Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon davası İlerleme Raporu’nda

Ergenekon davası İlerleme Raporu’nda
 

Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki ay yayınlayacağı 2008 İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye oynadığı uluslararası rol ve Ermenistan açılımı nedeniyle övgü yer alacak. Ergenekon davasına da vurgu yapılan raporda ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’ye eleştiri var.

STRASBOURG - Avrupa Komisyonu’nun 5 Kasım’da Türkiye’yle ilgili açıklayacağı 2008 İlerleme Raporu’nun çerçevesi belli oldu. Raporda Türkiye’ye ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler konularında eleştiri, dış politika açılımları ve üstlendiği arabuluculuk rolü konularında övgü getirilmesi bekleniyor. Raporda Ergenekon davasına da vurgu yapılacak.

Avrupa Komisyonu’nun 2008 İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk görevini üstlenmiş olması ve Suriye’nin Avrupa Birliği’yle yakınlaşma sürecinde baş rol oynaması dikkate değer bir gelişme olarak nitelendirilecek.

Türkiye’nin Kafkaslarda istikrarı sağlamak için sarf etmiş olduğu çabanın da altı çizilecek. Avrupa Komisyonu Türkiye’nin Ermenistan’a yönelik açılımının da memnuniyet verici olduğunu vurgulayacak.

Kıbrıs sorunun çözümü için ciddi bir fırsatın yakalandığına işaret edilen raporda, çözüm konusunda Türkiye’ye kararlılığını sürdürme çağrısı yapılacak.

İlerleme Raporu’nda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılması istemiyle açılan davada konusunda Anayasa Mahkemesi kararından duyulan memnuniyet ifade edilecek.

ERGENEKON VURGUSU
Ergenekon davasıyla ilgili olarak anayasal düzeni yıkmaya yönelik örgütlenmelere karşı yasal süreçlerle mücadele etmenin Avrupa Birliği ruhuna aykırı olmadığı belirtilecek. Ancak sanıkların haklarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle bağdaşan bir şekilde uygulanması gerektiği hatırlatılacak.

Avrupa Birliği uyum yasaları konusunda 2007 ve 2008’de herhangi bir gelişme kaydedilmemiş olmasına karşın Avrupa Komisyonu’nun 301. maddede yapılan değişiklikler ve Vakıflar Yasası’na vurgu yapması bekleniyor.

1 MAYIS GÖSTERİLERİNDE POLİSE ELEŞTİRİ
İlerleme Raporu’nda olumsuz olarak yansıyacak konular arasında polisin 1 Mayıs gösterilerinde orantısız güç kullanması ve failler hakkında tatmin edici ceza uygulanmaması yer alacak.

Örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler açısından bazı ilerlemeler kaydedildiği ancak daha kapsamlı adımlar atılmasının önemine vurgu yapılacak.

Yargı reformunun da mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizilecek ve devletin vermiş olduğu teşviklerin denetim altına alınarak bağımsız bir ajans tarafından yönetilmesinin önemine değinilecek.

Basın kuruluşlarının el değiştirmesi, sermaye yapıları ve basın ile hükümet arasındaki çekişmeler de ilerleme raporunde yer bulucak.

Türkiye’nin hazırlamış olduğu Ulusal Program’ın katılım ortaklığı belgesiyle tam olarak örtüşmediği de belirtilecek.

 

ntvmsnbc.com, 10.10.08


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.