Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İhracat can simitleri oldu

İhracat can simitleri oldu
AB'deki ekonomik kriz yüzünden iflasın eşiğine gelen borçlu ülkelerin şirketleri kurtuluşu dış pazarlarda arıyor. Hannover Sanayi Fuarı krizdeki şirketlere müşteri kazandırıyor.

Selanik’teki Agakos dökümhanesi ekonomik kriz yüzünden iki darbe birden yedi. Şirketin dış satış müdürü Nikolaos Angelidis, masraflar artarken satış gelirlerinin düştüğünü ve yüzde 50'lik ciro kaybına uğradıklarını söylüyor.

Agakos’un sattığı bronz döküm parçaları makine ve tesis imalatında kullanılıyor. Yunanistan’da ağır sanayi olmadığından, şirket ürettiği parçaların yarısını ihraç ediyor. Angelidis, yabancı iş ortaklarının, kriz ülkesi Yunanistan ile iş yapmaktan çekindiğini ve günü kurtarmaya baktıklarını belirtiyor.

Tek çare, dış pazarlara açılmak

Vioral adlı Yunan alüminyum fabrikasının satış ve mali işler müdürü Matthias Hackerschmidt, elektronik ve otomotiv branşlarındaki müşterilerinin, Yunanistan’dan parça tedarik edemedikleri takdirde üretimi durdurmak zorunda kalmaktan çekindiklerini söylüyor. Hackerschmidt, “Bize güvenmeleri ve bizimle çalışmaları için çok dil döktük. Bütün hesaplarımızı onlara açtık. Bu sayede yeniden piyasanın güvenini kazandık” diyor.

45 kişinin çalıştığı bu aile şirketinin satış hasılatı yüzde 15 oranında düşmüş. Vioral’ın yalnızca ihracata çalışması, dökümhaneyi kriz sırasında batmaktan kurtarmış.

Kriz iç piyasaya bağımlı olan şirketleri ise fena vurmuş. Metal yüzeylerini işleyen makineleriyle para kazanan Alju adlı İspanyol şirketinin dış satış müdürü Jose Moya, krizden önce hemen, hemen hiç ihracat yapmadıklarını anlatıyor. Moya, en iyi dönemlerinde 42 personelle altı ila sekiz milyon euro ciro yaptıklarını, şimdi satış hasılatının 3,5 milyona düştüğünü, satışların yarı yarıya azaldığını, bu yüzden de yeni pazarlar ve yeni müşteriler bulabilmek için fuar, fuar gezdiklerini anlatıyor.

Kriz ekonomik morali de bozdu

Alju, krizden önce yüzde üç olan ihracat oranını yüzde 15’e çıkarmış. Hannover Sanayi Fuarı bu yıl, dış pazarlar bulmaya çalışan şirketlerle dolu. Jeneratör imal eden omnisantos adlı Portekiz şirketinin pazarlama müdürü Pedro Quelhas İspanya gibi kendi ülkesindeki satışların da yüzde 30 oranında gerilediğini söylüyor. Hannover'e ilk kez gelen omnisantos öncelikle Rusya'da müşteri kazanmayı çalışıyor.

Tesis imal eden Bonni yüzde 90’ı bulan ihracat oranıyla, İtalya’nın iç piyasaya bağımlı olmayan sayılı şirketlerinden. Satış müdürü Lorenzo Benzoni, neden karamsar olduklarını şöyle dile getiriyor:

“Şimdilik İtalya’da durum oldukça kötü. Kimse yatırım yapmıyor. Devletin yatırımları da kesildi. Güven kalmadı. Yabancı şirketler ülkeyi terk ediyor. Vergiler çok yüksek. İtalya’nın durumu zaten bu yüzden bozuldu.”

Birçok şirket ekonomik krizle mücadelede verimi arttırıp yeni pazarlar bulmaya önem veriyor. SEM adlı özel İspanyol araştırma enstitüsü ise tehlikeli bir trendden söz ediyor ve sanayi şirketlerinin maliyeti düşürmek için araştırma ve geliştirme harcamalarını kıstığına işaret ediyor. Enstitü bu şirketleri, birkaç yıla kadar teknolojik gelişmenin gerisinde kalabilecekleri hususunda uyarıyor.

dw.de, 10.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.