Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Vergi Fakirleri

Vergi Fakirleri

2.1 milyon lira ödeyenlerin bile yer bulduğu vergi rekortmenleri listesine en zengin 113 patrondan sadece 30 tanesi girdi. Kalan 83 işadamının vergisi meçhul 

Tüm dünyada zenginlere yüksek vergi tartışılırken, Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) açıkladığı 2012 yılı vergi rekortmenleri listesinde birçok ünlü işadamının yer bulamamasına ilişkin tartışmalar büyüyor. En çok vergi ödeyen 35 işadamının ismini gizlediği 100 kişilik vergi rekortmenlerine yönelik olarak son tartışma, Forbes dergisi tarafından Türkiye’nin en zenginleri olarak tanıtılan 113 ismin sadece 30 tanesinin vergi listesinde yer alması oldu.

 

2.1 milyonu ödeyemediler

Derginin her yıl yayımladığı listede servetleriyle göz kamaştıran ve iş dünyasında bu sayede büyük prestij kazanan ünlü işadamı ve işkadınlarından 83’ünün ismi Türkiye’nin en çok vergi ödeyenleri listesinde görülmüyor. Zenginler listesinde görünüp, vergi rekortmenlerinde yer almayan 83 zengin, “Biz vergimizi ödedik ama adımızı açıklamak istemedik” deseler bile, rakamlar yine de tutmuyor. Bu durumda, servetleri 100 milyonlar hatta milyarlarla ölçülen işadamlarından en az 48 tanesinin, 2.1 milyon liralık vergiyle bile girilen vergi rekortmenleri listesinde olmadığı ortaya çıkıyor. Sonuçlar, zenginlerimizin öyle ya da böyle, devlete yeterince Gelir Vergisi ödemediği eleştirilerinin ağırlaşmasına neden oluyor.

Toplam vergi düştü

GİB’in hafta sonunda Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 100 ismini açıklarken, açıklanan listede ismini gizleyen işadamlarının sayısının hızla artması kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuştu. Vergi listesine girip ismini açıklamayan işadamlarının sayısı 2010’da 22, 2011’de 27’yken, geçen yıl bu rakam 35’e yükseldi. Listede en çok dikkat çeken gelişmelerden biri de Ak Parti döneminde hızla zenginleşen ve Türkiye’nin en büyükleri arasına giren muhafazakâr işadamlarından hemen hiçbirinin adının geçmemesiydi. Ayrıca ekonomideki yüzde 2.2 büyümeye ve toplam servetlerdeki artışa karşın, 100 rekortmenden elde edilen vergi gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 6 azalması tartışmanın bir başka yönünü oluşturdu.


İhalede var, vergide yok

TÜRKİYE’DE ve dünyanın geri kalan ülkelerinde ihaleden ihaleye koşan işadamlarından ise vergi konusunda ses çıkmadı. En son İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesini 36 milyar avroluk bedelle kazanıp Türkiye gündemine oturan Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in adı 100 vergi rekortmeni listesinde yer almadı. Özdemir, Forbes’un en zenginler listesine ise 2.2 milyar liralık servetiyle 29’uncu sıradan girmişti. Ayrıca dev havalimanı ihalesinin yanı sıra Özdemir’in şirketi Limak’la birlikte birçok ihalenin ön safında yer alan Cengiz Holding’den de kimsenin adı vergi rekortmenleri listesinde yer almadı. Türkiye’nin yeni inşaat kralı olarak kabul edilen ve en zenginler listesine 10’uncu sıradan giren Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak da vergi listesinde kendine yer bulamayan isimlerden oldu.


Zenginlerin tepesinde, vergide nerede?

İş dünyasındaki tartışmalar dün de Türkiye’nin en zenginlerinin yeterince vergi verip veremediğine ilişkin olarak devam etti. Toplam 6.4 milyar liralık servetiyle Türkiye’nin en zengin işadamı seçilen Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk’in bile vergi veren işadamları listesinde yer almaması ise konunun giderek daha popüler hale gelmesini sağlıyor. Forbes’a göre servetini 2012 yılında 800 milyon dolar yani 1.4 milyar lira arttıran Şahenk’in, 2.1 milyon liralık vergi ödeyen işadamlarının bile yer bulduğu vergi rekortmenleri listesinde yer almaması büyük bir şok yarattı. Sadece Ferit Şahenk değil, Türkiye’nin en yüksek değerli bankası Garanti’nin ortağı konumundaki Doğuş Grubu’nun diğer ortakları Filiz Şahenk ve Deniz Şahenk de vergi listesinde yer bulamadı. Forbes dergisinin dolar bazında verdiği rakamlar 1.8 TL’lik dolar kuruyla TL’ye çevrildiğinde Filiz Şahenk’in 5.4 milyar, Deniz Şahenk’in ise 3 milyar 60 milyonluk serveti bulunuyor.


Servetler arttı 44 milyarder oldu

FORBES’UN açıkladığı En Zengin 100 Türk listesinde toplam servet, 212 milyar 139 milyon TL’ye ulaşırken, miyarder sayısı da 44 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl 35 milyarderin yer aldığı listede 2009’da 13 milyarder bulunuyordu. Ortalama servetin 1 milyar 870 milyon TL’nin üzerinde olduğu listenin bir numarası Ferit Şahenk olmuştu. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 6 milyar 120 milyon TL’lik servetiyle ilk kez birinciliğe yerleşti. Bu yılki vergi listesinin birincisi Semahat Arsel de 5 milyar 760 milyon TL’lik servetiyle Forbes listesinin ikinci sırasında yer aldı. Birinciliği Ferit Şahenk’e kaptıran ve 4.2 milyon TL vergi listesinde 35. sırada yer alan Fiba Holding’in sahibi Hüsnü Özyeğin ise 5 milyar 580 milyon TL’lik servetiyle Türkiye’nin üçüncü zengini oldu.


Vergi düştü, erime tepeden başladı

GELİR İdaresi Başkanlığı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 100 isminin ödediği toplam vergi 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 6 azaldı. 530 milyon liradan, 503 milyon liraya indi. Gerileme listenin en tepesinden başladı. 2011’in en çok vergi veren ismi Semahat Arsel’in ödediği vergi bir önceki yıla göre 6.7 milyon lira azalarak 26.9 milyon liraya indi. Vergisi bir önceki yıla göre en çok düşen Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç oldu. 2011’de 33.5 milyon lira vergi ödeyen Rahmi Koç, 2011’e göre 7.4 milyon daha az vergi beyan etti. Listenin ilk beşinde yer alan Koç Ailesi’nin beş ferdinin toplam vergisi bir önceki yıla göre 25.4 milyon lira azalarak 129.3 milyondan, 103.9 milyon liraya indi.

Taraf, 08.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.