Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Türkiye ile gurur duyuyoruz yakında yeni not artışları gelebilir

OECD: Türkiye ile gurur duyuyoruz yakında yeni not artışları gelebilir

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının art arda Türkiye’nin notunu yükseltmesi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) de gündemindeydi. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Türkiye’nin durumundan gurur duyduklarını belirterek, “Bu yıl yeni not artırımlarının devam etmesinden doğal bir şey yok.” dedi.

 

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria piyasalarda yükselen beklentinin aksine uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye hak ettiği kredi notlarını henüz vermeye başladığını fakat ülkenin bundan sonra daha uzun vadeli ve kaliteli yatırımlar çekme vaktinin geldiğini söyledi. Gurria hafta içinde Leipzig’de aralarında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da bulunduğu bir grup devlet adamıyla örgütün Uluslararası Ulaşım Zirvesi (International Transport Forum) için bir araya geldi. İki yabancı ajansın perşembe günkü kredi notu artırımlarının hemen öncesinde Almanya’nın Leipzig kentinde Zaman’a açıklamalarda bulunan Gurria, “Türkiye’de piyasalar iki not artırımının ardından muhtemel yeni yatırım yapılabilir notlarını çoktan fiyatlamaya başlamışken bu sene bitmeden yeni not artırımlarının devam etmesinden doğal bir şey yok. Biz de OECD olarak Türkiye gibi önemli bir üyemizin bu konuma ulaşmış olmasından gurur duyuyoruz.” dedi.

 

Fitch, Moody’s’ten sonra Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR ve Kanadalı Dominion Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları olmuştu. Bunun üzerine gözler Türkiye’yi yatırım seviyesinin bir basamak altında tutan ve 4 Haziran’da bu konu için toplanacak S&P’ye çevrildi. Civar ülkeler ve ana ticaret ortaklarındaki krizin etkisinden Türk ekonomisinin başarıyla sıyrıldığını belirten OECD’nin Meksikalı başkanı, önümüzdeki dönemde kendi ülkesinin de arasında olduğu gelişmekte olan piyasaların dünya ekonomisinde daha fazla söz sahibi olmasını beklediklerini vurguladı. Geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda OECD Türkiye’yi gelir dağılımı adaletsizliğini en fazla olduğu ülkeler olan Çin, Meksika ve ABD arasında göstermişti. Bu konuya da değinen Gurria sıkıntıların öncelikli adresi olarak piyasalarda devam eden krizi gösterdi. “Türkiye gibi gelişen ekonomiler bir yandan sürekli büyümeye ihtiyaç duyarken bir yandan içeride gelir dağılımını bozan etkenlerle başa çıkmakta zorlanıyor. Bunun zamanla düzelmesini ümit ediyoruz.” dedi. Gurria bu yıl Türk ekonomisinde beklenen yüzde 4’lük büyümenin ötesinde bir tahminde bulunarak kendisinin bu oranı yüzde 5 beklediğini de sözlerine ekledi. Türkiye’de frene basma, yavaşlama tartışmalarının bir yana bırakılması gerektiğini söyleyen, Gurria “Hızlı büyüme her zaman iyi diye bir şey yok, zaman içinde daha yavaş büyürsünüz ama önemli olan bunun sürdürülebilir olması.” dedi.

Zaman, 28.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.