Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bankalardan rekor şikâyet

Bankalardan rekor şikâyet

Bakanı Hayati Yazıcı, geçen yıl hakem heyetlerine yapılan 446 bin 54 şikâyetin yüzde 59’unun bankacılık sektörüyle ilgili olduğunu açıkladı

Müşterilerden 60 çeşit ücret ve komisyon alan, düşük faizden mevduat toplayıp yüksek faizle kredi veren banakcılık sektörüyle ilgili şikâyetler rekor seviyeye çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hakem heyetlerine geçen yıl yapılan 446 bin 54 başvurunun, yüzde 59 ile 263 bin 428’inin bankacılık sektörüne ilişkin olduğunu ve tüketici şikâyetlerinde geçmiş yıllara göre artış gözlemlendiğini söyledi. Kredi kartı aidatları ile ilgili yasa tasarısının detaylarını aktaran Bakan Yazıcı, “Büyüme sürecindeki bankacılık sektöründe ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle bankaların işletme giderlerini karşılama oranının 2012 yılı sonu itibariyle yüzde 63.9 olarak gerçekleşmiş olduğu göz önünde bulundurulduğunda; ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirlerinin bankalar açısından neden vazgeçilmez olduğu bir defa daha açıkça görülmektedir” dedi.

İşlemsizlik ücreti!

Bankaların çeşitli adlarla ücret aldığını hatırlatan Yazıcı, “Bankalar, hesabında para bulunan ve buna ilişkin işlemler yapan tüketicilerden belli aralıklarla hesap işletim ücreti alırken; belli bir süre işlem görmeyen hesaplardan da işlemsizlik ücreti almakta” diye konuştu.

Tüketici yasasındaki düzenlemeler

» Tüketicilerle imzalanan sözleşmelerin en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.

» Sözleşmede öngörülen koşulların, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceği düzenlendi.

» Tüketiciden; kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemeyeceği düzenlendi.

» Bankaların tüketiciden faiz dışında aldığı ücret, komisyon ve masrafların Bakanlığın uygun görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirleneceği öngörüldü.

» Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilmesi zorunlu kılındı.

» Temerrüt hali de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanması yasaklandı.

» Kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmaları zorunlu hale getirildi.

Ücret ve komisyonlar gelirlerin yüzde 13.5’u

TÜRKİYE’DE faaliyet gösteres 49 bankanın aktif toplamının 2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.2 artarak 1 trilyon 428 milyar TL’ye ulaştığını belirten Bakan Yazıcı, “Bankacılık sektörü dönem net kârı önceki yılın aynı dönemine kıyasla 973 milyon TL tutarında, yüzde 16.3 oranında artarak Mart 2013’te 6 milyar 953 milyon TL’ye yükseldi. Türkiye’de faaliyet gösteren 49 banka 2012 yılında 23 milyar 649 milyon TL net kâr elde etti. 2012’de bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir 19 milyar 237 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup bu rakam toplam gelirin 142 milyar 496 milyon TL ile yüzde 13.5’ini oluşturdu” dedi.


Kredi kapatırken ceza gibi ücret alınmamalı

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kredilerini erken kapatmak isteyen üyelerinden bankaların komisyon adı altında yüksek ücretler alındığına yönelik şikayetlerin arttığını belirterek, “Kredisini erken kapatan üyelerimizden, ceza gibi ücret alınmamalı” diye konuştu.

Taraf, 19.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.