Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ağır abiler sahaya iniyor

Ağır abiler sahaya iniyor
İSO, İTO ve BTSO’da halen meclis başkanı olan üç isim Erdal Bahçıvan, İbrahim Çağlar ve İlhan Parseker, aynı kurumların yönetim kurulu başkanlığı için aday oldu. Türkiye’nin bu üç büyük odasından İSO ve BTSO’da seçim çekişmeli geçecek. İTO’da ise Çağlar’ın işi kolay görünüyor.

TÜRKİYE’nin en büyük ticaret ve sanayi odaları konumundaki İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’da (BTSO) halen meclis başkanı olan isimler, yönetim kurulu başkanlığı için adaylıklarını açıkladı. İTO’da İbrahim Çağlar, İSO’da Erdal Bahçıvan ve BTSO’da da İlhan Parseker Mayıs ayı içinde yapılacak seçimlerde yönetim kurulu başkanı olmak için yarışacak.

İSO’DA YARIŞ ‘SERT’ OLACAK

Türkiye’nin en büyük sanayi odası konumundaki İSO’da, halen yönetim kurulu başkanı olan Tanıl Küçük son seçimlerde ‘son kez başkan olacağını’ açıklamıştı ve önümüzdeki seçimler öncesinde de aday olmama niyetini birkaç kez beyan etmişti. Ancak seçimler yaklaşınca ortaya çıkan ‘NACE gerilimi’nin ardından bir dönem daha aday olabileceğinin sinyallerini verdi. Küçük’ün karşısına çıkabilecek en güçlü aday olarak görülen ve halen İSO Meclis Başkanı olan Erdal Bahçıvan dün, “İSO’ya karşı olan sorumluluğum dolayısıyla Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday olduğumu ilan ediyorum” dedi.

Bahçıvan, hedefini de “Sanayi Odamızın geleneksel ilkeleri çerçevesinde ‘doğruya doğru, yanlışa yanlış’ demek, ‘uzlaşmacı bir bakış açısıyla’ Türkiye’nin tarafında yer alarak, aydınlık geleceği kurmak konusunda katkı sağlamaya çalışmak en önemli hedefimiz olacak” diye açıkladı. Bu açıklama aslında Tanıl Küçük’ün İSO Başkanı olarak uzun süredir ‘hükümet ile arasında var olduğunu söylenen soğukluğa’ dolaylı vurgu da yapıyor. İSO’daki seçimin Bahçıvan ve Küçük arasında ‘denk’ bir yarış halinde geçmesi bekleniyor. Çünkü, Bahçıvan’ın, bu seçimde iki büyük avantajı var: Biri, Küçük’e ‘siyasi’ açıdan muhalif olanların tamamının desteğini alabilecek bir isim olması, diğeri ise İSO geleneklerinden gelen bir isim olarak İSO’nun ‘ak saçlıları’ tarafından da makul ve güvenilir kabul edilmesi.

İTO’DA SÜRPRİZ YOK GİBİ

350 bine yakın üyesiyle dünyanın en büyük ticaret odalarından biri olan İTO’da ise bu dönem daha sakin ve sonu büyük ölçüde tahmin edilebilir bir seçim süreci yaşanıyor. 2005 yılındaki seçimde ‘yol arkadaşı’ olarak Mehmet Yıldırım’ı deviren Murat Yalçıntaş ve İbrahim Çağlar ikilisinden Yalçıntaş, tekrar İTO Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olmayacağını net bir şekilde açıklamıştı ve yakın zamana kadar da bu kararından döneceğine dair bir eğilim göstermedi. Bu durumda onun koltuğuna oturmak isteyen ve halen İTO Meclis Başkanı olan İbrahim Çağlar’ın işi kolay görünüyor. Yalçıntaş ve Çağlar geçen seçimde ciddi bir kapışma yaşamışlardı ancak bu seçimde uzlaşmış görünüyorlar. Zaten ikisi de gücünü aynı işadamı örgütlerinden alıyor.

BTSO’DA DENGELİ YARIŞ

BTSO’da ise 18 yıldır Yönetim Kurulu Başkanı olan Celal Sönmez, tekrar aday olmuyor ancak kimseyi de desteklemiyor. Babasının da 24 yıl BTSO Başkanlığı yaptığını hatırlatan Celal Sönmez, “Meclise de girmeyeceğim. Belki çocuklarım girer ama onlar da yönetim kuruluna girmezler. Çünkü daha gençler ve tecrübe kazanmaları lazım” dedi. Sönmez, başkanlık için adaylık açıklayan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay’ın ikisinin de yetkin ve iyi isimler olduğunu, kendisinin bu seçimde taraf tutmadığını söyledi. Bursa’da Parseker’in, Burkay’a karşı kozu “İbrahim’i MÜSİAD destekliyor” şeklinde özetleniyor. Ancak bu kozun ters tepme ihtimali de yüksek. İbrahim Burkay ise Bursa’daki 48 adet ‘SİAD’ın kendisini desteklediğini seçimin siyasetle alakalı bir konu olmadığını söylüyor.

50 milyar dolara çıkarız

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine paralel olarak çalışacaklarını söylüyor ve “2023’te yılda 50 milyar dolarlık ihracat yapabilen, 5 milyon turist ağırlayan ve kişi başına milli geliri 32 bin dolara ulaşmış bir Bursa hayal ediyoruz” diyor. Parseker, İstanbul ve Ankara’da, BTSO için ‘kent ofisleri’ açacağını söylüyor ve çok sayıda yabancı şirketin faaliyet gösterdiği bir il olarak ‘uluslararası tahkim merkezi’ projesi de geliştirdiklerini belirtiyor.

Bursa’yı 2023’e hazırlarız

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma sanayiinde dünya çapında bir merkez yapmak istiyoruz. Turizmde de ilk 100 destinasyon arasına sokmak için projelerimizi hazırladık” diyor. Burkay, Türkiye’nin gücünün arttığını Bursa’nın da buna göre hazırlık yapması gerektiğini vurguluyor.

İstanbul’da seçim günü trafik krizi

İTO’da seçim 22 Mayıs Çarşamba günü, Türk Telekom Arena’da yapılacak. Çünkü 350 üyeli Oda’nın daha önce Yeşilköy’deki fuar alanında yapılan seçimleri ‘takvim’ nedeniyle önemli fuarlarla çakıştı. Seçim günü Türk Telekom Arena’ya gidiş ve gelişlerde trafiğin çok yoğun olması bekleniyor. İSO’da ise seçim tarihi ve yeri büyük ihtimalle bu haftaki meclis toplantısında açıklanacak. Daha önce olduğu gibi İTO ile aynı gün seçim kararı alınabilir. Bu durumda trafik sıkışıklığının ciddi boyutlara ulaşmasında korkuluyor.

Hürriyet, 21.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.