Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İstanbul'a 3. havalimanı için imzalar atıldı

İstanbul'a 3. havalimanı için imzalar atıldı

Cumhuriyet tarihinin en önemli ihalesinde 2. adım atıldı. İstanbul'a 3. havalimanı için en yüksek teklifi veren ortak girişim grubu ile imzalar atıldı.

Ankara'daki imza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve 22 milyar 152 milyon euro teklif vererek ihaleyi kazanan Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Binali Yıldırım, "Bize ihale karşılığında ne verdiniz diye soruyorlar. Bir çukur verdik, karşılığında 25 yıl sonra bir havalimanı alacağız" diyerek eleştirilere yanıt verdi.

Yıldırım, "İhaleden sonra not artışı olacak dedim, 10 gün sonra Türkiye yatırım yapılacak ülkeler arasına alındı" diye konuştu.

"Türkiye zaten yatırım yapılan bir ülkeydi ama o görmezden gelen hocaların bu ihaleden sonra mazeretleri kalmadı, bir hakkı teslim ettiler" dedi.

Ortak girişim grubu adına konuşan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, çevre ile ilgili tüm çalışmaları eksiksiz yerine getireceklerini vurguladı.

Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak


İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı tamamlandığında, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak.

Havalimanı inşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

İlk etapta, 90 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanında yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminal, 170 bin metrekare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminal olmak üzere iki terminal binası, terminallerde toplam 88 yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden bağımsız uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli uçakların da rahatlıkla inip kalkabileceği 3 pist, 8 paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 teknik blok, bir kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları inşa edilecek. İlk etabın yapımının 42 ayda bitirilerek hizmete açılması öngörülüyor.

Yapım aşamasında taşeronlar dahil toplamda 5 bin kişi çalışacak.

4 ayrı terminal binası olacak

Projenin ikinci etabında, bir pist, 3 paralel taksi yolu, üçüncü aşamada ise deniz tarafına 500 bin metrekare büyüklüğünde yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist daha yapılacak.

Dördüncü etapta ise 340 bin metrekare büyüklüğünde 30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminalin inşasıyla terminal alanı 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşacak. Son etapta ayrıca paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist de devreye alınacak.

Tüm etaplar tamamlandığında İstanbul'un üçüncü havalimanı, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı olan, yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak. Buna göre tesis, yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak.

En geç 1 yıl içinde kazma vurulması beklenen projenin yapım maliyetinin de 10 milyar 247 milyon euroyu bulacağı öngörülüyor. İstanbul'un yeni havalimanının 2018 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

cnnturk.com, 20.05.2013
 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.