Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kemer sıkma öldürür!

Kemer sıkma öldürür!

Kurtarma paketlerindeki milyar eurolara ulaşmak için sağlıktan milyonlarca euro kesinti yapan hükümetler halkını hasta etti.

Kemer sıkma politikaları hasta etti. Yunanistan’da kemer sıkma sonrası sivrisinekle mücadele önlemleri kesilince ilk sıtma salgını yaşandı, sokakta yaşayanlar ve uyuşturucu bağımlılığını önleyici programlar durdurulunca HIV virüsü taşıyanların oranı yüzde 200 arttı. Bu rakamlar Oxford Üniversitesi’nden David Stuckler ve Stanford Üniversitesi’nden Sanjay Basu’nun ‘Kemer sıkma öldürüyor’ adlı kitabından.
Avrupalı son 3 yılını kemer sıkma ile geçirdi. Özellikle Avrupa’nın ‘hasta’ çocukları Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya hükümetleri sağlıklarına kavuşabilmek için milyonlarca euroluk sağlık kesintilerine gitti. Bunların başında önleyici sağlık hizmetlerinden verilen ödünler ve ilaç ile tedavi hizmetlerinde yapılan artışlar geliyor. Kemer sıkmayı en başından beri uygulayan Yunanistan bunun en yıkıcı etkileriyle karşılaştı. Tüm önleyici programlarda kesinti yapıldı, maaşlarında da indirimler yapılınca halk çaresiz kaldı. İntiharlar yüzde 40 arttı, hastalıklarda yüzde 10 artış yaşandı. İspanya’da kemer sıkma için önce göçmenlerin ücretsiz sağlık hizmeti kaldırıldı, hastaneler özelleştirildi, acil sağlık hizmetleri paralı hale geldi. Emeklilerin ücretsiz ilaç almaları sonlandı, 8-18 euro ödeme getirildi. İspanya köylerinde klinikler kapatıldı, kamu hastanelerinin acil servisleri kapatıldı.
Bu günlerde AB’de kemer sıkmadan vazgeçilebileceği tartışılıyor. İtalya’nın yeni başbakanı Letta “Kemer sıkarsak ölürüz” dedi. IMF Başkanı Christine Lagarde İngiltere için “Kemer sıkma önlemlerini yavaşlatmayı düşünmenin zamanı geldi” dedi. Sona gelinmiş olabilir ancak sağlıkta açtığı onarılmaz sorunlar bir süre daha gündemde kalacak.
 

PAKETLER BİTMİYOR KEMER SIKMA SÜRÜYOR

Yunanistan
15 bin kamu görevlisinin işine son verilecek.
İlk 2 bin kişilik kadro haziran sonunda işten çıkarılacak.
2014 sonuna kadar da 11 bin memurun görevine son verilecek.
Kuralları çiğneyen devlet çalışanları açığa alınacak.
Sağlık gibi sektörlerde genç personel atanacak.


Portekiz
2015 yılına kadar yapılacak kesintileri içeriyor.
Memur sayısı 30 bin azaltılacak
Emeklilik sisteminde kesintiler yapılacak.
65 olan emeklilik yaşı 66’ya çıkarılacak.
Memurların haftalık 35 olan çalışma saatlerini 40’a yükselecek.


İtalya Emeklilik yaşı yükseltildi, kadınlarda 62, erkeklerde 69.
Emekli maaşları 2013 yılı sonuna kadar donduruldu
Emlak vergisi geri geldi, belediyelerden kesinti yapıldı.
Katma değer vergisi, yüzde 23’e çıkarıldı.
Zorunlu tüketim vergisi gıdada yüzde 4’ten 6’ya yükseltildi.


İspanya
Belediye ödenekleri kesildi.
Katma değer vergisi yüzde 21’e yükselecek.
Noel priminin kaldırılması kararı verildi.
Memurların maaşlarında yüzde 7’lik kesinti olacak.
Banka denetimleri sıkılaştırılacak.

YUNANİSTAN’DA KEMER SIKMA HASTALIKLARI

İntihar oranı yüzde 40 arttı.
Eroin bağımlılığı ve seks işçiliği yükseldi.
HIV vakalarında yüzde 200’den fazla artış yaşandı, hasta sayısı 1500’ü aştı.
Tarihinin ilk sıtma salgınını yaşadı.
Kanser ilaçlarının satışına ara verildi. Kalp krizi oranı son iki yılda yüzde 20 arttı. 


Akdenizli coşku depresyona döndü

Avrupa, 2010 sonrası bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan ve neredeyse tüm güney kanadını yalayan finansal krizin önünü kesmek için, Almanya ’nın Fransa destekli kemer sıkma önlemleri ile orta vadeli bir güven sağlayabileceği düşüncesine kapılmıştı. Özellikle Yunanistan’la başlayan sert kemer sıkma paketleri ile sanıldı ki; hem mali piyasalara ‘bakın toparlıyoruz’ mesajı verilecek hem de bu potaya girmeye aday potansiyel ülkelere ‘işi sıkı tutun, kendi bahçenizi kendiniz temizleyin’ mesajı verilecekti.
Ancak kemer sıkma önlemleri o kadar derin kesti ki; eğitimden sağlığa, belediye hizmetlerinden kültürel yaşama dek toplum yaşamını her alanda etkileyen sıkıntı ve sarsıntılara neden olurken, ekonomik olarak da küçülmeyi getirdi. Ekonomik daralmayı besleyen yönü, toplumsal yaşamdaki sarsıntıları daha da sertleştirdi. Kendini besleyen bir girdaba dönüşen bu süreç, ekonomide de birey yaşamında da şunu getirdi; umutsuzluk ve depresyon.

Radikal, 05.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.