Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kaç işçimiz, kaç sendikamız var?

Kaç işçimiz, kaç sendikamız var?

Derlenen bilgilere göre kayıt içi 10.8 milyon işçimiz var... Sendika kurmak ve sendikalara üye olmak her işçinin hakkı. Sendika üyeliği zorunlu değil, gönüllü üyelik.
Toplam 10.8 milyon işçinin yüzde 9.21’ini teşkil eden 1.0 milyon işçi sendikalı. Basit anlatımıyla 10 işçinin sadece 1’i bir sendikaya üye olmuş durumda.
Şimdilerde değişik işkollarında toplam 92 sendika var. Bir sendikanın bir işyerinde toplu sözleşmeyetkisinin olabilmesi için öncelikle işkolundaki tüm işçilerin en az yüzde 3’ünün, işyerindeki işçilerin ise en az yarısının bu sendikaya üye olması gerekiyor. İşkolu barajı aşamalı şekilde uygulanıyor. Şu anda yüzde 1 işkolu barajını aşan sendika sayısı 49.
Her işyerinde sadece bir sendika toplu sözleşme yapma yetkisine ve gücüne sahip olabiliyor.

Metalde sendikalaşma önde
Üye sayısı en büyük sendikalar 151 bin üye ile Türk Metal, 54 bin üye ile Teksif, 51 bin üye ile Hizmet-İş, 50 bin üye ile Tez Koop- İş, 45 bin üye ile Tes-İş, 41 bin üye ile Belediye-İş sendikaları.
Sendikalar 3 büyük konfederasyon şemsiyesi altında toplanmış durumda. KonfederasyonlardanTürk-İş’e üye sendikalar, toplam sendikalı işçilerin yüzde 71’inin, Hak-İş’e üye sendikalar toplam sendikalı işçilerin yüzde 16’sının, Disk’e üye işçiler toplam sendikalı üyelerin yüzde 10’unun temsilcisi durumunda olan sendikalar.

1 Mayıs 127 yıldır bayram
Bugün birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de “İşçi Bayramı” kutlanacak.
1 Mayıs’ların işçi bayramı olması 1886 yılında ABD’deki bir işçi hareketine dayanıyor.
1 Mayıs 1886 tarihinde Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları isteği ile işçilere iş bıraktırdı. Bu eylem 4 Mayıs’ta kanlı çatışmalarla sona erdi. Fakat işçi sendikalarının bu eylemi sayesinde önce ABD’de daha sonra birçok ülkede işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları kabul gördü.
İşte bunun üzerine 1 Mayıs’lar işçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günü olarak ilan edildi.
İstanbul’da 1912 yılında ilk defa olarak 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlandı. 1923 yılında 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra değişik dönemlerde 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. 1 Mayıs’ın adı Bahar Bayramı’na dönüştürüldü.
Bütün dünyada ve Türkiye’de küresel sermaye hareketlerindeki yeni oluşumlar sonucu sendikaların göreceli olarak güçlerini kaybetmelerine rağmen, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs’lar işçi bayramı olarak kutlanmaya devam ediyor.
İşçilerimizin bayramını kutlarım.

Güngör Uras

Milliyet, 01.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.