Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 86 Ergenekon sanığı için hesap günü geldi

86 Ergenekon sanığı için hesap günü geldi
 

Veli Küçük, Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk’un aralarında olduğu dev Ergenekon davası yarın Silivri’de başlıyor. Sanıklardan 46’sı tutuklu. Yönetici olduğu gerekçesiyle birçok sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Ergenekon davasının ilk duruşması yarın Silivri’de yapılacak. Yarınki ilk duruşmada sanıkların kimlik tesbitinin yapılması, ardından da davanın 2500 sayfalık iddianamesinin okunmasına başlanması bekleniyor. Yargıtay Başsavcısı’nın “Karar Ergenekon davasıyla ilişkisi yönünden ele alınsın” mütalaası verdiği Danıştay Cinayeti davası için temyiz duruşması 27 kasımda Yargıtay 9. Dairesi’nde. Kararın aynı gün alınması beklenmiyor


Halkı isyana tahrik edip, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya çalıştığı öne sürülen Ergenekon terör örgütüne ilişkin yargılama Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içindeki yüksek güvenlikli adliye salonunda 20 Ekim’de başlayacak. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Fikri Karadağ, İstanbul Üniversite eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu ile Türk-Ortodoks Patrikhanesi basın sözcüsü Sevgi Erenerol’un da arasında bulunduğu 86 sanık soruşturmanın başlamasında 17 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak. 46’sı tutuklu 86 sanık örgütün üst düzey yöneticisi ya da örgüt üyesi olmak, halkı hükümete karşı isyana tahrik etmek, gizli bilgi ve belgeleri ele geçirmek suçlarından bir yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarıyla yargılanacak.

İHBARLA BAŞLADI • Türkiye tarihinin en önemli davaları arasında yer alan Ergenekon davası Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan tutuksuz sanık Ali Yiğit’in babası Şevki Yiğit’in yaptığı ihbar üzerine 12 Haziran 2007’de  Ümraniye Çakmak Mahallesi’ndeki bir gecekonduda 18 adet MKE yapımı, yedi adet NATO standartı  ve iki adet Alman olmak üzere toplam 27 adet el bombası ve bunlara ait fünyelerin ele geçirilmesi ile başladı.

PAŞALARA UZANDI • Soruşturma kapsamında ilk tutuklama 16 Haziran 2007’de oldu. El bombalarının üzerinde parmak izi tespit edilen emekli Astsubay Oktay Yıldırım ile gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. Devamında yapılan operasyonlar kapsamında ise aralarında Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz’in, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan’ın da bulunduğu 46 kişi tutuklandı. İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu, Gazeteci Güler Kömürcü, Sedat Peker, ‘Drej Ali’ olarak bilinen Ali Yasak ile Semih Tufan Gülaltay’ın da arasında bulunduğu 40 kişinin ise tutuksuz yargılanmasına karar verildi.
12 Haziran 2007’de başlayan ve İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından yürütülen soruşturma 14 Temmuz 2008 tarihinde tamamlandı. Cumhuriyet Savcıları Öz, Pekgüzel ve Taşkın tarafından hazırlanan iddianameyi İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 25 Temmuz 2008’de kabul etmesi ile 46’sı tutuklu 86 sanık hakkında dava açıldı.

DANIŞTAY VE CUMHURİYET’E BOMBA • Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın hazırladığı 2455 sayfalık iddianamede  Ergenekon terör örgütü eylemleri ve sanıkların hukuki durumuna ilişkin iddialar anlatıldı. 16 Mayıs 2006’da Avukat Alparslan Aslan tarafında gerçekleştirilen üye Mustafa Yücel Özbilgin’in öldüğü, Daire Başkanı Mustafa Birden’in de arasında bulunduğu dört hakimin yaralandığı Danıştay saldırısı ile Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan el bombaları örgütün eylemleri arasında yer aldı.

YÖNETİCİ KADRO • İddianamede Ergenekon terör örgütünün birçok alanda örgütlenmesini tamamladığı, örgütün yönetici kadrolarının toplumda ve devlet kademelerinde önemli görev ve mevkilerde bulunmuş kişilerden oluştuğu öne sürüldü. Amaçlarına ulaşmak için her türlü kanun dışı yolları kullanmayı prensip edindikleri, gerekli silah, mühimmat ve diğer malzemeleri kolaylıkla temin ettikleri ifade edildi. Ergenekon örgütünün amacına ulaşabilmek için Danıştay Suikastını gerçekleştirdiği gibi birçok suikastı da planladıkları belirtildi. Örgütün bu tür eylemler için sabıkalı ve suça meyilli insanları Kuvayi Milliye Dernekleri’ne üye yaptırdığı, çeşitli rütbeler ve sözde askeri görevler verdiği, basın yayın kuruluşlarını, mafyayı ve terör örgütlerini kontrol altına almaya çalıştığı kaydedildi.

HÜKÜMETİ YIKMAYA TEŞEBBÜS • Ergenekon terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı halkı silahlı isyana tahrik ettiği gibi, cebir şiddet kullanmak sureti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni cebren ortadan kaldırmaya teşebbüste bulunduğu ifade edildi. Amaçlarına ulaşmak için kontrolü altında bulunan medya ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ülkede kaos ve iç çatışma ortamı oluşturmaya çalıştıkları öne sürüldü. Oluşacak gerginlik ortamından faydalanarak, görevde bulunan hükümetleri çalışamaz hale getirip, nihai olarak ordu içerisinde kendilerine destek vereceklerini umdukları askeri şahısların yardımı ile yönetimi değiştirmek amacıyla hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddia edildi.

ÜST DÜZEYLER AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLE YARGILANIYOR • Soruşturma kapsamında tutuklanan Veli Küçük, Doğu Perinçek, Sevgi Erenerol, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Fikri Karadağ ile tutuksuz yargılanacak olan İlhan Selçuk ve Kemal Alemdaroğlu’nun örgütün kurucusu ve üst düzey yöneticisi olduğu belirtildi.
Küçük, Perinçek, Selçuk, Karadağ’ın iki kez, Alemdaroğlu ve Erenerol’un ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. .
Örgütün yöneticisi olduğu, yapılanma içinde alt ve üst düzey elemanlar arasındaki örgütsel irtibatı sağlayan  ‘köprü eleman’ görevini yaptığı öne sürülen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in de ağırlaştırılmış hapsi talep edildi.

• BU SUÇLARDAN YARGILANACAKLAR:
Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek
Silahlı terör örgütüne üye olmak
Silahlı terör örgütüne yardım etmek
Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs etmek
Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik etmek
Patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek
Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek
Silahlı madde bulundurmak, atmak ve bu suçu azmettirmek
Danıştay, Cumhuriyet Gazetesi saldırılarını azmettirmek
Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri elde etmek ve kaydetmek
Askeri, itaatsizliğe teşvik etmek

VELİ KÜÇÜK (Emekli Tuğgeneral)“Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Veli Küçük’ün, Ergenekon terör örgütünün gizli üst yapılanması ile gizli sivil yapılanması olan Lobi bölümü arasında köprü elemanı vazifesini Muzaffer Tekin ile birlikte yürüttükleri ifade ediliyor.

İLHAN SELÇUK (Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi/ Yazarı) • “Üst düzey örgüt yöneticisi”: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı olan şüpheli İlhan Selçuk’un Ergenekon örgütü içindeki konumu itibariyle örgütün üst düzey yönetiminde, özellikle örgütün fikir ve düşünce yapısını oluşturan beyin kadrosunda yeraldığı kanaatine varıldığı belirtildi.

MUZAFFER TEKİN (Emekli Yüzbaşı) • “Terör örgütü yöneticisi olmak”: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Zafer kod isimli Tekin, Ergenekon terör örgütü yapılanması içinde alt düzey ve üst düzey elemanlar arasındaki örgütsel irtibatı sağlayan  ‘köprü eleman’ göreviniVeli Küçük’ün birlikte yürüttükleri ifade ediliyor.

DOĞU PERİNÇEK (İşçi Partisi Genel Başkanı) • “Örgütün sivil kanadının yöneticisi”: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Doğu Perinçek’in Ergenekon yapılanması içinde bulunan ve sivil unsurlardan oluşan Teori Tasarım ve Planlama Dairesi Başkanlığı (sivil) bünyesinde görevli olduğu öne sürüldü.

DANIŞTAY DA EKLENECEK Mİ • Yargıtay, yarın başlayacak Ergenekon ana davasında kilit öneme sahip olan Danıştay’a saldırı ve Cumnhuriyet’e bomba davasına gün kesti. Yargıtay Başsavcılığı’nın Ergenekon ilişkisi yok sayılarak ‘türban eylemleri’ kabulüyle verilen mahkeme kararının bozulmasını istediği davanın temyiz duruşması 27 kasımda Yargıtay 9. Dairesi’nde yapılacak. Daire de başsavcı gibi düşünür kararı bozarsa dava sil baştan görülecek ve sonraki aşamada Ankara ve İstanbul’daki davaların birleşmesi gündeme gelebilecek.

ERGENEKON’SUZ TÜRBAN KARARI • Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi gerek Cumnhuriyet’e bomba eylemlerini gerek Danıştay’a baskın davasını türban amaçlı eylemler olarak nitelemiş, Ergenekon davası ile bir ilişki tespiti yapmamıştı.

ÖNCE SAVCI ÖZ • Ergenekon soruşturmasını sürdüren İstanbul savcısı Zekeriya Öz, Danıştay’a baskın ve Cumnhuriyet’e bomba eylemlerini türban eksenli değil örgüt eylemi olarak göstermiş, iddianamesinde buna  yer ayırmıştı.

ARDINDAN YALÇINKAYA • Bunun ardından Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesi hazırlanmıştı. Olayları önceki aşamada türban eylemleri olarak değerlendiren Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’ya bağlı savcılar, mahkeme kararının bozulmasını istemişti.

ERGENEKON İÇİN BOZUN • Başsavcılık bozma kararında her iki dosya arasında fiili ve hukuki bağlantı olduğunu bildirmiş, bu nedenle Ergenekon soruşturma dosyasının getirtilip incelenmesinden sonra yeni bir karar verilmesini, istemişti. Ve Yargıtay gün kesti.
Başsavcının tebliğnamesini de içeren dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesince hızla incelemeye alındı ve  temyiz duruşmasının tarihi 27 kasım olarak belirlendi.

ÖNCE DİNLEME SONRA KARAR • 9.Ceza dairesi belirtilen tarihte sanık avukatları ile davaya müdahil olan Danıştay ve Cumnhuriyet Gazetesi’nin avukatlarını dinledikten sonra belirleyeceği başka tarihte kararını açıklayacak.

BOZMA-BİRLEŞTİRME • 9. Ceza Dairesi başsavcı gibi düşünür, Ergenekon’daki belgelerin incelenmesi gerektiği görüşüyle bozma kararı verirse, dava yeniden ele alınacak. Bu kez mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uyarsa  yarın başlayacak olan Ergenekon dosyasındaki ilgili bölümlerin tümünü İstanbul’dan getirtip yargılamayı buna göre sürdürecek. O aşamada bu davayla Ergenekon davasının berlişterilmesi de mahkemelerin talepleri üzerine gündeme gelebilecek.

DİRENİRSE • Mahkeme yargıtay’ın muhtemel bozma kararına uymaz derinirse dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek. Kurul’un verdiği karar bağlayıcı olacak.

YA DAİRE ONARSA • Ancak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Başsavcılığın tebliğnamesine uyma zorunluluğu yok. Ve böyle olur da Daire’nin, yerel mahkeme gibi Ergenekon es geçilerek verilen ilk kararı onaylaması halinde ise sanıklar yönünden dosya kapanmış olacak, yalnız yine de Ergenekon sanıkları bu suçu azmettirmekten yargılanmaya devam edilebilecek.

HRW’DEN ‘ERGENEKON’ UYARISI • İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 20 Ekim’de başlayacak Ergenekon davasının Türkiye adına “güvenlik güçlerince uygulanan şiddetle mücadele için tarihi fırsat” olduğu  değerlendirmesi yaptı.
HRW Avrupa ve Orta Asya direktör yardımcısı Benjamin Ward yaptığı açıklamada, ”Bunun ancak delillerin ucu nereye ve kime uzanırsa uzansın soruşturmanın sürdürülmesiyle mümkündür” dedi.
Ward yazılı açıklamasında şu tespitlerde bulundu: “Ağır insan hakları ihlâllerine karıştığı iddia edilen ordu, hükümet ve devlet kurumları mensuplarını yargı önüne çıkarma konusunda Türkiye’nin karnesi oldukça zayıf.  Savcılık ve adli yetkililer devlet görevlileri ve güvenlik güçleri mensuplarınca işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili hâlâ etkin bir mücadele yürütemiyor. Güvenlik güçlerine karşı genellikle müsamahâlı davranılıyor. Geçmişte ordu ve istihbarat birimlerini araştırmak ya da bu birimlerin suç işlediği iddia edilen mensuplarının teşhis edilmesi ve kovuşturulmasına yol açacak delilleri ortaya çıkarmak konusunda yeterli irade ya da bağımsızlık gösterilemedi.”
 

Taraf, 19.10.08


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.