Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Tarım nüfusu büyük, verimlilik ve büyümeye katkısı ise çok küçük

Tarım nüfusu büyük, verimlilik ve büyümeye katkısı ise çok küçük

Türkiye'de tarımda çalışan insan sayısı işgücünün yüzde 24'ü seviyelerinde olmasına rağmen tarımsal verimlilikte kırsal nüfusunun 3'te biri kadar bile olmayan Hollanda'nın gerisinde. Bu durum köyden kente göçün ise bir numaralı nedenleri arasında yerini alıyor ve tarım nüfusumuz azalıyor...
Türkiye ilginç bir ülke. Güneydoğu sorunu gibi ölümcül önemi haiz bir konuda bile kafalarımız karmakarışık.  Ancak ne zaman eş dostla sohbete girip ekonomi konuşsak, biraz da siyasi nedenlerle, hemen bazı klişe şikayetler ortaya çıkmakta. Son zamanlarda gene tarım sektörü konusu gündemde.
Bir dostum emekli olduktan sonra Ege kıyılarında 2000 ağaçlı bir zeytinlik satın alarak çalışmaya başladı. Bugünlerde sürekli tarımda yaşamanın ve ayakta kalmanın mümkün olmadığını söylüyor.
Ama bir yandan da veriler Türkiye'nin tarımsal GSYİH açısından dünyada yedinci büyük ülke durumuna geldiğinin altını çiziyor. Ekonomiden ve sektörden sorumlu bakanlar da ülkenin kritik ve stratejik tarım ürünleri açısından oldukça kendine yeter hale geldiğini vurguluyorlar.
DİĞER bir bakışla da 2012 sonu itibarıyla çalışanların hâlâ yüzde 24.6 kadarının tarım sektöründe çalıştığı verisi, tarımda sorun var anlamına geliyor. Tarım nüfusu oranı son on yılda yüzde 40'lı değerlerden yüzde 25 düzeyine inmiş olsa da tarımdaki istihdam oranı sanayileşmiş ülkelere göre çok çok yüksek. Bu konuya sık sık değinen meslektaşımız Dr.Mehmet Altan ise bazı anlamlı karşılaştırmalar yapar. Dünya genelinde nüfusun yüzde 25 kadarı tarımda çalışsa da örneğin Avrupa Birliği'nde tarım nüfusu ortalaması yüzde 4 civarındaymış. Yani ülkemizde de zaman içinde ülke geliştikçe tarım nüfusunun bügünkü oranının beşte birine inmesi gerek diye düşünülmesi lazım.

Tarımda verimsizlik kente göçü getiriyor

Makroekonomİk verilere bakıldığında da tarım zayıf. 2012 sonunda yavaşlayan ülkemiz yüzde 2.2 büyüdü. Tarım sektörünün 2012 yılındaki GSYİH payı ise yüzde 7.9 ve büyüme hızı ise 3.5 idi. Büyümeye katkı verisine dönersek 2012 yılında yüzde 2.2 düzeyindeki büyümeye çalışan nüfusun 4'te1'ini içeren tarımın katkısı sadece 0,3. Yüzde 8.8 büyüdüğümüz 2011'de ise tarımın büyümeye katkısı 0.6 idi. 9.2 büyüdüğümüz 2010'da ise tarımın büyümeye katkısı yüzde 0.2 idi. İşte temel sorun bu, tarım nüfusu ve kırsal nüfus büyük, tarımda verimlilik ve büyümeye katkı küçük! Bu nedenle de kente göç gerçekleşiyor!

Türkiye'nin sorunu verimlilik

DÜNYADA tarım ürünlerinin ihracatı açısında üçüncü durumdaki ülke ise 46 milyar dolarla Fransa'ymış. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan ülkesi Çin bile 26 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı ile dünya sekizincisi durumunda bulunuyor. Ülkemiz Türkiye'nin tarım konusunda temel sorunu ise verimlilik açığı olarak göze çarpıyor. Hemen hiçbir üründe verimlilik durumumuz  tarımda ileri ülkelerin normlarına yakın konumda değil.

Az nüfusla çok ihracat modeli: Hollanda ABD'yi bile geçti

Mehmet Altan sıkça Hollanda ve tarım örneğini verir. Hollanda nüfusu 17 milyon yüzölçümü bizden 20 kat daha küçük ve  toprakları büyük çapta denizden doldurma bir ülke. Hollanda kırsalında 1.5 milyon bizim kırsalda ise 17.4 milyon kişi yaşıyor. Bizim 5.2 milyon insanımız tarımda çalışırken, Hollanda'da bu rakam 600 bin. Ama Hollanda bizim beşte birimiz kadar bir nüfusla 281 milyar dolar ihracat yapıyor. Bizim ihracat 150 milyar doların üstünde! İlginç olan, küçücük Hollanda'nın tarımsal ihracatında yılda 60 milyar dolar bile dünya birincisi olması. Hollanda sadece lale ihracatından 10 milyar doların üstünde gelir sağlıyor. Akıllara Hollanda'nın tarımda ABD'yi geçtiği sorusu da geliyor. Evet  ülked az farkla da olsa ABD'yi geçiyor.

Deniz Gökçe, Akşam

07.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.