Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Alkol değil ‘kim vurdu’ yasası

Alkol değil ‘kim vurdu’ yasası
Alkol yasağıyla ilgili yeni yasa taslağı hazırlanırken, TAPDK ile Turizm, Tarım ve Maliye Bakanlıklarına görüş soran olmamış

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan alkole yasak getiren tasarı, kamu kurumları arasında da tartışmaya yol açtı. TBMM’ye, torba yasa olarak getirilen düzenlemeleri kimse sahip çıkmadı. Düzenlemeleri kimin hazırladığı da tam olarak bilinmiyor.

 

Gözler TAPDK’da

Alkol satışına ve reklamına önemli sınırlamalar getiren düzenlemenin TBMM’ye sunulmasının ardından gözler, yasa ile bu konuda düzenleme yapma yetkisine sahip olan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’na çevrildi. Kurul yetkilileri, konuyla ilgili kendilerinin alkol reklamları ile ilgili bir düzenleme yaptığını ancak, düzenlemenin son şekli konusunda ise bilgilerinin olmadığını kaydettiler. Kurul yetkilileri, TBMM’de görüşülen düzenlemenin, kendilerinin hazırladığı metinden çok farklı olduğunu bildirdiler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkilileri de, düzenleme teklif olarak Meclis’e sunulduğu için kendilerinden bir görüş sorulmadığını bu nedenle de metinden, teklifin Meclis’e sunulmasının ardından haberdar olduklarını bildirdiler.

Torba teklif olarak sunuldu

Alkole sınırlamalar getiren düzenleme TBMM’ye, torba yasa teklifi halinde sunuldu. AKP Manisa Milletvekili Recai Berber’in imzası ile hazırlanan torba teklif de birçok başka düzenlemeler de yer alıyor. Bu tür düzenlemeler, daha çok Başbakanlığın koordinatörlüğünde yürütülüyor. Kamu kurumları acil olarak düzenleme yapılması gereken konuları Başbakanlığa bildiriyor ve Başbakanlık da bu talepleri değerlendirerek uygun bulduklarını, bir torba yasa düzenlemesinde topluyor. Teklif olarak hazırlanan yasa düzenlemeleri ise diğer bakanlıkların görüşüne sunulmuyor. Alkolle ilgili düzenlemeler konusunda bürokratlar da bir rahatsızlık var. Ancak, bu konuda hiçbir bürokrat konuşmak istemiyor.

Taraf, 21.05.2013

Yeni içki ruhsatı hayal oluyor

Başbakan Erdoğan’ın “Milli içkimiz ayrandır” açıklamasının ardından Ak Parti milletvekillerinin alelacele Meclis’e getirdiği ve gelen tepkilerin ardından alt komisyona havale edilen yeni içki yasasının son hali netleşiyor

Başbakan Erdoğan’ın “Milli içkimiz ayrandır” açıklamasının ardından Ak Parti milletvekillerinin alelacele Meclis’e getirdiği ve gelen tepkilerin ardından alt komisyona havale edilen yeni içki yasasının son hali netleşiyor. Medyada çıkan, “İçki yasakları yumuşatıldı” haberlerine karşın, TBMM Alt Komisyonu’ndan çıkan son metin, yasa taslağının son halinde de birçok sınırlamanın devam ettiğini gösteriyor. Taslağın yeni metnine göre artık şehirler ne kadar büyürse büyüsün, yeni içki satış ruhsatı almak neredeyse imkânsız hale geliyor. Ayrıca tekel bayileri ve içki satan bakkallar zora sokuluyor.

Bakkallar tezgâh altına

Taslağa göre içkiler işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak. Bu nedenle birçok tekel bayisi ve bakkal, dükkânlarının içinde yeni düzenleme yaparak, içkileri tezgâh altına çekmek zorunda kalacak. Bakkala dışarıdan bakıldığında içeride içki satıldığının anlaşılmaması gerekiyor. Bu nedenle yüz binlerce bakkal ve tekel bayiinin dış cephesinin değişip boyanması gerekecek. Bu yasağa uymak için işyerlerine üç ay süre, yapmayana da 50 bin TL ceza verilecek. Ayrıca düzenleme yasalaşırsa, kapalı veya açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelaları da bir yıl içinde değişmek zorunda. İçkili restoranlardaki güneşliklerde yer alan marka ve logolu ürünler tamamen kaldırılacak.

İşte, bugün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na sunulacak metindeki ayrıntılar: Yeni içki yasa teklifi işletmelerin alacağı yeni ruhsatları da etkileyecek. Düzenleme “eski” ruhsatların yeni kanundan etkilenmeyeceğini belirtirken, yapılan “yeni” düzenlemelerin ruhsatları nasıl etkileyeceği ise belirsiz. Zira yapılan düzenlemelerde içki satışı ve tüketimiyle ilgili yer belirsizlikleri, eğitim kurumları ve ibadethane tanımlarının yeniden düzenlenmesi “yeni” ruhsat alımlarında özellikle küçük işletmeleri zora sokacak.

100 metrede belirsizlikler

Teklifte en çok tartışılan, daha sonra yumuşatılan içki satışında 100 metre sınırlamasını getiren düzenleme en fazla belirsizliği barındırıyor. Bu maddenin ilk halindeki “her türlü eğitim kurumu”, “örgün eğitim kurumları ve dershaneler olarak” değiştirilirken, dershanelerin ne olduğuyla ilgili belirsizlikler sürüyor. Uzmanlar, dershanelere dil kurslarının da, KPSS, AÖF gibi sınava hazırlık kurslarının da girebileceğini belirtiyorlar.

İşyeri mescitleri ne olacak?

100 metre kuralının düzenlendiği maddedeki bir diğer önemli değişiklik ise “ibadethaneler” ile ilgili hüküm. Buna göre, içki satışı ibadethanelere de 100 metre mesafe olacak. Uzmanlar, ibadethaneler içinde mescitlerinde olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, her iş yerine bir mescit yapılmasıyla ilgili bir kanun hazırlandığını belirtiyorlar. Böylece içki satışının bu paralelde daha da sınırlanacağına işaret ediyorlar.

Yüzde 5’in altı da yasak

Düzenlemenin bir diğer maddesinde ise, eskiden yüzde 5’in altında alkol oranına sahip içkilerin (bira gibi) satışına izin verilen yerlerde bundan böyle içki satışı ve kullanımına izin verilmeyecek.

Taraf, 21.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.