Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Reel kesimin güveni azaldı

Reel kesimin güveni azaldı
 
Reel Kesim Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak 112 seviyesinde gerçekleşti.

 Reel kesimin güveni geçen yılın aynı ayına göre ise 4 puan azaldı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3.7 puan azalarak 105 seviyesine geriledi. Merkez Bankası, Nisan ayına ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi ve İktisadi Yönelim Anketi verilerini açıkladı. 2013 yılı Nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 531 işyerine anket formu gönderen Merkez Bankası, 2 bin 52 katılımcıdan yanıt aldı. Yanıtlama oranı yüzde 81.1 oldu. İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı bir önceki aya göre yükselerek 16.7, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı da yükselerek yüzde 8.9 olurken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 74.4’e düştü.

GELECEK ÜÇ AYDA SATIŞ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BEKLENTİLERİ DE ZAYIFLADI

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, iç piyasa sipariş miktarı ile ihracat sipariş miktarındaki artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, toplam istihdamdaki artış seyrinin ise güçlenerek devam ettiği görüldü. Gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentilerin de sürdüğü gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç aydaki artış seyrinin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin zayıflayarak sürdüğü görüldü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentileri de zayıflayarak devam etti. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0.1 puan azalarak yüzde 6.6 oldu.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 45.5’i üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 21.7’si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu da sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, işgücü yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler izledi.

AB İÇİNDEKİ YURTDIŞI PİYASALARDA REKABET GÜCÜNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ARTIŞTA

Ankete göre, son üç ayda Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalarda rekabet gücüne ilişkin bir önceki aydaki azalış yönlü değerlendirmelerin yerini artış yönlü değerlendirmelere bıraktığı, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalar ile yurt içi piyasalarda rekabet gücündeki artış yönlü değerlendirmelerin ise güçlenerek sürdüğü gözlendi.

REEL KESİMİN GÜVENİ 0.1 PUAN AZALDI

2013 yılı Nisan ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak 112 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi’ni (MBRKGE) oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut toplam sipariş ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

Buna göre son üç aydaki toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 3.8 puan artışla 105.2 düzeyine yükselirken, sabit sermaye yatırım harcaması 3.2 puan artışla 114.2 düzeyinde gerçekleşti. Mevcut toplam sipariş miktarı 0.4 puan artışla 89.8’e yükselirken, mevcut mamul mal stok miktarı bir önceki aya 1.5 puan azalarak 94.9 oldu. Gelecek üç aydaki üretim hacmi Nisan’da bir önceki aya göre 3.3 puan azalışla 135.9’a indi. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı 4.8 puan azalışla 130.1’e inerken, gelecek üç aydaki toplam istihdam 1.6 puan artışla 118.3’e yükseldi. Genel gidişat ise söz konusu dönemde 0.2 puan artışla yüzde 107.8 oldu.

MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ AZALDI

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3.7 puan azalarak 105 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Nisan’da mevcut toplam sipariş miktarında 105, mevcut mamul mal stok miktarında 94.9, gelecek 3 aydaki üretim hacminde 115.8, gelecek 3 aydaki toplam istihdamda 110.5, son 3 aydaki toplam sipariş miktarında 101.4, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı 115.5, sabit sermaye yatırım harcaması 110.8 ve genel gidişat ise 101 olarak gerçekleşti.

Milliyet, 25.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.