Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Faiz, tarihi dipte

Faiz, tarihi dipte
Hızlanan sermaye girişlerine ve kredilerdeki artışa dikkat çeken Merkez Bankası, faizi beklentilerin üstünde düşürdü. Bono faizi tarihinin en düşük seviyesine indi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün gerçekleştirdiği toplantıda politika faizi ile koridorun alt ve üst bandında 50 baz puan indirime giderken, döviz rezervlerini yükseltici etkisi olan rezerv opsiyon katsayılarını arttırdı. Dün alınan kararların sonrasında gösterge faiz, Başbakan Erdoğan’ın Borsa İstanbul’un açılışında, Merkez Bankası Başkanı’na dönerek, “Yüzde 6 faiz çok yüksek, düşmesi lazım” şeklindeki açıklamasını doğrularcasına tarihinin en düşük seviyesine indi.
PPK tarafından yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,5’ten 5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 4,5’ten 4’e, borç verme faiz oranının ise 7,5’ten 7’ye indirildiği belirtildi. Merkez Bankası’nın politika faizinde beklentilerin üstünde gerçekleştirdiği indirim sonrasında, bono piyasasında gösterge tahvilin faizi yüzde 5,49 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın daha önce yaptığı açıklamalar doğrultusunda piyasalar politika faizinde 25 baz puan indirim bekliyordu. Kurul, bankaların TL zorunlu karşılıklarının döviz olarak tutulmasına ilişkin rezerv opsiyon katsayısını arttırarak döviz rezervlerini 1.4 milyar dolar arttırmayı planlıyor.

TL’NİN ÇEKİCİLİĞİ AZALTILACAK

ING Bank tarafından yayımlanan Ekonomi Notu’nda martta küresel belirsizlikten dolayı yavaşlayan sermaye hareketlerine vurgu yapan Merkez Bankası’nın, S&P’nin not arttırımı, Moody’s’in Türkiye’yle ilgili olumlu değerlendirmeleri ve Japonya Merkez Bankası’nın güçlü bir parasal genişlemeye gitme kararının ardından yeniden güçlenme işaretleri veren sermaye hareketlerine karşı TL’nin çekiciliğini azaltacak adımlara yöneldiği belirtildi.

İÇ TALEP TOPARLANIYOR

PPK tarafından yapılan açıklamada, yurtiçi talebin sağlıklı bir toparlanma sergilediği, buna karşılık ihracatın zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşladığı belirtildi. Cari açıkta bir miktar yükseliş gözlemlendiği fakat emtia fiyatlarındaki düşüşün cari açıktaki artışı sınırlayacağı kaydedildi. Sermaye girişlerinin hızlanma eğilimi gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, kredi artış oranlarının da referans değerin üzerinde olduğuna vurgu yapıldı.

TL’YE SERT TEPKİ VERİLDİ

Merkez Bankası’nın TL’deki değerlenme baskısına faiz kanalından sert bir tepki verdiğine işaret eden Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, “Koridorda gerçekleşen 50 baz puanlık indirimi üst koridor açısından ticari kredilerdeki artış eğilimini destekleyici bulurken, alt koridordaki indirimin şu an likidite koşullarındaki sıkılıkla faizlerin bu seviyenin üzerinde kalacak olması nedeniyle bir etkisi olmayacağını düşünüyoruz. Rezerv opsiyon katsayılarındaki artış ise önceki artışlarda olduğu gibi sermaye girişlerinin sterilizasyonu anlamını taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Dün alınan kararlar

Politika, borçlanma ve borç verme faizi 50 baz puan indirildi.
Döviz rezervini arttırmak için rezerv opsiyon katsayısı
0.2 puan yükseltildi.
Haftalık fonlama tutarı, 0.2 milyar TL ile 6.5 milyar lira arasında belirlendi.

Faiz oranları

Politika faizi % 5
Borç verme faizi % 7
Borç alma faizi % 4
Gösterge tahvil % 4,49

Radikal, 17.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.