Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Afrika topraklarına ilgi artıyor

Afrika topraklarına ilgi artıyor
Dünya genelinden yatırımcılar Afrika'daki tarım sektörünü keşfetmiş durumda. Peki, Afrika’da tarım daha modern hale getirilebilir mi?

Kısa adı UNIDO olan Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’ndan Mpoko Bokanga, Afrika'da tarıma yatırım yapan şirketlerin daha iyi mahsul ve kazanç sağlayabilmeleri için mutlaka bölgedeki çiftçilerin de desteklenmesi gerektiğini savunuyor.

Bokanga, "Bunun için teknoloji kullanılabilir, iş mekanik hale getirilebilir. Bu, gençlerin tarlalarda çalışmalarını daha cazip hale getirir. Tabii ki verimliliği yükseltir. Tam bir kazan-kazan durumu olur" diyor.

Bokanga sadece modern teknolojinin Afrika tarımının iyileştirilmesine yetmeyeceği görüşünde. BM Sınai Kalkınma Teşkilatı bu nedenle üretim sürecinin tamamını göz önünde bulunduruyor. Yani tarlalara ürünün ekilmesi, toplanması, işlenmesi ve tarım ürünlerinin pazarlanması.

Alman Amatheon firmasının yöneticisi işadamı Carl Heinrich Bruhn, yatırımcılarına yüksek gelir sunabilmek için Afrika'da verimli çiftlikler kurmak istiyor. Bruhn ilk projesi için Zambiya'da 99 yıllığına 30 bin hektar arazi kiraladı. Firması, bölgede üretim yapan çiftçilerle birlikte bir konsept geliştirdi. Bu proje sayesinde bugüne dek gübre, tohum ya da bitki koruma malzemelerinden yoksun olan çiftçiler artık bunları temin edebilecek.

İşadamı Carl Heinrich Bruhn, yürüttükleri faaliyetleri şöyle anlatıyor: "Çiftçilerle merkezi bir çiftlik kurarak gübre, tohum gibi malzemeleri onlara temin etmek ve bu sayede daha küçük çiftliklerin üretime başlayabilmelerini mümkün kılmak istiyoruz. Sonra ikinci adım gelecek. Daha önce kendi ürünlerini pazara ulaştırma olanağına sahip olmayanlar için bu adım. Pazara girme şansına sahip olarak, üretilen ürünleri satabilme şansı doğacak. Bu ürünleri başkente getirerek, burada satabilmeyi istiyoruz."

İlgiye karşı şüphe

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Afrika topraklarına ilginin giderek artmasına biraz şüpheyle yaklaşıyor. Vakfın Almanya şubesinde tarımdan sorumlu uzman olarak görev yapan Birgit Wilhelm, Afrika'da gıda maddelerinin üretiminin artırılmasının zaruri olduğunu hatırlatarak, dünya genelinde kullanılmayan tarım arazilerinin yüzde 60'ının Afrika'da olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Wilhelm, Afrika'da zeminin özellikle besleyici maddeler açısından dünyanın geri kalanındaki diğer kullanılmayan tarım arazilerinden daha yoksul olduğunu da belirtiyor.

Yatırımcıların bunun farkında olduğunu vurgulayan Wilhelm, "Toprağın zayıf olduğu söylenip gübrelenmesi isteniyor, ancak ekoloji, özel koşullar dikkate alınmıyor. Bu gübreleme işlemi çok masraflı. Tüm bunların anlamı, uzun vadeli yatırımın gerekli olduğu. Tarım arazilerine yatırım yapılacaksa, işte o zaman bu en az 10 yıl sürecek uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülmeli" şeklinde konuşuyor.

Wilhelm özellikle biyolojik yakıtta kullanılan bitkiler söz konusu olduğunda yatırımcıların hızlı kar sağlama beklentisi içinde olmaması gerektiğini, aksi takdirde arazilerin tahrip olacağını ve sürekli yeni tarım alanlarına ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Alman uzman, bu kısır döngünün uzun vadede zeminin üretkenliğini de kötüleştireceğini, biyolojik çeşitliliğe büyük zarar vereceğini vurguluyor.

dw.de, 28.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.