Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > G-20’lerin önceliği borçlar değil istihdam ve büyüme

G-20’lerin önceliği borçlar değil istihdam ve büyüme

G-20 ülkelerinin finans liderleri, ulusal borç seviyelerinin düşürülmesi için sert hedefler koyulmasına ihtiyaç olmadığı yönünde mutabakata vardı.

Zaman, 21.04.2013

ABD’nin başkenti Washington’daki IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamında G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı yapıldı. Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın temsil ettiği toplantıda, G-20 ülkelerinin finans liderleri, ulusal borç seviyelerinin düşürülmesi için sert hedefler konulmasına ihtiyaç olmadığı yönünde mutabakata vardı.

G-20 Dönem Başkanı Rusya Ekonomi Bakanı Anton Siluanov, düzenlenen basın toplantısında, G-20 ülkeleri olarak, genel borç azaltımını spesifik figürlerden daha önemli bulduklarını belirterek, “Bunun, ulusal ekonomilerin spesifik durumlarına bağlı olarak düzenlenebilir yumuşak parametreler, bir tür stratejik hedef ve amaçlar olduğuna karar kıldık.” dedi.

Toplantının sonuç bildirisinde de dünya genelindeki ekonomik politika yapıcıların global talebi canlandırmak için daha fazla adımlar atması gerektiği belirtildi. Sonuç bildirisinde küresel ekonominin ana risklerden kaçınmayı başardığı ve mali piyasalardaki durumun gelişmeye devam ettiği kaydedildi. Buna rağmen küresel büyümenin çok zayıf kalmaya devam ettiği ve işsizlik oranlarının birçok ülkede yüksek seviyelerde kaldığı belirtilen bildiride, toparlanmanın her ülkede aynı düzeyde görülmediği ve farklı hızlarda geliştiğine dikkat çekildi.

Bildiride şunlar kaydedildi: “Yine de küresel ekonomide devam eden zayıflıkları ele almaya yönelik taahhütlerimizi yerine getirmek için daha fazlasının yapılmasına ihtiyaç var. Ana politika öncelikleri genel oranda aynı. Euro Bölgesi’nde, bankacılık birliğine yönelik acil adımlar da dahil ekonomik ve mali birliğin temelleri genişletilmeli ve bankaların bilançosunun güçlendirilmesine devam edilmeli. Bütçe açığının azaltılmasında önemli derecede başarı sağlanmasına rağmen ABD’nin, dengeli orta vadeli mali konsolidasyon planına doğru daha fazla ilerlemesi gerekli. Japonya kredibilitesi olan orta vadeli mali planı tanımlamalı. Geniş üretim fazlasına sahip ekonomiler, büyümenin ekonomik kaynaklarını artırmak için daha fazla adım atmayı düşünmeli. Büyüme potansiyelini artırmak ve istihdam yaratmak için hırslı yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz.”


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.