Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye’nin acı ÇED gerçeği

Türkiye’nin acı ÇED gerçeği

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasayla 23 Haziran 1997’den önce yatırım programına alınarak, ihale sürecine giren ve üretime başlayan projelerle, bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapılar ÇED kapsamı dışına çıkarılırken, ÇED’le ilgili son 10 yıllık veriler de bir başka gerçeği gözler önüne serdi.

1993’TEN BERİ

İlk ÇED Yönetmeliğinin yayınlandığı 1993’ten 2012’nin sonuna kadar verilen kararlara göre 2 bin 797 projeye “ÇED olumlu”, 39 bin 649 projeye “ÇED gerekli değildir”, 516 projeye “ÇED gereklidir” ve sadece 32 projeye de “ÇED olumsuz” raporu verildi. ÇED olumlu kararlarının yüzde 26’sı maden, yüzde 22’si enerji, yüzde 14’ü atık-kimya, yüzde 13’ü de sanayi sektöründeki projeler için verildi. “ÇED gerekli değildir” kararlarında en büyük payı yüzde 51’le maden, yüzde 13’le tarım-gıda, yüzde 12’yle sanayi, yüzde 9’la da atık-kimya sektörleri aldı.

ÇED’İN AMACI

Belirli bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği süreç olarak tanımlanan ÇED’in amacı da ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmadan, çevre değerlerini korumak, bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak olarak belirtiliyor.

Hürriyet, 12.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.