Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İstikrar programının sonuçları alındı, sıra büyümenin teşvikinde

İstikrar programının sonuçları alındı, sıra büyümenin teşvikinde

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin istikrar programından ziyade büyümeyi teşvik eden yeni bir büyüme programına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

2001 krizinden sonra ortaya konulan istikrar programının sonuçlarının alındığını ve artık programın adının değişmesi gerektiğini belirten Yılmaz, ekonominin daha yüksek bir büyüme oranı sağlamasının mümkün olabileceğini kaydetti. “Çünkü kredi talebi yüksek, faizler düşük, bankaların kredi taleplerini fonlama kabiliyetleri var. ‘Enflasyon biraz yükselsin, önemli değil; finansal istikrar da kendi başının çaresine baksın’ denilir ve tercih büyüme yönünde kullanılırsa yüksek büyüme sağlanır ancak bu tercihleri yapanlar ortaya çıkması muhtemel sonuçları da kamuoyuna açık ve net olarak açıklamalıdır.” diyen Yılmaz, bunun doğru-yanlış işi değil, tercih olduğunu ve sorumluluk gerektirdiğini dile getirdi.

    Türkiye ekonomisinin 2010’da yüzde 9’un üzerinde, 2011’de yüzde 8,8 büyüdüğünü hatırlatan Yılmaz, bu büyümelerin arkasında sermaye girişleri, düşük faiz oranları ve kredi genişlemesinin olduğunu belirtti. Büyümenin dinamiklerine bakıldığında, büyümede iç talebin de önemli yeri olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “2012 büyümesinde önemli bir düşüş ortaya çıktı ve yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. 2011’de 2012 ile ilgili tahmin yapılırken, uluslararası kuruluşlar Orta Vadeli Program’daki yüzde 4’lük büyümenin sağlanamayacağını söylüyordu. ‘2013’te büyüme ne olur?’ sorusuna cevap, göstergeler bir toparlanmaya işaret ediyor ama bunun ne kadar devam edeceği konusunda emin değiliz. Önümüzdeki dönemde ekonomik aktivite canlanma ihtimali yüksek diye düşünüyorum. Hedef tutturulabilir.”

    Japonya Merkez Bankası’nın gelecek 2 yılda büyük oranlarda para basmayı öngördüğünü ifade eden Durmuş Yılmaz, “Para tabanını genişletmeyi düşünüyor. Bu, dünya otoriteleri ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Eğer bu başarılı olursa, gerçekten Japon Merkez Bankası başkanına ‘Superman’ denilebilir.” dedi.

Zaman, 26.04.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.