Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Merkez, FED'den 'okey' aldı

Merkez, FED'den 'okey' aldı

Merkez Bankası, piyasanın ilk başlarda anlamadığı politikasını uygulanmadan önce Amerikan Merkez Bankası'na sundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ’nın (TCMB), 2008 krizinin ardından uyguladığı politikalar gerek yurtdışı gerekse yurtiçinde çok eleştiri aldı. Merkez, piyasa aktörleriyle defalarca toplantı yapıp ne yaptığını, neden yaptığını anlatmaya çalıştı. Neyse ki Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası başkanlarının ‘Oscar’ını kazandı da eleştiriler bir süre rafa kalktı. Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay da Merkez Bankası’nın ağır eleştirilere maruz kalmasının büyük haksızlık olduğunu söylüyor. 

Bir tek piyasa anlamadı 

Yapı Kredi Yatırım tarafından düzenlenen “Yurtdışı piyasalar ve yeni yatırım fırsatları” konulu konferansta Akçay, “Bu eleştirilere en iyi cevap, TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın en iyi Merkez Bankası Başkanı seçilmesi oldu. Her Türk vatandaşının TCMB’ye bir teşekkür borcu var” dedi. 
Küresel krizin Türkiye’ye destek olduğunun ve Merkez Bankası’nın piyasaya karşı çıkarak faiz normalleşmesini 1.5 yılda gerçekleştirdiğinin altını çizen Akçay, “Merkez Bankası yeni politikasını hatırlarken, ABD Merkez Bankası (FED) ile temas halindeydi. FED bu politikayı ‘okey’ledi. Ayrıca Merkez Bankası Başkenomisti bu politikayı Avrupa’da da anlattı. Herkes bayıldı. Politikayı piyasa anlayamadı” dedi. 

Merkez kendini kabul ettirdi 

Merkez Bankası’nın bu politika ile isteyerek bir belirsizlik yarattığının altını çizen Akçay, “Bir politikanın anlaşılamaması, yanlış olması anlamına gelmez. Merkez Bankası piyasaya kendini kabul ettirdi” dedi. Türkiye’nin dünyadaki para bolluğunu büyüme kompozisyonunu değiştirip düşük faizi kalıcı hale getirmek için kullanması gerektiğini kaydeden Akçay, “2008 Türkiyesi normal değildi. Reel faiz büyümenin neredeyse 2.5 misliydi. Kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 90’lardan 40’lara indi. Artık mali disiplin gevşese bile borcun milli gelire oranı düşecek” dedi. 
Yabancı yatırımcının Türkiye’ye güveninin çok arttığını belirten Cevdet Akçay, Türkiye’nin yeni enstrümanlara ihtiyacının artacağını, bu nedenle portföy ve enstrüman çeşitliliğinin önem kazandığını söyledi.

S&P’nin eli kulağında

Kredi notu artışlarının Türkiye ekonomisi açısından önemli bir gösterge olduğunu ve uzun vadeli yatırımın önünü açacağını kaydeden Akçay, beklentilerin ise gerçekçi olması gerektiğini vurguladı. Bir anda olağanüstü bir para girişi beklentisini gerçekçi bulmadığını ifade eden Akçay, yeni bir kredi notu artışı ile ilgili olarak ise “Standard&Poors’un eli kulağında” tahmininde bulundu.

Radikal, 25.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.