi. Yılın ilk 4 ayındaki ortama mevduat artışı ise yüzde 14 düzeyinde kaldı. Aynı dönemde yıllık kredi artış oranı yüzde 20'yi aştı.

Gayrimenkul piyasası kurulmalı

Özince, kaynakların daha etkin kullanılması için etkin çalışan bir gayrimenkul piyasasının kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Gayrimenkul kredilerinin menkulleştirilebileceğini bu sayede kaynak aktarımının yeniden sağlanabileceğini belirten Özince sözlerini şöyle sürdürdü: Toprağa gömülen parayı etkin gayrimenkul piyasası ile dönüştürebilir, topraktan çıkartıp yeniden ekonomiye kazandırabiliriz. Bu para bonolarla, kredi kefaletleri ile yeniden piyasa döndürülmeli. Gayrimenkul piyasası gelişmiş ülke neresi ise orayı örnek alıp, hatalarını süzüp uygulayacaksınız. Gayrimenkul, ABD'de nasıl finanse ediliyorsa, burada da finanse edilebilmelidir. ABD'yi yeniden keşfetmeye gerek yok, bunu zaman kaybetmeden uygulamalıyız.

Kimse kararlarımıza karışamaz

Özince, İş Bankası'nın muhalefet partilerine yakın medya kuruluşlarına reklam verdiği konusunda medyada yer alan iddiaları da cevapladı. "Biz bu bankayı keyfi yönetmiyoruz" diyen Özince, "Burada sadece ne Ersin Özince'ler ne de başkası verir kararları. Hele dışarıdan birisi hiç etkileyemez kararlarımızı. Ben görevde olduğum sürede hiçbir siyasi partiden kurumsal olarak bir talep gelmemişti. Bir takım kişisel gerekçelerle çeşitli teşebbüsleri olabilir. Onlara da gerekli cevaplar verilmiştir" diye konuştu.

Özince, kamuoyunun bu haberlere itibar etmediğini söylerken, "Burası filanca holding, falanca basın kuruluşu veya hükümet liderinin kuruluşu değildir. Bizimle temasa geçmeyen, haberlerin doğruluğunu sormayanların sonra 'Belge bulduk' diye yayın yapmaları iyi niyetli olmadıklarını gösteriyor. İş Bankası'nın bunlara cevabı bilançolarıdır. Biz bilançoda bir numarayız" değerlendirmesinde bulundu.

wsj.com, 29.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.